
Transpeco Logistics & Distribution se află pe locul al 13-lea în topul transportatorilor români după cifra de afaceri și pe al 7-lea ca active, dar se remarcă mai ales din punct de vedere al profitabilității, fiind anul trecut pe podium după Dolo Trans Olimp și Lagermax, după ce mai mulți ani consecutivi a fost chiar lider. Compania a avut în 2023 creșteri și de cifră de afaceri, și de profit, față de 2022, de la 35,36 la 38,76 de milioane de euro, respectiv de la 6,13 la 6,87 de milioane de euro, care se datorează faptului că a avut și tarife, și volume de transport de combustibil mai mari.
Creșterea cu circa 8% a cifrei de afaceri s-a datorat, în proporții aproximativ egale, creșterii tarifelor și creșterii volumelor transportate, așa cum explică CEO-ul companiei, Dragoș Gâdoiu, care precizează că în majoritatea contractelor Transpeco există clauze de ajustare periodică a tarifelor în funcție de evoluția principalelor elemente de cost – forța de muncă și combustibilului – dar că există și cheltuieli ale căror creșteri nu au fost urmate de ajustări ale tarifului: cele cu asigurările, întreținerea, piesele de schimb ș.a. „De aceea, pentru a ne menține rezultatul la nivelul anilor anteriori, a trebuit să implementăm măsuri de reducere a costurilor.”
Compania nu a început contracte noi în 2023, iar volumele de transport pierdute prin încetarea în 2022 a colaborării cu NIS Petrol (Gasprom), după începerea războiului din Ucraina, au fost compensate datorită creșterilor celorlalți beneficiari.
Transpeco nu a extins flota în 2023, dar, consecventă politicilor sale, a înlocuit vehiculele ajunse la finalul duratei de viață. Iar vânzarea camioanelor, semiremorcilor și autocisternelor amortizate a contribuit cu 4-5% la cifra de afaceri din 2023, diferența fiind din serviciile de transport prestate pentru OMV Petrom, Rompetrol Downstream, MOL, Rompetrol Gas, Lukoil, Socar și Gaspeco.

În opinia lui Dragoș Gâdoiu, 2023 a fost un an de revenire la normal după pandemie și după începerea războiului din Ucraina. În aceste condiții, și ținând cont de faptul că piața de carburanți, și implicit cea de transport de carburanți din România este matură, fără oportunități majore de creștere, compania se concentrează asupra creșterii profitabilității și calității serviciului, printr-un management atent al costurilor și al tuturor elementelor care influențează activitatea. „În plus, o provocare permanentă pentru managementul firmei este asigurarea finanțărilor necesare pentru realizarea bugetului de investiții în condiții optime.”
În ceea ce privește primele șase luni din 2024, Transpeco a înregistrat creșteri de volume de transport atât de benzină și motorină, cât și de GPL, ceea ce a făcut ca cifra de afaceri să fie mai mare decât în perioada similară din 2023. Pentru benzină și motorină creșterea se datorează mai ales volumelor în plus transportate pentru doi clienți pe care îi avea deja în portofoliu, suplimentări obținute în cazul MOL prin participare la licitație și în cazul Socar „ca recompensă pentru calitatea superioară a serviciilor noastre comparativ cu ale competitorilor”. Iar creșterea volumelor de GPL se datorează creșterii consumului de autogaz de pe piața internă în prima jumătate a lui 2024.
Politica Transpeco, pe baza căreia se face anual bugetul de investiții, prevede înlocuirea autotractoarelor mai vechi de opt ani și a semiremorcilor mai vechi de 10 ani, dar din 2023, pe fondul conflictelor din Europa și din alte părți ale lumii, care au dus la penurie de materii prime pentru industria auto, termenele de finalizare a comenzilor s-au prelungit de la 1-2 la 6-8 luni. Astfel că realizarea bugetelor de investiții anuale s-a decalat și pentru Transpeco începând din 2023, situație care continuă și acum.
În 2024, investițiile în autovehicule au fost alocate în principal pentru transportul volumelor suplimentare câștigate și au continuat investițiile în echipamente specifice având la bază inteligența artificială, pentru creșterea siguranței în exploatare, transportul produselor în condiții de siguranță și transmiterea automată a datelor referitoare la cantitățile încărcate/descărcate.
Profit mai mare cu 10% datorită veniturilor mai mari și eficientizării
Profitul Transpeco a crescut în 2023 cu aproximativ 10% față de 2022. Peste 90% din creștere se datorează cifrei de afaceri mai mari, iar restul, măsurilor de eficientizare a folosirii vehiculelor, prin alocarea a 2-3 șoferi/ansamblu – deci profitabilității mai mari a activelor.
În primele șase luni din 2024 profitul a fost cu circa 14% mai mare decât în perioada similară din 2023, datorită faptului că și cifra de afaceri a crescut cu același procent. „Ne concentrăm asupra obiectivelor bugetate pe anul în curs și sperăm ca până la final să recuperăm decalajul și să ne îndeplinim obiectivele privind cifra de afaceri și profitabilitatea, astfel încât rezultatele să fie cel puțin la nivelul din 2023.”