Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pall-Ex investește într-un nou hub la Săliște și țintește creșterea cu două cifre a volumelor

Deși gradul de externalizare pe componenta de transport este încă relativ scăzut în România comparativ cu statele occidentate, de doar 50-60%, se vede un interes tot mai mare în special pentru expediția partidelor mici de marfă paletizată prin intermediul terților. Rețeaua Pall-Ex România, care numără în prezent nu mai puțin de 52 de membri și deservește aproximativ 9.000 de clienți lunar, a ajuns la un volum de business impresionant, de aproximativ 1,6 milioane de paleți de marfă manipulați pe an. Rapiditatea realizării transportului, în mai puțin de 24 de ore, în condiții de siguranță, reprezintă principalul argument în ochii clienților și tocmai pentru a putea răspunde numărului tot mai mare de solicitări, Pall-Ex a investit într-un nou hub logistic la Săliște, ce se întinde pe 14.000 m2.

După 13 ani de la lansarea pe piața noastră, conceptul de business propus de Pall-Ex – distribuția expres de marfă paletizată într-un timp foarte scurt – se bucură de succes, iar cifrele financiare ale anului trecut confirmă acest lucru. Pentru ca un asemenea sistem de expediție, cu ferestre de timp bine stabilite pentru colectare și livrare, să poată funcționa este nevoie însă de multă rigurozitate din partea tuturor celor implicați, a explicat Danor Ionescu, CEO Pall-Ex România. „Am reușit să punem la punct acest sistem prin implementarea și respectarea unui standard de precizie în ceea ce privește promisiunea făcută clienților: marfa se ridică până la orele 17:00-18:00 în ziua plasării comenzii și se livrează a doua zi. Practic, în mai puțin de 24 de ore traversăm țara și organizăm livrarea. Lucrăm cu mai multe dimensiuni de paleți, de la mini (până în 100 kg) la mega full (1,2 t), acestora adăugându-se și variante «oversize». Strategia a fost de a răspunde nevoii de a trimite rapid și sigur marfă paletizată dintr-un colț în altul al țării în paralel cu dezvoltarea comerțului electronic, dar și a creșterii exigențelor companiilor de curierat (de exemplu, Amazon), care solicită transparență, viteză și precizie. Practic, până la Pall-Ex, acest serviciu nu a fost disponibil pentru expediția de paleți. La momentul începerii business-ului, casele de expediție aveau plecări doar o dată sau de două ori pe săptămână, prețul fiind de 100-200 de euro pentru un palet de marfă, pentru că fie se folosea o mașină dedicată, fie se cumpăra spațiu într-un camion. Acum noi traversăm țara cu 35-40 de euro pe palet, în mai puțin de 24 de ore.”

Clienții Pall-Ex provin în principal din producție, distribuiție și retail, dar sunt și companii de logistică și transport care apelează la serviciul de trimitere expres a paleților pentru situațiile punctuale pentru care nu au soluție pe anumite destinații. Succesul rețelei constă în punerea în comun a forței tuturor membrilor, care lucrează într-un sistem de franciză. Fiecare partener care aderă la rețea are alocat un anumit areal geografic, identificat pe bază de cod poștal. În acest moment, rețeaua numără nu mai puțin de 52 de membri, care acoperă întreg teritoriul național, în anumite județe fiind și câte 3-4 parteneri, iar în București cinci. Foarte important, clienții sunt ai partenerilor Pall-Ex. Facturile nu sunt emise de către Pall-Ex România, ci de către fiecare membru în parte, astfel că cifra de afaceri le aparține acestora. „Deși business-urile cresc, partenerii Pall-Ex aleg să lucreze în continuare în rețea pentru că este eficient. Prezența locală este foarte importantă, iar fiecare client Pall-Ex are un furnizor din rețea în apropiere, cu care dezvoltă o relație directă, bazată pe profesionalism și încredere.”

