Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Aerodinamică și eficiență standard pentru a intra în clasa a 3-a de emisii la „maut”

Chiar dacă noua generație de camioane DAF a fost lansată abia de 3-4 ani, fiind premiată cu distincția International Truck of the Year 2022 (XF, XG, XG+) și 2023 (XD), reglementările stricte privind emisiile de carbon obligă producătorul olandez la noi retușuri pentru a reduce și mai mult emisiile și, totodată, consumul de combustibil. De data aceasta îmbunătățirile vizează motoarele, transmisia și, din nou, aerodinamica, noutățile aducând un plus de economie de 3% la cele 10% oferite de schimbările noii generații de cabine. Specificațiile și mai bogate în privința axelor, rapoartelor de transmisie sau a sistemelor de asistență pentru șofer, la care se adaugă un sistem nou-nouț de management al flotei (PACCAR Connect) inclus în standard oferă oportunități suplimentare de îmbunătățire a eficienței operaționale. Inovațiile tehnologice sunt însoțite de o propunere comercială îndrăzneață: sistemul de camere care înlocuiește oglinzile retrovizoare (DVS), Predictive Cruise Control și pachetul aerodinamic full, toate standard, echipări cu care toate camioanele DAF intră în clasa a treia de emisii pe baza cărora se calculează taxa de drum din Germania.

Noile cabine ale camioanelor DAF, încă singurele de pe piață construite în conformitate cu noile regulamente europene privind masele și dimensiunile, oferă cea mai bună aerodinamică și cel mai mare spațiu la interior pentru toată gama de camioane și în special pentru cele pe distanțe lungi (XG și XG+). Cabinele și motoarele eficiente PACCAR MX-11 și MX-13 cu puteri de la 370 CP până la 530 CP au asigurat o îmbunătățire a consumului de combustibil de până la 10%. Acum, un câștig suplimentar de 3% poate fi obținut grație unor inovații inginerești la nivelul motorului, transmisiei și axelor, plus alte mici artificii pentru o aerodinamică și mai bună.

Pentru a reduce nivelul noxelor, DAF apelează la un principiu vechi de funcționare a motorului în patru timpi, principiul Miller, folosit tot mai mult în industria autoturismelor, care prevede modificarea comportamentului pistoanelor pentru a reduce în final nivelul de oxigen în gazele de evacuare, oxigen care, în combinație cu azotul (N) din aer, formează monoxid sau dioxid de azot (NO, NO2), cunoscute sub numele de noxe (NOx). Principiul Miller necesită recalibrarea sistemului de recirculare a gazelor de eșapament (EGR), și el responsabil de reducerea cantității de oxigen din gazele de evacuare, și a turbosuflantei. În același timp, răcirea motorului se face cu o pompă cu acționare dublă, electric în condițiile în care camionul circulă cu viteză constantă pe autostradă, cu sarcină redusă, și pe curea atunci când este încărcat la capacitate și urcă la deal, de exemplu, și este necesară o performanță ridicată de răcire. Pentru o eficiență maximă, compresorul de aer cu doi cilindri este echipat cu ambreiaj, compresorul oprindu-se atunci când nu e nevoie neapărat să funcționeze.

În plus, injectoarele de combustibil de ultimă generație susțin eficiența și durabilitatea. De asemenea, un nou design al pinionului diferențialului și o altă poziționare, mai centrată, oferă rezistență și durabilitate sporite și o creștere cu 1% a eficienței întregului camion.

Strategia de schimb al treptelor de viteze a fost îmbunătățită, grație noii cutii de viteze ZF Traxxon de generația a doua și, împreună cu noile optimizări ale motorului, permit configurarea camioanelor DAF cu un raport de transmisie de 2,05:1 la axa spate, în combinație cu cele mai utilizate anvelope – 315/70R22.5 – care echipează 75% din camioanele care ies pe poarta fabricii DAF din Eindhoven și care până acum echipau configurații cu rapoarte de transmisie la axa spate de 2,21 sau 2,38.

