Deși intrarea în Schengen a fost sărbătorită de transportatorii care așteptau cu orele și chiar cu zilele uneori în vămile bulgare, primele zile ale lunii ianuarie aduc în continuare cozi la Ruse, camioanele fiind obligate să intre în coada virtuală privată și să achite taxa de parcare de 25 de euro.
La sesizarea transportatorilor bulgari, astăzi premierul bulgar s-a deplasat la Ruse cu un grup de lucru, inclusiv cu persoane din sistemul medical bulgar, pentru a analiza situația formării de cozi în frontiere în ciuda dispariției controalelor făcute până la 31 decembrie de polițiștii de frontieră.
Primarul orașului Ruse este în continuare pentru păstrarea “coloanei virtuale” – și anume, ca în cazul în care există aglomerație, camioanele să intre în special în parcarea din vecinătatea trecerii frontierei de la Ruse, unde se plătește taxa de 25 de euro, sau în celelalte parcări, care și ele au mai ridicat tariful în ultimele luni, dacă tot erau clienți nevoiți să caute o soluție, taxa de parcare fiind și în celelalte parcări între 15 și 20 de euro.
Chiar dacă autoritățile de la Sofia cer trecerea frontierei fără popasul în vreo parcare, primarul orașului Ruse susține că locuitorii din zonă au de suferit din cauza congestiei formate și că statul bulgar ar trebui să preia sistemul de parcare și să se ocupe de acesta.
Potrivit unor surse locale, ieri timpii de așteptate au fost de o oră și jumătate-două ore, dar camioanele au blocat intrarea la Martens, unde este zona liberă și mulți locuitori ai orașului Ruse lucrează, situație care a adus oamenilor de acolo un timp de așteptare de peste două ore pentru a se întoarce acasă.
Din acest motiv, primarul orașului Ruse se consideră îndreptățit să ceară continuarea coloanei virtuale prin parcare atunci când se formează aglomerație.
Autoritățile de la Sofia se gândesc să schimbe traseul camioanelor (să nu mai intre prin partea dreaptă către Martens, ci, împreună cu Poliția și drumarii să dirijeze camioanele astfel încât să circule pe același traseu precum autoturismele.
Autoritățile bulgare se gândesc să exonereze de la plata taxei de pod autoturismele și să o mărească pentru camioane cu aceeași sumă (adică o mărire cu 2-3 euro la camioane). Această măsură temporară ar putea fi dublată de decizia de a permite plata online a taxei de pod pentru a evita la maximum aglomerarea punctelor de frontieră și a beneficia de un tranzit rapid oferit de intrarea în Schengen.
Neoficial, se vorbește despre faptul că municipalitatea din Ruse își dorește menținerea situației și colectarea în continuare a taxei de parcare, care aduce, conform contractului, aproximativ 600.000 de leva pe an la bugetul primăriei.
În ciuda implicării guvernului bulgar, soluționarea problemei este de durată, implicând analize în grupul de lucru și decizii parlamentare, ceea ce va face ca aglomerările și taxarea de rigoare să continue.
În plus, potrivit firmelor care fac frecvent curse prin Bulgaria, aglomerările vor crește începând cu data de 20 ianuarie, după ce oamenii revin din vacanță și camioanele încărcate dinspre Turcia sau Grecia spre România se vor pune în mișcare. Un alt factor de aglomerare a traficului îl reprezintă lucrările de reparații ale podului, care însă sunt necesare deoarece starea de degradare a podului poate pune în pericol autovehiculele și persoanele care îl traversează.