Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

IRU: Mecanismul de urgență al UE trebuie să garanteze libertatea de mișcare

Sursă foto: IRU/GettyImages

Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorului (IMCO) a Parlamentului European, responsabilă cu supravegherea legislativă și controlul normelor UE privind piața unică, a votat adoptarea instrumentului de urgență al pieței unice (SMEI) propus de Comisia Europeană.

Acest lucru vine ca urmare a măsurilor de urgență ale UE care au menținut fluxul de mărfuri în timpul pandemiei de Covid-19, se arată într-un comunicat de presă IRU.

În septembrie 2022, Comisia Europeană a propus SMEI pentru a se asigura că UE este mai bine echipată pentru a face față viitoarelor crize la scară largă. SMEI este conceput pentru a asigura comerțul între statele membre și furnizarea de bunuri și servicii esențiale.

Directorul IRU EU Advocacy, Raluca Marian, a declarat: „Comisia IMCO a Parlamentului European recunoaște pe bună dreptate funcția vitală a liberei circulații a mărfurilor și serviciilor, în special pe drumuri.

În timpul Covid-19, transportul rutier a fost cel care a menținut funcționarea pieței interne. Orice restricție privind libera circulație a mărfurilor și pasagerilor în timpul unei situații de urgență trebuie evitată cu orice preț. Menținerea granițelor și lanțurilor de aprovizionare deschise, precum și asigurarea disponibilității produselor și serviciilor, este de o importanță fundamentală.”

În abordarea sa generală, anunțată la începutul lunii trecute, Consiliul a omis să răspundă la unele întrebări pentru clarificarea, specificarea și definirea multor aspecte ale SMEI, se mai arată în comunicatul IRU.

Atât pozițiile Consiliului, cât și ale IMCO diferă în mod semnificativ de propunerea inițială a Comisiei, întrucât urmăresc să păstreze Regulamentul Consiliului nr. (CE) 2679/98 privind funcționarea pieței interne în ceea ce privește libera circulație a mărfurilor între statele membre. Potrivit ambelor texte, SMEI va prevala în cazul unor posibile conflicte între regulamentul respectiv și regulamentul SMEI propus. Textul adoptat în Comisia IMCO a Parlamentului European va trece acum la un vot în plen la Strasbourg, acest lucru urmând să aibă loc, cel mai probabil, în septembrie. Negocierile trilog cu Consiliul vor începe la scurt timp după.

Articole similare

Ad