Rapiditate, siguranță, eficiență

Mai mult de o treime din partenerii actuali Pall-Ex au fost implicați în acest proiect încă de la început, iar numărul acestora a crescut constant. Foarte puține firme au renunțat pe parcurs la a mai colabora cu Pall-Ex, iar motivele nu au ținut de rețea, ci de strategie și de propriul business. „Am avut norocul să atragem alături de noi mulți antreprenori cu viziune, care doreau să adere la un standard ridicat, unde există disciplină și se respectă obiectivele”, a explicat Danor Ionescu.

Alături de rapiditatea proceselor, siguranța mărfurilor este un alt criteriu cheie. Chiar dacă nu se știe componența paletului transportat, toate comenzile sunt tratate cu aceeași importanță, cu grijă pentru a nu fi deteriorate. Sistemul de procesare a comenzilor și transportul sunt foarte bine planificate, de la punctul de colectare până la livrare; sunt implementate sisteme CCTV în toate hub-urile și depozitele partenerilor, pentru ca marfa să fie monitorizată în timp real și să poată fi oricând verificată. Dar, pentru că oricând pot apărea neprevăzute, Pall-Ex are un concept de asigurare foarte cuprinzător, sub forma unei polițe „all risk”, care nu se limitează doar la standardul CMR, ci acoperă marfa atât pe timpul transportului, cât și al manipulării, depozitării, transbordării și livrării finale. Sunt acoperite astfel toate tipurile de riscuri, iar despăgubirea – dacă este cazul – se acordă la valoarea mărfii, fără o limită impusă, dar în conformitate cu declarația făcută de către proprietar direct în aplicație și în baza facturii care să ateste prețul de achiziție al mărfii.

Opțiune de plată ramburs

Pall-Ex se plasează ca o soluție prin care clienții își pot dezvolta business-ul, explică Danor Ionescu, fără a fi țintită o anumită industrie. Natural, o parte dintre clienții mai mici și-au exprimat dorința de a face plata la livrare și în acest context s-au căutat soluții. Pentru a nu-i împovăra pe șoferi cu încasarea de numerar, soluția Pall-Ex a fost introducerea – de la 1 septembrie – a opțiunii de plată ramburs pe telefonul șoferului, cu cardul, prin intermediul unei aplicații mobile dezvoltate direct de banca parteneră. Procentul celor care fac plata la recepția mărfii este relativ mic, dar în contextul dezvoltării comerțului electronic există interes și pentru acest tip de plată.

Livrări chiar mai rapide decât până acum datorită noului hub

Pall-Ex a inaugurat în septembrie un nou hub logistic la Săliște, care va susține dezvoltarea în următorii ani. Investiția era necesară, întrucât hub-ul actual, de 8.000 m2, devenise insuficient.

Noul hub a fost construit din start după cerințele Pall-Ex, cu fluxuri de marfă îmbunătățite, secvențe diferite de descărcare și apoi de încărcare, obiectivul fiind de a reduce timpul dintre operațiunile de pe timpul nopții, aproximativ dintre orele 22:00 și 04:00. Astfel, mărfurile vor putea ajunge mai târziu în depozit, pleca mai devreme și, în final, să fie livrate chiar mai repede decât până acum. Conceptul inovator de tipul „drive through” a fost extins, astfel încât de la un singur drum pe care camioanele intrau și ieșeau din depozit s-a trecut la două drumuri paralele, ce permit descărcarea unui număr triplu de mașini în același timp. Pentru fiecare camion sunt alocate două stivuitoare – câte unul pe fiecare parte, pentru descărcare laterală – iar întregul proces se realizează în doar 16 minute. De acolo, paleții sunt transportați pentru încărcare la vehiculele care așteaptă în afara hub-ului. Designul căilor de acces a fost îmbunătățit, se folosesc peste 200 de camere de filmat, iluminare LED etc., iar aceste lucruri contribuie atât la creșterea siguranței, cît și a capacității de operare, până la aproximativ 200 de camioane pe noapte (de la 150 în vechiul hub). Pe viitor, după alte extinderi, s-ar putea descărca până la 300 de camioane pe noapte.