DAF obține astfel o reducere cu 7% a turației motorului la viteze de croazieră de 85 km/h: 930-940 rpm în loc de 1.030 rpm. Rezultatul este că, la urcarea oricărui deal, chiar și la o înclinație de 1%, camionul schimbă în treapta a 11-a imediat, ceea ce aduce un câștig în planul vitezei, în timp ce reducerea turației scade și consumul. Prin lărgirea rulmențior de pe pinionul de pe diferențial s-a mărit cuplul care poate fi preluat de diferențial și astfel, dacă înainte acesta putea fi folosit doar pentru motoare de până la 480 CP, acum și motorul MX-13 de 530 CP poate fi oferit cu un raport de transmisie de 2,05, față de 2,47, cel mai mic raport de transmisie disponibil pentru motorizarea de top.

Toate camioanele DAF intră în clasa a III-a de poluare pentru plata Maut

La toate aceste beneficii se adaugă o aerodinamică îmbunătățită. În prezent toate autotractoarele 4×2 sunt echipate standard cu pachet aerodinamic complet: deflectoare laterale, pe acoperiș, pe dedesubt, fuste laterale. Iar cum noua generație de camioane nu avea fuste lateral pentru modelul Low-Deck, care avea un alt design, acum s-au introdus panouri aerodinamice și pentru aceste modele, ceea ce reduce cu 0,8 % emisiile de carbon.

Pentru a optimiza eficiența modelelor DAF de nouă generație, sistemul de camere DAF Digital Vision (care înlocuiește oglinzile convenționale), sistemul Predictive Cruise Control și anvelopele cu rezistență redusă la rulare devin standard pe versiunile 4×2 și 6×2, pentru a oferi încă 6% creștere a eficienței consumului de combustibil. Pentru clienții care nu au comandat aceste caracteristici înainte, consumul total de combustibil și beneficiul scăderii emisiilor de CO2 vor fi de până la 9%. Și vor fi destul de mulți cei care se vor bucura de această economie, deoarece, din datele comunicate de DAF, în prezent doar 30% dintre clienții care au comandat noua generație de camioane DAF au cerut și sistemul Digital Vision (care înlocuiește oglinzile cu camere), aproape două treimi au comandat sistemul Predictive Cruise Control și doar 20% dintre ei au cumpărat anvelope clasa A.

În practica de zi cu zi, creșterea eficienței consumului de combustibil ar putea fi chiar mai mare, deoarece și pachetul aerodinamic devine standard pentru modelul anului 2025.

Cu toate aceste îmbunătățiri, diferitele modele DAF de nouă generație sunt conforme cu cerințele clasei 3 de taxare pentru drumurile din Germania, ceea ce poate duce la economii de câteva mii de euro pe an, în funcție de rulajul parcurs în această țară. Reamintim că autovehiculele înmatriculate până în iunie 2025 se vor menține în clasa a III-a de poluare timp de șase ani.

Standard PACCAR Connect pentru 10 ani

Toate camioanele DAF de nouă generație vin cu un abonament PACCAR Connect pe 10 ani. Această nouă platformă online de gestionare a flotei oferă informații în timp real privind performanța întregii flote, a vehiculelor individuale, precum și a șoferilor, ajutând astfel operatorii să optimizeze eficiența și randamentul. Platforma se poate integra cu aplicațiile logistice dezvoltate de alți furnizori cu scopul de a permite monitorizarea tuturor proceselor logistice de pe un singur dispozitiv. PACCAR Connect utilizează, de asemenea, „geofencing”, care notifică baza de pornire sau destinația ori de câte ori un camion se apropie de un loc de livrare.

Rutele întocmite de dispecerat pot fi trimise direct către sistemul de navigație pentru camioane DAF, iar funcția Connected Truck Navigation permite trimiterea planificării complete a traseului – inclusiv opțiunile de rutare pentru ultima și prima milă – de la baza de pornire direct pe ecranul secundar din autocamion, pentru un confort maxim al șoferului.

