Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Activitatea de transport rutier spaniol crește în trimestrul al doilea din 2024

Miercuri, 18 septembrie, Ministerul Transporturilor spaniol a publicat rezultatele Observatoarelor costurilor, prețurilor și activității de transport rutier de marfă pentru trimestrul II 2024, cu ocazia ședinței Grupului de lucru format din reprezentanți ai Administrației, ai asociațiilor transportatorilor și ai societăților de încărcare, care se reunește trimestrial pentru analiza și ulterior aprobarea rezultatelor.

În ceea ce privește costurile de exploatare ale activității de transport rutier de marfă, până în luna iulie 2024 s-a înregistrat o variație a costului motorinei, care a scăzut cu -3,8% în ultimul trimestru, și a costurilor financiare cu -4%. Astfel, costul unitar pe kilometru parcurs pentru un vehicul articulat de mărfuri generale se stabilește la 1,30 euro/km și 1,53 euro/km încărcat, cu o scădere medie de -1% a costurilor în acest trimestru față de același trimestru al anului precedent. În acest trimestru, elementul combustibil a câștigat mai multă greutate în structura costurilor, reprezentând 32,1% din costurile totale de exploatare pentru un vehicul articulat de transport marfă generală, practic egal în acest trimestru cu elementul personal și indemnizații, care reprezintă 30,7% din costurile totale. Astfel, costul anual de exploatare al unui vehicul articulat de transport marfă generală este în prezent de 156.566 euro.

În ceea ce privește prețurile practicate de companiile de transport, în al doilea trimestru al anului 2024 s-a înregistrat o ușoară creștere anuală în transportul pe distanțe lungi, dar o scădere în transportul pe distanțe scurte. Astfel, la transportul de până la 50 km variația este de -5,6%, de la 50 la 100 km -1,7%, la cursele între 100 și 200 km +1,6%, de la 200 la 300 km 1,1% și la cursele de peste 300 km + 0,4%.

În ceea ce privește activitatea, pe baza sondajului săptămânal permanent realizat de Ministerul Transporturilor în rândul a 1.000 de transportatori din toate sectoarele și specialitățile, se constată o tendință de creștere a activității transportatorilor după mai multe trimestre consecutive de scădere, Astfel, în tone-kilometru produse în al doilea trimestru din 2024 față de aceeași perioadă din 2023, s-a înregistrat o creștere medie de +5,9%, cu date pozitive în transportul pe distanțe scurte (+2,3%), transportul național (+7,1%) și transportul internațional (+5,5%). În ceea ce privește tonele transportate, s-a înregistrat, de asemenea, o creștere de +4,1%, cu creșteri de +5,5% în transportul pe distanțe scurte, 2,5% în transportul național și +7,4% în transportul internațional. Datele complete ale celor trei Observatoare ale costurilor, prețurilor și activității pentru al doilea trimestru al anului 2024 vor fi disponibile pe site-ul web al Ministerului Transporturilor la https://www.mitma.gob.es/.

Articole similare

Ad