Întrucât toate operațiunile sunt monitorizate video, o aplicație WMS integrează informațiile și, pe bază de inteligență artificială, vine cu soluții la planificarea optimă a spațiului din depozit pentru fiecare secvență în parte. „Folosim cât putem de mult tehnologia pentru a oferi un serviciu și mai bun clienților și partenerilor. Software-ul actual (Pall-Ex KG) reprezintă o dezvoltare a celui anterior, integrează funcțiuni suplimentare – a pornit tot de la Pall-Ex România, dar va fi extins la nivelul întregului grup – și vizează cântărirea tuturor paleților. Flota de stivuitoare a fost înlocuită complet pe parcursul lui 2023 și al lui 2024, iar noile echipamente Linde dispun acum de cântare integrate, care comunică inteligent cu softul și transmit greutatea pe ID-ul fiecărui palet înregistrat în sistem. Acesta vine, desigur, cu o greutate declarată, însă softul Pall-Ex KG confirmă acum sau corectează greutatea inițială, pentru maximum de precizie.

Partenerii Pall-Ex se asigură că declară corect marfa la încărcare. Până acum, aceștia dispuneau fie de transpalete, fie de stivuitoare cu cântar încorporat, iar Pall-Ex România îi încurjează să crească gradul de verificare în momentul colectării. Oricum, toții paleții ajung prin hub-ul logistic, unde se face cântărirea și verificarea greutății, ca parte a serviciului în siguranță oferit clienților. „În momentul în care descoperim că un palet are o altă greutate decât cea declarată inițial de către expeditor, acest lucru este important atât pentru manipularea lui ulterioară, cât și pentru planificarea transportului pe mai departe în condiții de siguranță, fără depășirea masei maxime totale autorizate a vehiculului.”

Focus pe sustenabilitate, dar cu menținerea eficienței

Sustenabilitatea este nu doar o tendință, ci și o cerință actuală, tot mai mulți clienți fiind interesați de sănătatea lanțului de aprovizionare, de la sursa energiei folosite, la costul transportului unui palet de marfă din perspectiva impactului asupra mediului înconjurător. La nivelul Grupului Pall-Ex a fost elaborată o strategie pentru sustenabilitate, care include măsurarea amprentei de carbon și implementarea de soluții pentru reducerea acesteia. În hub-ul de la Săliște consumatorii sunt foarte eficienți (de la corpurile de iluminat și până la echipamentele folosite), iar în perioada următoare vor fi instalate panouri solare pe acoperiș, menite să asigure aproape întreg necesarul de energie.

Împreună cu partenerii Pall-Ex se analizează oportunitatea introducerii camioanelor electrice, dar trebuie ținut seama de faptul că este vorba despre livrare de marfă grea, nu de curierat, iar vehiculele vor fi utilizate intens și trebuie investigate variantele de încărcare, a explicat Danor Ionescu. „Pentru a putea transporta 7.000 de paleți într-o noapte trebuie să fim nu doar foarte bine organizați, ci și eficienți. Camioanele sunt într-o circulație continuă și se încarcă la capacitate. Nu putem face compromisuri de timp sau de spațiu în camion. Pe de altă parte, eficientizarea adusă de sistem în sine este evidentă: flota modernă de vehicule a Pall-Ex reprezintă o treime din cât foloseau anterior clienții pentru transportul aceluiași număr de paleți, iar consumul de combustibil și poluarea sunt reduse. Astfel de măsuri de eficientizare poate ar aduce eficientizări mai mari decât investițiile costisitoare în vehicule cu zero emisii, dar mai restrictive privind regimul de exploatare.

