Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Totul despre alegerea anvelopei optime și despre exploatarea ei eficientă

Expoziția interactivă Continental European Roadshow, prin care compania aduce anvelopele sale pentru camioane, autobuze și camionete direct la clienți, a ajuns în 2024 în 17 țări, printre care, în prima săptămână din septembrie, și România, la Alba Iulia, unde au avut loc sesiuni de prezentare tehnică și discuții cu dealerii și cu transportatorii. Expoziția interactivă de la bordul camionului de prezentare a acoperit cinci teme: reducerea costurilor de operare prin abordarea consultanței de specialitate, anvelopele Ultra pentru vanuri, anvelopele Eco Gen 5 pentru camioane, soluțiile digitale pentru gestionarea anvelopelor și a flotei și soluțiile pentru creșterea eficienței consumului de combustibil și a durabilității – cum ar fi reșaparea.

Noua gamă Conti Eco Gen 5, pentru transport regional și pe distanțe lungi, care optimizează rezistența la rulare în timp ce crește randamentul kilometric, și pe care Continental a lansat-o în primăvară la noul său sediu central din Hanovra, a fost în centrul atenției. Dar, pentru că despre beneficiile pe care le aduce aceasta ați putut citi în numărul din mai al revistei Tranzit, în cele ce urmează vom pune accentul pe ceea ce s-a discutat la Alba Iulia despre cele mai frecvente tipuri de deteriorări ale anvelopelor, despre soluțiile de prelungire a duratei de viață a pneurilor și despre gama Ultra.

Cum să evitați uzurile din cauze externe și ce să faceți când ele totuși apar

Transportatorii prezenți la eveniment au manifestat un interes deosebit pentru seminarul despre deteriorările pe care le suferă anvelopele din cauza unor factori externi ce afectează banda de rulare, flancul, umărul – deci situații care nu au legătură cu procesul de producție.

De exemplu, uzura pe centru apare din cauza unei presiuni prea mari în anvelopă, în timp ce în cazul unei presiuni prea mici, în contact cu solul se uzează doar umerii, și mai puțin centrul. De aceea este atât de importantă monitorizarea continuă a presiunii și adaptarea ei, pe cât posibil, la greutatea transportată, care poate fi diferită de la o cursă la alta. Când ansamblul circulă fără încărcătură, de exemplu, presiunea trebuie să coboare de la 8,5 la 6 bari. Este un parametru căruia trebuie să i se acorde toată atenția, deoarece este factorul cel mai important care determină deteriorări, situații neplăcute și randament kilometric mic.

Când apare uzură pe un umăr, mai explică tehnicienii Continental, ori aliniamentul vehiculului nu e corect, ori este din cauza modului cum sunt construite autostrăzile, cu un unghi spre lateral, pentru a evacua apa. În acest caz se pot roti anvelopele de pe stânga pe dreapta când cele din dreapta ajung la o uzură mare a umărului, pentru echilibrare, sau trebuie rezolvate problemele mecanice, dacă sunt – deoarece, dacă există joc la articulație, anvelopa nu calcă bine și umărul exterior se poate uza și din cauza unghiului.

Uzura neuniformă apare fie când greutatea nu este distribuită bine, fie când pneurile nu sunt montate corect pe jante – pentru că nu se folosește suficient lubrifiant; cu cât se folosește mai mult, cu atât montajul va fi mai ușor și poziția pe jantă va fi mai bună, altfel apar iregularități în mers. Dacă montajul nu se face corect și nu este lubrifiată bine inclusiv janta, etanșarea și unirea componentelor nu se fac la fel de bine și de ușor, astfel că poate fi forțat talonul și aerul iese prin zona deteriorată, deci se pierde presiune și există risc de explozie.

Un alt tip de posibilă uzură este cea în valuri, cauzată de obicei de probleme la sistemul de amortizare, care fac ca, pe drumuri denivelate, acesta să nu absoarbă șocurile, ci să le transmită spre anvelope.

O situație clasică este și aceea a uzurii sub formă de dinți de fierăstrău, care apare în general din cauza utilizării retarderului, la coborârea pantelor, pentru a proteja componentele scumpe ale sistemului de frânare. La frânarea fără retarder nu se întâmplă asta, deoarece procesul este mai lin, datorită ABS, nu este în șocuri ca la retarder.

Când apare uzură în linie de tren, în general pe anvelopele semiremorcilor, și numai pe umărul interior, înseamnă că vehiculul nu merge încărcat la capacitate și presiunea nu este ajustată corect în funcție de acest indicator. Reprezentanții Continental au studiat bine problema monitorizând anvelopele unui client la care aceasta apărea des, inclusiv la anvelopele altor producători – „pentru că inițial am crezut că e din cauza noastră, dar nu”. Uzura respectivă, care apare chiar des, poate fi generată și de nealinierea corectă a șasiului din fabrică, la unii producători de semiremorci. În acest caz se poate roti anvelopa pe jantă sau, dacă nu se circulă cu greutatea maximă admisă și sarcina nu e bine distribuită pe axe, se poate mări presiunea.

