Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Blue River București 78 și Duvenbeck Logistik au câștigat premiile de eficiență Tranzit pentru 2024, iar Filip Miuțescu, premiul pentru management

Anul acesta, revista Tranzit a premiat 12 operatori de transport cu capital românesc și trei cu capital străin pentru rezultatele obținute în 2023

Locul I a revenit Blue River București 78, care a înregistrat una dintre cele mai pronunțate ascensiuni în 2023, cu o creștere a cifrei de afaceri cu 5,3 milioane de euro, de la 21,6 la aproape 27 de milioane de euro. Și profitul a crescut de la 1,3 la 2 milioane de euro, în condițiile în care și activele au crescut cu aproape 3 milioane de euro. Cu un parc de 145 de camioane licențiate în 2023 (și 147 în 2022), menținut constant și în 2024, rezultatele operaționale au fost mult mai bune (5,5 milioane de euro EBITDA) și decât în cazul unor firme care operează flote numeroase, un rol important având aici începutul operării cu camioane electrice, care, pe lângă faptul că sunt mai scumpe, impun și o exploatare mai eficientă, mod de lucru extins pe cât posibil și la camioanele diesel utilizate în distribuția regională.

De altfel, folosirea foarte eficientă a parcului auto este una dintre caracteristicile tuturor firmelor aflate în topul la nivel național, care, în lipsa altor activități care să aducă venituri în perioadele mai dificile, nu pot recurge la alte măsuri decât la creșterea rulajului/echipament și închiderea „robinetului” de pierderi mai mici sau mai mari din diverse segmente de exploatare sau achiziții.

Blue River a fost urmată de două firme care au făcut în 2023 investiții mari în extinderea flotelor. Plasată a doua, Filip SRL este o prezență tradițională în top 10 de eficiență în ultimii ani, înregistrând o creștere constantă a cifrei de afacere. Firma arădeană și-a menținut creșterea și în 2023, chiar cu un procent măricel, de 28%, de la 51 la 66 de milioane de euro, fiind a doua cea mai mare creștere a cifrei de afacere după Routier European Transport, ambii cu servicii de transport intermodal de volum în 2023. Însă, în timp ce Routier a încheiat 2023 pe minus, Filip a reușit totuși să facă profit (1,96 de milioane de euro), chiar dacă mai mic cu 529.224 de euro decât în 2022, nedepinzând semnificativ de progresul transportului intermodal, care a avut doi ani dificili în condițiile scăderii volumelor și tarifelor.

De remarcat este însă că și valoarea activelor a crescut enorm în cazul Filip, de la 22,46 la 31 de milioane de euro, firma utilizând un parc cu aproape 100 de autovehicule mai mare în 2023 (324) față de 2022 (222). În octombrie 2024 Filip avea 319 camioane licențiate.

Locul al treilea a revenit Express Euroscan, care a avut o cifră de afaceri în creștere cu circa un milion de euro, până la 22 de milioane de euro, profitul înregistrând o scădere ușoară de la aproape 3 la 2,5 milioane de euro, în condițiile în care reînnoirea flotelor a costat mai mult în 2023, activele crescând de la 13,8 la 15,5 milioane de euro. Flota a crescut de la 169 de camioane licențiate în 2022 la 206 în 2023, parc rămas relativ constant în 2024 (209), în condițiile în care numărul de angajați este și el aproape la fel – 224 în 2023, față de 207 în 2022.

Pe locul al 4-lea s-a situat Laguna Technology, cu o ascensiune foarte bună în ultimii doi ani. Firma piteșteană și-a redus cu doar 100.000 de euro cifra de afaceri în 2023 (până la 15,45 de milioane de euro), în timp ce profitul a scăzut un pic mai mult, de la 2,46 la 1,77 de milioane de euro, dar în condițiile în care activele au crescut cu 3,5 milioane de euro. Parcul auto a crescut de la 48 (în 2022) la 69 de camioane licențiate în 2023, pentru ca în prezent firma să dețină 80 de camioane, cu altele comandate și în curs de livrare. De asemenea, compania aproape că și-a dublat numărul de angajați în 2023 vs. 2022, de la 120 la 212, accentul fiind pus și în 2024 pe extindere.

Laguna Technology este exemplul că firmele mici și medii nu au nevoie neapărat să fie analizate separat, pentru că reușesc să aibă o eficiență operațională la fel de bună sau chiar mai bună în unele cazuri decât firmele cu un parc de peste 100 de camioane. Cu EBITDA de 4,5 milioane de euro în 2023, Laguna Technology s-a clasat pe locul al treilea din top 10 EBITDA la nivel național, după Blue River și Speed Line Impex (cea din urmă având EBITDA 5,1 milioane de euro), punctând și la alți indicatori precum marja operațională sau rentabilitatea utilizării activelor, grație creșterii treptate a serviciilor de expediții în paralel cu utilizarea eficientă a parcului de camioane, care crește treptat odată cu consolidarea portofoliului de clienți specializați pe temperatură controlată.

Express Euroscan a avut 3,8 milioane de euro EBITDA în 2023, fiind urmată în clasamentul EBITDA de Kalomin Impex (3,37 de milioane de euro), firma cu cea mai mica flotă în operare din top 10 (54 de camioane), Filip și A&C International Road Cargo (ambele cu 3,28 de milioane de euro), Agexim Spedition + Agexim Transport & Logistics (3,1 milioane de euro), Dumagas Transport (2,97 de milioane de euro), Vectra Internațional (2,91 de milioane de euro) și Hagero (2,76 de milioane de euro).