În ceea ce privește flota nouă de stivuitoare, deși beneficiile tehnologiei Li-Ion sunt incontestabile, deocamdată s-a optat tot pe motorizare pe gaz petrolier lichefiat, tehnologia hidrostatică a Linde – care are la bază principiul presiunii hidraulice – având un consum foarte mic de combustibil. Hub-ul logistic de la Săliște este pregătit însă pentru echipamente electrice și este prevăzut cu un spațiu dedicat încărcării pe viitor a stivuitoarelor electrice Li-Ion. Trecerea se va face în momentul în care tehnologia bateriilor va permite o încărcare chiar mai rapidă decât în prezent, care să garanteze utilizarea echipamentelor fără probleme în trei schimburi, vară-iarnă (plus că randamentul bateriei este în continuare afectat de temperatură, iar în hub-ul logistic temperatura este cea de afară).

În prezent, în hub-ul central sunt folosite 30 de stivuitoare, numărul acestora urmând să crească spre 50, în linie cu dezvoltarea business-ului.

Investiții în digitalizare și în siguranță cibernetică

Pall-Ex România a încheiat 2023 cu o cifră de afaceri cu 14% peste nivelul din 2022. Au crescut volumele de activitate, iar în rețea au intrat membri noi. În plus, la începutul anului trecut a fost deschis un hub nou la Bacău și au fost extinse depozitele din București și Sibiu, s-a investit în digitalizare, în programe ca Nexus GO și Nexus ETA (timpul estimat de livrare), care oferă o mai mare transparență a operațiunilor pentru clienți și altele. „Cerința din piață a venit constant, în ciuda inflației mari și a reculului din consum în anumite momente. Observăm că în perioadele de criză rețelele Pall-Ex prosperă peste media din industrie: se cumpără mai puțin marfă, de ordinul câtorva paleți, iar atunci soluția noastră de transport este mai eficientă.”

Pall-Ex a crescut și la profit, deși cu un procent mai mic decât la cifra de afaceri, însă este o dinamică sănătoasă, care se realizează an de an, în ciuda majorării cheltuielilor și în paralel cu politica de investiții, a subliniat Danor Ionescu.

Pentru 2024, obiectivele sunt de creștere a volumelor de business cu 16%, ceea ce se va vedea și într-o majorare organică a cifrei de afaceri și a profitului cu peste 10%.

Comparativ cu alte operațiuni Pall-Ex în Europa, compania din România merge cel mai bine, motiv pentru care a și primit premiul „Rețeaua Anului” în 2022 și 2023. Distincția este cu atât mai importantă cu cât infrastructura rutieră din țara noastră nu este la fel de bună ca în străinătate și, totuși, performanțele la livrare și calitatea serviciului au fost menținute.

Dintre provocările tot mai mari cu care se confruntă industria de profil, directorul Pall-Ex România subliniază siguranța și securitatea cibernetică. Pentru aceasta, la nivel de grup funcționează echipe dedicate de cercetare și dezvoltare, care gândesc programe tot mai performante, gestionate de pe servere ultra-securizate. Numai în România sunt 1,6 milioane de paleți pe an și 52 de membri, care deservesc 9.000 de clienți săptămânal. La fel și în alte state europene. În aceste condiții, evident, nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, de la transferul informațiilor la siguranța datelor (GDPR). În plus, totul este asigurat, ceea ce reprezintă un argument important pentru clienți, în special pentru cei care trimit volume mari prin rețeaua Pall-Ex, dar nu numai.

Din păcate, în ciuda serviciilor de top care se găsesc pe piață, foarte mulți beneficiari se uită în continuare după prețul cel mai mic, chiar dacă acest lucru înseamnă mijloace de transport nesigure sau chiar riscul dispariției mărfii. Și chiar au fost mulți clienți care s-au reîntors să lucreze cu Pall-Ex după ce au crezut că vor da lovitura accesând chilipiruri. Cei drept, în România, gradul de externalizare este încă mic comparativ cu Occidentul: 50‑60% externalizat aici, față de 80-90% acolo. Adopția unui astfel de serviciu de transport externalizat este însă viitorul și în țara noastră, concluzionează Danor Ionescu.

Articole similare

Ad