Tăieturile la nivelul benzii de rulare apar de obicei din cauza alegerii incorecte a pneului pentru tipul de aplicație în care va fi folosit. De exemplu, dacă unul regional se folosește pentru construcții, aceste probleme apar deoarece compoziția benzii de rulare e diferită de la aplicație la aplicație. „De aceea trebuie să vă informați bine și, deși ia timp, să transmiteți toate datele cerute de vânzător, pentru a găsi modelul potrivit.”

Mai pot apărea situații în care se blochează sau se defectează sistemul de frânare, astfel că, atunci când se frânează, roata se blochează. Tot din cauza deteriorării sistemului de frânare, sau uneori a suprasarcinii, carcasa se poate desprinde de pe inelul talonului, deoarece se transmite căldură în exces în jantă și de aici spre talon, care cedează întră-un punct, de obicei pe interior, unde nu se face ventilație.

Crăpăturile la nivelul talonului superior apar din cauza suprasarcinii corelate cu o presiune mică, deoarece anvelopa se încălzește și se separă pe componente în zona de deasupra talonului, deci apar crăpături. În acest caz, după demontare, se vede că sunt urme de imprimare a jantei pe talon și cauciucul devine albastru în zona respectivă, ceea ce indică o temperatură mare. Presiunea necorelată cu greutatea afectează și primul strat din interior al anvelopei, care deci nu își mai îndeplinește rolul de a păstra aerul. Pe când dacă acest strat este în stare bună el menține aerul chiar dacă anvelopa suferă tăieturi sau înțepături minore.

O altă situație întâlnită din cauza presiunii incorecte, mai ales pe interior, este cea a uzurii în formă de fermoar, unde cordurile metalice sunt rupte exact ca și când ar fi fost tăiate, deoarece se îndoaie de multe ori în timpul mersului și se încălzesc.

Alte situații des întâlnite de deteriorare a anvelopelor sunt acelea în care o valvă are probleme, banda de rulare a fost înțepată fără să se identifice asta la timp sau janta este crăpată și pierde aer, ceea ce reduce și presiunea în pneu.

Dacă suprafața de rulare a preluat o piatră sau alt obiect dur, mai ales între anvelopele gemene de tracțiune, se deteriorează flancurile și sunt urme evidente.

Dacă diferențele de adâncime a profilului sunt mari, de 4-5 mm, între diverse părți ale anvelopei, dezi uzura neuniformă e foarte mare, apar vibrații și zgomot – dar de obicei diferențele nu ajung să fie atât de mari, explică reprezentanții Continental.

Recanelarea, repararea și exploatarea în sine necesită și ele mare atenție

Recanelarea incorectă duce și ea la defecțiuni. Pentru a evita asta, se măsoară în mai multe puncte adâncimea canalului, se face media și se compară cu adâncimea maximă până la care poate fi recanelată o anvelopă, deoarece, dacă se ajunge la cea mai mare adâncime a profilului, există riscul de a atinge cordul, astfel că pietrele sau alte obiecte contondente care ar intra ar afecta centurile metalice, iar apa care ar ajunge acolo ar produce rugină. Și, desigur, nu se recomandă recanelarea pneurilor de pe axa de direcție.

Și reparațiile anvelopelor trebuie făcute cu responsabilitate, atrag atenția reprezentanții Continental, și mai întâi trebuie văzut dacă merită realizate. Aceștia recomandă repararea doar în cazul benzii de rulare, nu al umărului sau flancului, din cauză că acolo sunt cele mai mari forțe care acționează asupra anvelopei și un petic nu ar rezista. Iar în cazul deteriorărilor obișnuite ale flancurilor din cauza bordurilor, pietrelor ș.a. se recomandă înlocuirea anvelopelor, pentru că nu știi cât de afectată este carcasă – dacă ești sigur că e ceva minor se poate repara, tehnic vorbind, însă în unele țări asta se amendează.

În ceea ce privește exploatarea, nu trebuie folosite anvelope noi pe o parte și uzate pe alta sau noi pe interior și uzate pe exterior, întrucât cele noi ajung repede să se uzeze la fel.

Continental pune la dispoziție un document care se poate descărca din aplicația sa și care conține informații despre presiunea optimă pentru fiecare dimensiune de anvelopă, pentru diferite greutăți, astfel încât valoarea ei să se determine personalizat. Deocamdată aplicația face asta pentru anvelope agricole, de camion și de van, dar vor fi adăugate autoturismele, în cazul cărora durează, deoarece sunt mai multe variante de vehicule și de motorizări, deci colectarea de date este mai complexă.

Șoferii au și ei acces, gratuit, la un cont în această aplicație, pentru a urmări parametrii propriului vehicul, iar modulul profesional este contra cost și oferă și notificări în timp real, prin intermediul senzorilor montați pe anvelope.

