Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

AHK România a înaintat o nouă delegație la Chișinău pentru întărirea cooperării economice dintre România, Germania și Republica Moldova

  • Foto: AHK România

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), în colaborare cu Comitetul German pentru Europa de Est (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) și Invest Moldova, a organizat o delegație de afaceri la Chișinău în perioada 26-28 iunie 2023, având ca scop întărirea cooperării economice dintre România, Germania și Republica Moldova.

Delegația a inclus reprezentanți ai AHK România, ai Comitetului German pentru Europa de Est, ai Agenției de Dezvoltare Economică a Republicii Federale Germania – Germany Trade & Invest și ai celor nouă companii germane și românești din diferite segmente, precum siguranță rutieră, energie, distribuție de gaze, consultanță de afaceri, producție de mobilier, IT și consultanță imobiliară. Membrii delegației au avut întâlniri cu Dorin Recean – Prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Bolea – Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare și Victor Parlicov – Ministrul Energiei.

Masa rotundă a fost moderată de Sebastian Metz, Directorul general al AHK România, iar printre participanți renumiți s-au aflat secretari de stat din guvernul moldovean, directori ai agențiilor guvernamentale, de investiții, tot astfel și reprezentanți ai ambasadei Germaniei din Republica Moldova, ai companiilor și asociațiilor germane de cooperare.

Discuțiile purtate la întâlnirea cu premierul Republicii Moldova au subliniat oportunitățile de investiții și de afaceri pentru dezvoltarea economiei și crearea mai multe locuri de muncă, așa cum și necesitatea intensificării cooperării dintre Republica Moldova și Germania pe segmente de interes comun.

Delegația de afaceri a făcut vizite la Universitatea Tehnică a Moldovei și la patru companii germane active în Moldova. De asemenea, au fost create și oportunități de interacțiune personală și întâlniri B2B cu parteneri locali.

„Dorim să intensificăm relațiile dintre România, Germania și Republica Moldova. Sunt optimist că stabilitatea politică se va menține și relațiile economice dintre cele trei țări vor deveni și mai strânse, în spiritul laitmotivului care ne ghidează în acest an: Strengthening Partnerships. Turn challenges into opportunities.”,

a declarat Sebastian Metz.

Vizita la Chișinău a reprezentat un preambul al Conferinței de afaceri româno-germane, pe care AHK România urmează să o organizeze pe 28 și 29 septembrie la Berlin, cu sprijinul Comitetului German pentru Europa de Est, al Camerei de Comerț și Industrie Germane (DIHK), al Biroului Federal pentru Relații Externe și al Ministerului Federal pentru Economie și Protecție Climatică. Mai mult, la evenimentul din toamnă vor fi invitați oficialii guvernelor celor trei țări, Germania, România și Republica Moldova, alături de oameni de afaceri din diferite domenii. Principalul scop al conferinței fiind întărirea legăturilor economice dintre cele trei state, în actualul context geopolitic dificil.

AHK România are un mandat oficial pentru intensificarea relațiilor de afaceri între companiile din România, Republica Moldova și Germania, contribuind la dezvoltarea economică a Republicii Moldova. În acest sens, a fost înființat, pe data de 1 ianuarie 2020, un Centru de competență pentru Republica Moldova la sediul AHK România din București.

„Statutul de țară candidată la aderarea la UE, care ne va oferi în următorii ani o legislație armonizată și o piață favorabilă pentru producția și procesarea produselor agricole, sunt aspecte care creează oportunități de afaceri profitabile în țară și dau încredere investitorilor că intră pe o piață sigură”,

a completat, în deschiderea lucrărilor, Vladimir Bolea, viceprim-ministru și ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Guvernul Republicii Moldova creează condiții atractive investitorilor, cu accent pe debirocratizarea și digitalizarea proceselor, oferirea facilităților fiscale, creșterea productivității întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea infrastructurii și logisticii”,

a adăugat prim-ministrul Dorin Recean. 

Articole similare

Ad