
Tarifele de transport rutier de marfă pe relația Viena-Duisburg
Pe ruta de la Duisburg la Viena, tarifele de transport pe bază de contract au crescut în trimestrul al patrulea din 2024 față de precedentul cu 8,0%, până la 1.386 de euro (1,45 de euro/km), și tarifele spot au scăzut ușor, cu 1,7%, până la 1.557 de euro (1,63 de euro/km), așa cum reiese din barometrul realizat de Upply, Ti și IRU (Upply – Market insights). Comparativ cu trimestrul al patrulea din 2023, tarifele din contracte sunt mai mici cu 9,0%, și cele spot cu 4,6%.
Pe sensul celălalt, de la Viena spre Duisburg, tarifele din contracte au crescut ușor, cu 2,8%, față de trimestrul precedent, ajungând la 1.047 de euro (1,10 euro/km), dar cele spot au scăzut cu 2,2%, până la 1.295 de euro (1,35 de euro/km). Iar față de ultimul trimestru din 2023 tarifele din contracte au crescut cu 7,8% și cele spot au scăzut cu 1,1%.
Față de trimestrul al treilea din 2024 s-a redus de la 23,4% la 12,3% decalajul dintre tarifele spot și cele din contracte, deoarece acestea din urmă au crescut semnificativ.
La aceste valori s-a ajuns în condițiile în care indicele PMI al producției pentru comenzile noi de export din Germania a crescut ușor la 43,7 în decembrie, dar continuă să indice o contracție bruscă și este la a 34-a de lună consecutivă de scădere din cauza cererii slabe, în special de pe piețele europene. Produsele chimice și cele de consum neciclice au arătat o anumită rezistență, dar sectorul auto și al mașinilor a rămas slab. Cererea redusă de export duce la volume mai mici de transport rutier și eliberează din capacitate, ceea ce exercită presiune în sensul scăderii tarifelor.
Și în Austria producția a scăzut cu 3,2% în trimestrul al treilea din 2024, comparativ cu al doilea, potrivit Statistics Austria, dar comenzile noi au crescut cu 6,9%, revenindu-și după o contracție de 0,6% în trimestrul precedent, iar bunurile de consum de folosință îndelungată au înregistrat o creștere de 12,5%. Producția de autovehicule, remorci și semiremorci a scăzut însă brusc cu 18,4%. În ciuda creșterii comenzilor noi, indicele PMI mediu a scăzut cu 0,2 puncte față de trimestrul anterior și cu 1,2 puncte de la o lună la alta, semnalând o contracție continuă în sectorul de producție. Rapoartele de la S&P au evidențiat scăderea cererii, firmele așteptându-se la o producție mai mică și înregistrând scăderi ale costurilor de producție și ale taxelor la poarta fabricii.
Costurile de operare a camioanelor în Austria au înregistrat creșteri diferite: cu 1,6% în trimestrul al patrulea față de al treilea și cu 2,5% față de trimestrul al patrulea din 2023 anvelopele, cu 0,7%, respectiv 6,3% întreținerea și reparațiile, și cu 2%, respectiv 4,2% asigurările.
Iar costurile de operare ale camioanelor germane sunt și ele în creștere: cu 2,8% față de trimestrul al treilea din 2024 și cu 2,4% față de trimestrul al patrulea din 2023 anvelopele, cu 1,1%, respectiv cu 5,4% întreținerea și reparațiile, și cu 4,0%, respectiv 33,7% asigurările.
O îmbunătățire a PMI pentru comenzi noi de export din Germania, împreună cu creșterea numărului de comenzi noi din Austria, semnalează că există potențial pentru o redresare treptată a cererii de export care poate duce la tarife mai mari de transport pe termen scurt și mediu, pe măsură ce producția industrială crește pentru a onora comenzile. Dacă aceste tendințe continuă, volumele viitoare de transport rutier ar putea crește treptat, inversând o parte din presiunea descendentă asupra tarifelor. Deși costurile operaționale nu cresc la fel de repede ca în trimestrele anterioare, faptul că ele sunt mari față de anul anterior poate crește tarifele de transport pe bază de contract pe măsură ce contractele se reînnoiesc.