Transportatorii sunt interesați mai ales de consum, dar vor și randament kilometric mare

Între reprezentanții Continental și transportatorii prezenți la eveniment s-a stârnit o discuție despre directivele UE care obligă producătorii de camioane – deocamdată nu și de semiremorci, dar urmează și ei – să aibă emisii cât mai mici de carbon din exploatare, drept pentru care ei solicită pentru primă echipare anvelope cu rezistență cât mai mică la rulare. Deoarece anvelopa are potențial de 20% de a reduce emisiile, și face asta mai ales dacă rezistența la rulare are o valoare cât mai scăzută. Asta înseamnă însă o adâncime mai mică a profilului – de 9,2 mm pentru axa de direcție și de 12 mm pe axa de tracțiune în cazul Conti Eco Gen 5, față de 15,5, respectiv 20 mm pentru Conti Hybrid 3, modelul cel mai folosit în România din gama Continental, deoarece este polivalent, se pretează și la transport pe autostradă, și în orașe, unde sunt multe frânări, opriri și interacțiuni cu borduri, și pe pietriș, și are cele mai bune rezultate la regional. Deci randamentul kilometric este mai mic la Eco decât la Hybrid. Mai ales că Hybrid are cinci blocuri circumferențiale, iar Eco are șase pentru a fi eficientă și în condiții de autostradă, și de iarnă. Or, cu cât sunt mai mari blocurile circumferențiale, cu atât randamentul e mai mare, deoarece distribuția la nivelul căii de rulare este mai eficientă.

Pentru a realiza economii de carburant, deci, se recomandă Eco, dar transportatorii prezenți la eveniment – dintre care cei mai mulți au spus că pun accentul în primul rând pe consum – vor și durată de viață mare. De aceea recomandarea, pentru a alege cel mai potrivit model pentru o anumită aplicație, este să se calculeze costurile totale, nu numai cele pentru combustibil, în cazul Hybrid, care poate ajunge la 300.000 km, și în cazul Eco, pe care producătorul o creditează cu 250.000 km.

Clienții români nu prea sunt adepții reșapării

Continental propune anvelope reșapate și la rece și la cald, în cazul acestora din urmă procesul de fabricație fiind similar cu cel de la anvelopele noi, și la fel și verificarea, deci performanța și siguranța sunt aproape identice.

O anvelopă reșapată la cald este cu până la 35% mai ieftină decât una nouă, cu oferirea unei carcase la schimb, iar una reșapată la rece, și mai ieftină, deoarece producerea benzii de rulare este mai ieftină. Deci transportatorii care apelează la reșapare de orice fel o fac pentru a reduce costurile. Sunt însă și firme, și au fost prezente și la eveniment, care nu au folosit niciodată pneuri reșapate, ci numai recanelate, deoarece nu vor să aibă incidente pe traseu și să își strice imaginea întârziind ori deteriorând marfa din cauza vreunei explozii.

Și reprezentanții Continental remarcă faptul că părerile sunt împărțite din acest punct de vedere și că, într-adevăr, flotele care apelează la anvelope reșapate circulă mai ales în Germania sau Cehia, unde drumurile sunt mai bune, și nu transportă sarcini grele.

În ceea ce privește România, compania a avut pe stoc anvelope reșapate, dar nu a avut cerere. Însă este în continuare deschisă la discuții și face calcule personalizate pentru fiecare client, astfel încât să se determine care soluție este mai eficientă într-o anumită situație.

Senzorii de pe anvelopele Continental au ajuns la a doua generație…

… care în plus față de prima are și capacitate de bluetooth, deci permite folosirea de pe telefon a aplicației de monitorizare a parametrilor pneurilor. Iar pentru generația următoare va fi dezvoltată și identificarea adâncimii profilului.

Anvelopele care vin cu senzori din fabrică se recunosc prin denumirea care începe cu IT, iar unele dimensiuni încă nu se produc cu senzori, dar ei pot fi montați ulterior. Senzorii au o durată de viață de 4-5 ani, deci pot fi mutați, la finalul vieții unei anvelope, pe o alta.

VanContact Ultra, special creată pentru drumurile din sud-estul Europei

În cadrul caravanei a fost promovată și anvelopa VanContact Ultra, dedicată vanurilor/camionetelor, potrivită pentru orice tip de aplicație – livrări pe distanțe scurte, transport de persoane regional și pe autostradă, autorulote/rulote tractate – disponibilă în versiuni de vară și all season, cu cinci dimensiuni mai populare, și care aduce îmbunătățiri acolo unde Continental a considerat că este loc de îmbunătățire în cazul modelelor sale, pentru a atinge așteptările pe care clienții le au de la un produs premium: la kilometraj, care a crescut în medie cu 70% față de versiunea deja existentă în oferta sa, și robustețe.

Anvelopele sunt destinate sud-estului Europei, unde multe drumuri regionale sunt proaste sau au denivelări, astfel că utilizatorii se plângeau că apăreau ușor crăpături. În aceste condiții, producătorul nu a modificat modelul deja existent pentru utilitare ușoare, ci a creat unul nou, pentru șosele în stare rea sau pentru firmele care au încărcături grele.

Continental este, conform declarațiilor reprezentanților săi, no. 1 în Europa în ceea ce privește echiparea originală a utilitarelor ușoare pentru transport de marfă și de persoane, inclusiv a celor electrice – pentru care nu a creat o versiune specială, deoarece diferențele nu sunt atât de mari – anvelopele sale fiind folosite pe 40% din toate modelele produse.

Articole similare