PACCAR Connect face posibilă vizualizarea online 24/7 a tuturor performanțelor autocamionului și flotei sau trimiterea acestora prin e-mail prin intermediul „Programatorului de rapoarte” în orice moment. Rapoartele privind traseele și combustibilul pot fi afișate pe tabloul de bord în funcție de preferințele individuale.

Proprietarii de flote care au nevoie de informații mai detaliate pot alege modulele opționale „Eco Score”, care oferă informații despre performanța șoferului, și „Vehicle Health”, care se concentrează pe starea vehiculului și include trimiterea de semnale în timp real pe tabloul de bord și o indicație a momentului în care vehiculul va necesita următoarea revizie.

Noi sisteme de asistență pentru șofer și de siguranță

Cu cea mai bună vizibilitate în jurul cabinei, datorită coborârii parbrizului și geamurilor laterale la nivelul scaunului șoferului, la care se adaugă ușa vitrată cu vedere la bordură pe partea dreaptă și sistemul de camere și monitoare care înlocuiesc oglinzile exterioare, camioanele DAF deja oferă un nivel de siguranță ridicat, mai ales că noile cabine au fost concepute cu elemente care asigură și o rezistență pasivă controlată.

În plus, adoptarea GSR II de la 1 iulie 2024 a adus în echiparea standard o mulțime de elemente cerute de legislație, dar și unele care nu sunt încă obligatorii: sistemul avansat de frânare de urgență (AEBS), complet autonomă pentru a ajuta la evitarea coliziunilor cu utilizatorii vulnerabili ai drumurilor din fața vehiculului, Drive-off Assist, Event Data Recorder (înregistrează imagini și date atunci când este activat avertismentul de frânare AEBS), DAF Side & Turn Assist (avertizează în cazul în care pietoni, bicicliști sau vehicule se află în unghiurile moarte ale vehiculului, inclusiv în spatele remorcii), sistemul Speed Limit Recognition, LDW (anunță situațiile periculoase în caz de schimbare neintenționată a benzii de circulație), sistemul de detectare a stării de somnolență a șoferului și AlcoolLock.

Ce lipsește încă este sistemul de menținere a benzii de mers, cu virare automată, care însă necesită o nouă generație de direcție pentru DAF Trucks.      

Camioanele DAF confirmă scăderea turației și menținerea tracțiunii cu raportul de transmisie de 2,05 la axa spate

Pentru a demonstra noile capacități ale camioanelor DAF, producătorul olandez a ales Spania pentru a invita presa și clienții să testeze o serie de vehicule DAF XF, XG și XG+ cu motorizări de 480 și 530 CP cu raport de transmisie de 2,05 la axa spate, dar și noile XB și XD cu noua cutie de viteze automată de la ZF cu 8 trepte. Reducerea turației la 940-950 rpm este resimțită imediat în planul confortului la volan, camionul rulând mai silențios și constant. În ceea ce privește comportamentul la urcare, reprezentanții DAF Trucks au fost destul de curajoși încât să aleagă pentru test drive un traseu care includea mai multe dealuri, printre care și unul cu o înclinație de 7%. În funcție de viteza cu care ajungeai la baza dealului, PCC schimba direct în treapta a 11-a sau chiar a 10-a după care se deplasa constant spre creasta dealului, cu reducerea inerentă a vitezei de deplasare. Practic, prin noile „calibrări” ale transmisiei, motorului, axelor și a PCC, DAF Trucks face posibilă eficiența de combustibil și în cazul șoferilor mai puțin instruiți, care nu schimbă manual treptele de viteză în funcție de relief, ci lasă sistemul Predictive Cruise Control să schimbe singur vitezele.

Așteptările nu trebuie să fie, totuși, la nivelul acționării kick-down. Camionul urcă ferm, însă în partea de sarcină maximă aproape de vârful dealului, viteza de deplasare poate să scadă și până la 40 km/h, dar acul turometrului abia dacă urcă spre 1.300-1.400 rpm. Pe un drum cu urcări line și coborâri la fel de line, ca majoritatea autostrăzilor europene, economia de combustibil și menținerea vitezei de deplasare sunt însă de necontestat, iar turometrul atinge rareori 1.000 rpm.

Articole similare