Piata locala a spatiilor industriale si logistice a depasit pragul de 3 milioane m2, ajungand la jumatatea lui 2018 la 3,12 milioane, potrivit raportului Romania Industrial & Logistics Market S1 2018, realizat de Cushman & Wakefield Echinox.
Aproape 90% din stocul actual este concentrat in Bucuresti si alte cinci orase – Timisoara, Cluj, Ploiesti, Brasov si Pitesti.
Piata industriala si logistica din Romania a avut un inceput de an destul de precaut, avand in vedere ca doar putin peste 100,000 m2 au fost livrati. Pentru a doua jumatate a anului, aproximativ 450,000 m2 sunt asteptati a fi finalizati, mai mult de jumatate din proiectele planificate sau aflate in constructie fiind localizate in Bucuresti (54%). In afara capitalei, Timisoara, Cluj si Ploiesti vor atrage cel mai mare volum de livrari.
„Observam o evolutie temperata a pietei, atat din perspectiva constructiilor cat si a tranzactiilor semnate. Probabil ca vom asista la niste consolidari ale unor mari retaileri, in paralel cu transferul unor chiriasi catre propriile dezvoltari, toate aceste operatiuni fiind analizate cu atentie, planificate din timp si corelate cu indicatorii de consum si estimarile viitoare de crestere ale business-urilor respective. Cererea are ritmul echilibrat si sanatos, sectorul industrial avand un potential atragator si in urmatorii 2-3 ani.”, a spus Rodica Tarcavu, partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox
Cererea de spatii logistice si industriale in Romania a fost de aproximativ 120.000 m2 in prima jumatate a anului si a fost reprezentata in mare parte de tranzactii noi. Capitala a ramas cea mai cautata destinatie, avand in vedere faptul ca aproximativ 53% din volumul inchirierilor au fost inregistrate aici.
In prima jumatate a acestui an, cererea a venit in special din partea companiilor din sectoarele logistica, e-commerce si distributie – reprezentand aproximativ 73% din total.
Rata de neocupare a spatiilor industriale s-a mentinut la un nivel scazut, aproximativ 4%.
Chiriile de referinta pentru unitati de clasa A variaza intre 3,75 si 4,25 euro/m2/luna. Pentru unitati mai mari de 5.000 m2, nivelul chiriilor este mai scazut si poate ajunge pana la 3,5 – 3,6 euro/m2/luna. Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acopera impozitul pe proprietate, polita de asigurare, paza, mentenanta tehnica si peisagistica spatiilor exterioare, variaza intre 0,6 si 0,9 euro/m2/luna.