Din punct de vedere al marjei operaționale, cele mai bune performanțe le-au înregistrat Kalomin (13%), urmat de Express Euroscan și Laguna Technology (12%), Blue River și Hagero (11%), în timp ce Speed Line Impex a avut o marjă de 6%, iar Dumagas și A & C International Road Cargo, de 5%.

În afară de primele patru firme premiate, au mai primit diplome de finaliști în topul de eficiență A & C International Road Cargo, Agexim, Com Divers Auto Ro, Dumagas, Hagero, Kalomin Impex, Speed Line Impex și Total NSA, în cazul căreia, chiar dacă are și alte activități pe aceeași firmă, circa 60% din venituri provin din transporturile de marfă, acesta fiind procentul calculat din rezultatele obținute în total în 2023.

La categoria „firme cu capital străin”, Duvenbeck Logistik a surclasat anul acesta Logistic E van Wijk, datorită creșterilor și rezultatelor consolidate mai bune ale firmei cu capital german cu sediul în Brașov. Altfel, cu EBITDA de 3.573.000 de euro, Duvenbeck nu a depășit rezultatul operațional al firmei din Cluj, cu capital olandezo-român, pe care nu a „bătut-o” nici la capitolul marjă operațională: 3%, față de 8%. Însă, în timp ce Logistic E van Wijk a înregistrat scăderi atât în planul cifrei de afaceri (cu aproape 1,9 milioane de euro), cât și al profitului (cu circa 300.000 de euro), Duvenbeck Logistik a avut creșteri la toate capitolele: peste 4 milioane de euro la cifra de afaceri și 2,2 milioane de euro la profit.

Pe locul al treilea la „firme de transport cu capital străin” s-a clasat H.Essers SRL.

În competiția din acest an între finaliști se găsesc atât firme de transport cu 300 de camioane, cât și cu 200, 100 sau chiar cu 70 sau 50 de camioane. Și asta pentru că pe lângă EBITDA și EBIT am luat drept criterii de departajare veniturile obținute raportate la parcul de camioane, profitul operațional raportat la numărul de angajați, marja operațională, lichiditatea curentă, rentabilitatea folosirii activelor sau a capitalurilor proprii și alți indicatori, precum și îmbunătățirea lor de la un an la altul. Astfel, am pus la punct o matrice de calcul care a fost aplicată pe top 3000 de firme cu cod CAEN 4941 ordonate după cifra de afaceri, astfel că au urcat în clasament și firme cu cifre de afaceri mai mici, care nu se găsesc în top 100 după acest indicator.

De asemenea, precizăm că topul de eficiență Tranzit a luat în considerare doar firmele de transport care au peste 60% din venituri provenite din transport rutier de marfă, fiind eliminate astfel cele cu venituri preponderente din construcții, balastiere, trading de cereale, dezvoltatori imobiliari și chiar expediții, servicii logistice sau service, ultimele activități frecvent întâlnite în cazul transportatorilor care doresc să își asigure o marjă de profit mai mare și o stabilitate mai bună.

Deși întotdeauna am încurajat firmele de transport să își extindă activitatea pe mai multe linii de business și să se specializeze în mai multe tipuri de transport, atunci când veniturile din alte activități le depășesc cu mult pe cele din activitatea principală trebuie să analizăm aceste firme în altă „ligă”, lăsând competiția de eficiență pentru cele care obțin rentabilitate chiar din transporturi, ceea ce nu este deloc ușor.

Indiferent de dimensiunea investițiilor făcute, firmele care au raportat pierdere financiară în 2023 nu au fost selectate printre finaliste, și nici cele care au obținut mare parte din profit din vânzarea de active, fie că vorbim de autocamioane, terenuri sau clădiri.

De menționat este că Internațional Alexander împreună cu celelalte firme de transport din grupul Alexander – AS Line Spedition și Vio Transgrup – nu au fost incluse în clasament, deoarece realizează un EBITDA cumulat foarte mare comparativ cu celelalte companii, care operează flote mai mici.

Acestea nu lucrează cu aceleași marje precum firmele cu 50-70 de camioane (care au raportat marje operaționale de 10-13%, față de 3-4% firmele cu flote mari), resimțind mai dur schimbările bruște ale pieței decât firmele mai micuțe, care nu au neapărat cele mai stabile contracte, însă sunt mai agile și performează mai bine pe piața spot, profitând de fiecare vârf al pieței. Totuși, o firmă de dimensiunile Internațional Alexander, Dolo Trans Olimp sau Transpeco își păstrează eficiența datorită faptului că poate controla mai strict costurile de exploatare și fiecare dezvoltare poate fi scalată la nivelul grupului.

Astfel, Alexander a primit un premiu de excelență pentru transporturi, urmând să vedem rezultatele pe 2024, când firma arădeană și-a redus parcul auto, însă a inaugurat o linie de transport intermodal, astfel că în mod normal cifra de afaceri ar trebui să crească.

De altfel, cele mai multe firme din top 10 ne-au anunțat că au avut un 2024 foarte bun, multe dintre ele exprimându‑și speranța că vor fi pe podium și în 2025.

Articole similare