Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transformarea traficului transfrontalier în Europa Centrală cu ajutorul STI

Sistemele inteligente de transport (ITS) sunt concepute pentru a monitoriza, evalua și gestiona rețelele de transport în vederea îmbunătățirii siguranței și eficienței. Utilizând date de trafic în timp real, tehnologia STI poate sugera rute alternative pentru evitarea blocajelor de trafic, poate indica locațiile pentru intervențiile de urgență, poate actualiza limitele de viteză în funcție de condițiile meteorologice și multe altele.

În Uniunea Europeană, un STI armonizat și sincronizat joacă un rol crucial în îmbunătățirea traficului și transportului transfrontalier. Cu o finanțare de peste 32 de milioane EUR din programul CEF Transport, STI contribuie la îmbunătățirea gestionării traficului și la promovarea cooperării în Europa Centrală.

Proiectul X4ITS reunește autorități publice, orașe, operatori de transport public, furnizori feroviari, administrații rutiere și furnizori de servicii de informare privind traficul din Europa Centrală și de Est. Scopul lor este de a dezvolta o rețea rutieră ITS conectată de-a lungul coridoarelor centrale și estice ale rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Prin schimbul de date de-a lungul tuturor coridoarelor, partenerii vor furniza servicii de informare de înaltă calitate, în timp real, pentru utilizatorii finali. Această colaborare va îmbunătăți traficul și transportul transfrontalier prin aplicații STI armonizate și servicii C-ITS, care permit schimbul eficient de date prin intermediul tehnologiilor fără fir, permițând vehiculelor să comunice între ele, cu infrastructura rutieră și cu alți utilizatori ai drumurilor.

Inițiativa X4ITS se bazează pe ani de muncă, începând cu proiectul Corridor, urmat de Crocodile 2 și Crocodile 3, alături de alte proiecte Crocodile în Croația și Ungaria.

În cadrul proiectului Crocodile 2, Austria, Croația, Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, România și Slovenia au lucrat împreună pentru a îmbunătăți traficul și transportul transfrontalier prin implementarea de aplicații STI armonizate și sincronizate. Acest efort a inclus instalarea a peste 2.300 de camere noi, modernizarea a 14 centre de control al traficului și crearea a peste 500 de locuri de parcare pentru camioane. Aceste implementări STI au acoperit peste 4.200 km de tronsoane de drum TEN-T.

Proiectul Crocodile 3, la care au participat Austria, Croația, Cehia, Cipru, Ungaria, Italia și Slovenia, s-a concentrat pe punerea în aplicare a 14 planuri transfrontaliere de gestionare a traficului și pe crearea a 5 puncte naționale de acces. Au fost dezvoltate noi servicii, inclusiv site-uri web dedicate și aplicații pentru smartphone în Austria și Italia, împreună cu trei puncte de informare și un centru de apel. Aceste servicii au acoperit mai mult de 2.500 km, oferind utilizatorilor drumurilor informații în timp real.

Una dintre cele mai importante realizări ale proiectului a avut loc în 2016, când Austria, Croația, Ungaria, Italia și Slovenia au devenit primele țări din Europa care au partajat un instrument comun pentru implementarea unui sistem transfrontalier de transport inteligent. Prin utilizarea aceluiași format de date (DATEX II), aceste țări au fost capabile să partajeze și să răspundă în timp real la informațiile live privind traficul.

Articole similare

Ad