Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Focus pe cursele ocazionale, cu un ochi atent spre interjudețean

Timpii mai scurți de călătorie, dar și creșterea nivelului de trai al populației au contribuit în ultimii doi ani la înclinarea balanței în favoarea transportului aerian, concomitent înregistrându-se o scădere îngrijorătoare a volumelor de pasageri la transportul internațional de linie cu autocarul. Firmele cu tradiție pe acest segment – cum este și Tabita Tour – țin pasul cu schimbările din industrie și dezvoltă noi segmente de business, în care digitalizarea joacă un rol important. Cuvântul de ordine este eficientizarea, în vederea optimizării numărului de kilometri parcurși, în condițiile în care costurile de operare sunt tot mai mari.

Transportul pe liniile regulate internaționale a fost în scădere în 2023 comparativ cu anul precedent atât din punct de vedere al volumelor de pasageri, cât și al încasărilor. A fost primul an de după pandemie în care piața s-a situat pe o linie descendentă, a arătat Ioan Sighiartău, administratorul Tabita Tour, din Bistrița, acest lucru fiind influențat, printre altele, de faptul că pasagerii au migrat, în parte, spre transportul aerian. Practic, odată ce călătorii fideli de autocar încearcă avionul, îl preferă pe acesta din urmă, datorită timpului mult mai scurt alocat pentru o distanță atât de mare. În plus, puterea de cumpărare a crescut, pe fondul majorării salariului minim, astfel că avionul este mai accesibil acum. În același timp, publicul călător cu care Tabita Tour a început linia de Spania în urmă cu 20 de ani a îmbătrânit și a revenit, în bună parte, acasă, iar tinerii nu sunt la fel interesați de munca sezonieră. Nu concurența este o problemă, pentru că numărul firmelor de transport internațional de linie cu autocarul este oricum în scădere. Asistăm însă la o schimbare de paradigmă, iar 2024 nu a adus nicio revenire. Mai mult, se pare că aceasta este tendința generală la nivel european: rutierul este în scădere, iar aerianul crește.

Toate rigorile privind reducerea poluării, care se aplică discreționar doar pentru anumite moduri de transport – vehicule cu zero emisii, costuri mai mari pentru carburanți, dar și pentru utilizarea infrastructurii rutiere – nu ajută deloc firmele de transport. „Biletul de avion, chiar dacă s-a mai scumpit puțin, este de multe ori la același nivel cu biletul de autocar, iar timpul de călătorie este cu mult mai mare în cazul acestuia din urmă. În ciuda promoțiilor dinamice pe care le avem și a ofertei foarte bune la bagaje, nu ne putem bate cu aerianul.”

Parteneriate în sistem „code-sharing”

Se încearcă mai multe soluții pentru eficientizarea activității, una dintre acestea fiind cooperarea cu alți transportatori români, în sensul operării în comun a transferurilor din țară către punctele de plecare a curselor internaționale, după sistemul „code-sharing” al companiilor aeriene. Mai multe companii românești sunt interesate să intre în acest parteneriat, autogara Tabita Tour de la Arad urmând să fie folosită drept hub central pentru plecările externe. „Scopul este ca pasagerii să ajungă la Arad într‑un mod cât mai eficient, pentru ca apoi să se îmbarce în autocare consolidate spre Europa. Se lucrează de mai multe luni la acest proiect și avem încredere că va fi un succes.”

Pentru a compensa scăderea volumelor pe cursele internaționale de linie, operatorul bistrițean s-a orientat mai mult spre transportul ocazional, o linie de business pe care dorește să o dezvolte mai mult în perioada următoare. De altfel, creșterea pe acest segment a fost de 50% în 2023 față de 2022. Se colaborează deja cu mai multe companii de turism din țară și din străinătate, pentru care se operează chartere și circuite. Se lucrează mult și pentru firma de turism din grup, pentru pachete turistice sau pentru grupuri organizate (elevi, pelerini etc.). „Avem de asemenea în vedere să operăm mai multe linii de transport la nivel european, în cooperare cu alți transportatori sau deținători de rețele de transport. Vrem practic să ieșim și mai mult din România. Ideea de subcontractare nu trebuie să ne sperie, ci dimpotrivă. Pentru a putea supraviețui pe această piață și a avea succes, colaborarea este cheia, deoarece, chiar dacă poate suntem mari în România, suntem mici la nivel internațional dacă încercăm să facem totul singuri.”

