Guvernul României a aprobat o serie de acte normative propuse de Ministerul Finanţelor, cu scopul de a susține mediul de afaceri, stimularea investițiilor, simplificarea procedurilor fiscale și sprijinirea IMM-urilor.
Astfel, la propunerea operatorilor economici, se reglementează confiscarea graduală a bunurilor nedeclarate în funcție de repetarea abaterilor și se suspendă, până la 31 martie 2025, aplicarea sancțiunilor pentru neconformarea privind transferul datelor de poziționare a vehiculelor în Sistemul RO e-Transport, pentru a permite adaptarea sistemelor informatice.
Noul act normativ instituie posibilitatea ca organele de control ale ANAF să colecteze date și informații deținute la nivelul companiilor și societăților cu capital integral de stat, în vederea monitorizării transporturilor rutiere de bunuri. Au fost introduse prevederi care permit modificarea datelor cu privire la denumire, caracteristici, cantități și contravaloarea bunurilor transportate, raportate către sistemul RO e-Transport, operațiunea putând fi realizată doar după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, până cel mai târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a finalizat transportul de bunuri.
În vederea asigurării respectării principiului proporționalității sancțiunilor în raport cu gravitatea faptei, se propune reglementarea aplicării graduale a sancțiunii complementare a confiscării prevăzută la 13^1 alin. (2) din OUG nr. 41/2022. Astfel, confiscarea se va aplica după cum urmează: la prima abatere se aplică exclusiv amenda contravențională, iar dacă un operator economic săvârșește, într-un termen de maximum 12 luni de la prima sancționare a faptei, a doua contravenție din categoria celor prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), pentru care a fost sancţionat, contravenția se sancționează cu amendă precum și confiscarea a 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate. În situația în care operatorul economic săvârșește a treia contravenție similară, contravenția se sancționează cu amendă precum și confiscarea a 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate, iar începând cu săvârșirea celei de-a patra contravenții, amenda va fi însoțită de confiscarea a 100% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
Dacă un operator economic săvârșește, într-un termen mai mare de 12 luni de la prima sancționare a faptei, a doua contravenție din categoria celor prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), pentru care a fost sancţionat, contravenția se sancționează doar cu amendă, întrucât sistemului de aplicare graduală a fost resetat. După aceea, dacă operatorul economic săvârșește a doua faptă într-un interval de maximum 12 luni, a treia, respectiv a patra faptă din categoria celor prevăzute la alin. (1) lit. a) și b), se aplică sancțiunea contravențională principală precum și gradual, confiscarea a 15%, 50% și respectiv 100%, după caz, din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
Ministerul Finanțelor dorește înființarea unui registru electronic în care se vor regăsi date cu privire la sancțiunile aplicate conform OUG nr. 41/2022. Acesta este necesar, deoarece pentru aplicarea corectă a dispozițiilor prin care se instituie sancțiuni, se impune ținerea unei evidențe stricte a acestora, ținând cont de faptul că, pe de o parte, prin acest proiect de act normativ se propune aplicarea graduală a sancțiunii complementare a confiscării prin raportare la un interval de 12 luni, iar pe de altă parte, competența de a constata și aplica sancțiunile este partajată între mai multe autorități.
Actul normativ mai prevede aprobarea schemei de ajutor de stat pentru proiectul de investiții al Nokian Tyres în județul Bihor, care prevede acordarea unui grant de 99,55 de milioane de euro pentru construirea unei noi fabrici de anvelope cu o capacitate anuală de 6 milioane de unități, creând 552 de locuri de muncă directe și având un impact economic regional semnificativ.
De asemenea, se suplimentează, cu suma de 85 de milioane de lei creditele bugetare aprobate pentru 2024 la nivelul Ministerului Finanțelor, pentru plata ajutorului de stat acordat pentru stimularea investițiilor regionale și sprijinirea IMM-urilor.
Nu în ultimul rând, s-au adus clarificări și completări la normele metodologice privind Codul fiscal, vizând impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și accizele și s-a introdus declarația unică inteligentă (e-DU), pentru simplificarea declarării și calculului impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice, concomitent cu eliminarea obligației depunerii Declarației pentru declararea venitului estimat.
„Măsurile aprobate astăzi de Guvern ne arată că suntem într-o etapă importantă în îmbunătățirea interacțiunii dintre contribuabili și administrația fiscală, fiind decizii luate în urma mai multor consultări cu mediul de afaceri. Dau exemeplu eliminarea estimatului sau gradualizarea sancțiunilor la e-Transport. Prin digitalizarea și simplificarea procedurilor fiscale, vrem să oferim un sprijin real și eliminăm obstacolele birocratice care, până acum, îngreunau conformarea și generau costuri suplimentare. Dorim să asigurăm o tranziție cât mai lină și eficientă pentru toți operatorii economici care trebuie să se supună unor noi obligații, pentru ca aceștia să se poată conforma cerințelor legale fără să suporte eventuale sancțiuni. Tot astăzi, am majorat bugetul pentru plata sprijinului oferit sub formă de scheme de ajutor de stat menite să încurajeze investițiile de amploare, esențiale pentru dezvoltarea regională. Investiția Nokian Tyres va genera un impact semnificativ asupra economiei locale și lanțurilor de distribuție prin crearea de locuri de muncă și stimularea companiilor locale care furnizează materii prime, transport și servicii logistice”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.