
Prețul la pompă al HVO (medie lunară, decembrie 2024)
Unul dintre combustibilii alternativi ce permit reducerea emisiilor de CO2 în medie cu 85% este HVO (denumit și motorină regenerabilă), care se obține din deșeuri precum uleiul de gătit, grăsimea animală, seul, uleiurile de pește și uleiul tehnic de porumb.
HVO presupune mai puține emisii poluante la țeava de evacuare (un compromis mai bun între particule și oxizi de azot) și este compatibil cu motoarele diesel moderne, dar are și dezavantaje, printre care prețul mare și disponibilitatea limitată, așa cum se amintește în barometrul realizat de Upply, Ti și IRU (Upply – Market insights).
Nu toate țările UE permit distribuirea HVO la stațiile publice de alimentare cu combustibil, iar între cele care permit asta există diferențe mari de densitate a rețelei. Cipru, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia și Slovenia nu au stații publice de alimentare cu HVO. Olanda are cea mai mare densitate, iar Franța și România au cea mai mică densitate de stații de alimentare cu HVO, cu cinci și, respectiv, două.
Cu toate acestea, situația evoluează rapid, numărul de stații din Europa triplându-se între martie și iulie 2024. Așa cum puteți vedea pe harta alăturată, HVO este cu 0,10-0,60 de euro/l mai scump decât motorina, cu excepția Italiei, unde cele două au avut același preț/l deoarece pentru HVO se acordă subvenții guvernamentale.