Pentru noul proiect de transport internațional, Tabita Tour va folosi bazele sale din Barcelona (Spania) și din Milano (Italia), de unde autocarele vor fi mai aproape de cursele ce urmează să fie operate în Comunitate. În același scop, anul acesta au fost achiziționate două autocare aproape noi (doar 3.000 km la bord) și au fost comandate alte opt noi (cinci la începutul anului și trei în toamnă), care urmează să fie recepționate în 2026. „Suntem într-un moment de recalibrare a strategiei, iar aceste achiziții sunt făcute special pentru a susține proiectele internaționale. Depinde într-o oarecare măsură și de partenerii de business, dar cert este că pas cu pas vom reuși să împlementăm ceea ce ne-am propus. Noile autocare vor înlocui o parte dintre mașinile mai vechi din parc, întrucât la transportul internațional de linie rulajele sunt mari. Autocarele vechi își pierd eficiența, plus că tahografele analoge nu mai sunt acceptate în multe țări occidentale.”

Special în configurarea mașinilor nou-comandate a fost adăugat ca echipare opțională sistemul de camere video BirdView, care oferă o imagine 360O de jur împrejurul autocarului, deci un plus de siguranță și de confort pentru șofer.

Motorina, salariile și taxele de drum, principalele centre de cost

Creșterea taxelor de drum nu poate fi ignorată. Din fericire, autocarele Tabita Tour care circulă spre Spania nu tranzitează toate țările care au scumpit cel mai mult taxele de drum din 2024, astfel că pe acest centru de cost majorarea este acum de doar 5%. Noi majorări de tarife se anunță însă pentru anii următori din partea tuturor statelor UE. Serviciul de coletărie, pe de altă parte, care este linie de business separată, a resimțit din plin scumpirea taxelor pe infrastructura rutieră încă de la începutul acestui an. „Am încercat să transpunem această creștere de costuri în prețul biletelor, iar restul a fost acoperit din marja de profit, care s-a diminuat destul de mult”, a explicat Ioan Sighiartău.

Cheltuielile de personal sunt o altă componentă cheie, iar creșterile succesive din ultimii ani ale salariului minim pe economie, dar și ale salariilor din sectorul public pun presiune pe nivelul salariilor din mediul privat și, implicit, pe costul de operare. Pe de altă parte, nivelul salariului minim din statele UE unde șoferii sunt detașați pe perioada în care lucrează în străinătate reprezintă un alt barometru important, chiar dacă firmele românești de transport nu au aceeași productivitate a muncii ca și cele din străinătate.

Miza, prin urmare, este creșterea productivității. În acest sens, managementul Tabita Tour analizează timpii morți, gradul de rotire, orele lucrate etc. „În prezent, lucrăm efectiv aproximativ 80% din numărul total de ore posibil. Trebuie reduși timpii de așteptare și făcute alte eficientizări.”

Prețuri dinamice

Pe lângă transportul ocazional, o altă linie de business care a mers bine în 2023 a fost transportul regulat interjudețean, cu o creștere a cifrei de afaceri de aproape 9% comparativ cu 2022, în ciuda incertitudinilor legislative. Un rol important aici l-a avut majorarea prețului la bilete și abonamente, făcută pentru a ține pasul cu creșterea costurilor operaționale, iar partea bună este că nu s-a pierdut nici din pasageri. Mai mult, volumele de călători au crescut puțin. „Pe intern însă marjele sunt mici, atât la interjudețean, cât și la județean, undeva de până la 3%, și tocmai din acest motiv am decis să renunțăm la traseele județene (din iulie anul acesta), pentru că nu ne aduceau decât pierdere. În plus, avem altă viziune acum și dorim să ne orientăm mai mult spre interjudețean și internațional. Ponderea cea mai mare în cifra de afaceri a companiei o are în continuare linia internațională și tocmai din acest motiv suntem foarte atenți la dinamica pieței și căutăm alternative pentru a ne adapta din timp noilor realități.”

Tabita Tour practică o politică de prețuri dinamică, se oferă pachete promoționale, inclusiv pentru familii, iar primele 50 kg de bagaje sunt gratuite. Departamentul de marketing monitorizează în permanent piața și vine mereu cu oferte noi. Impresiile colectate de la pasageri prin completarea aplicației online Tabita Tour sunt, de asemenea, foarte importante.

Vânzarea online de bilete se menține la un nivel stabil, după mai mulți ani de creștere succesivă a ponderii din totalul biletelor comercializate. Pe de altă parte, rețeaua de peste 30 de agenții din toată țara plus cele din străinătate funcționează foarte bine: se practică acordarea de bonusuri în funcție de performanță pentru personal, așa că vânzarea off-line este în continuare predominantă. În agenții sunt aduse și coletele, pentru care nu există încă o soluție automatizată de recepție – în România, coletele sunt preluate prin PTT Express, companie de curierat, parte din grupul de firme Filadelfia. Business-ul de curierat este distinct de cel de transport pasageri și creștere de la un an la altul cu 3-4%.

Articole similare

Ad