Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

IRU și mai multe asociații naționale de transport solicită CE soluționarea blocajelor din Brenner, Austria

IRU (Uniunea Internațională a Transportatorilor Rutieri) și mai multe asociații naționale de transport au făcut un apel către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a stabili o nouă rundă de negocieri între Germania, Italia și Austria în vederea unei soluții legate de restricțiile de circulație la punctul de trecere a frontierei Brenner. Statele membre și-au exprimat nemulțumirea cu privire la provocările cu care se confruntă transportul și libera circulație a mărfurilor în Brenner din Austria.

Președintele Comisiei Europene a indicat importanța găsirii unei soluții încă din iulie anul trecut, însă până acum, Comisia nu a intervenit. Transportul rutier, feroviar și combinat de mărfuri continuă să se confrunte cu situații grave de blocaj, în timp ce Italia amenință cu acțiuni în justiție împotriva Austriei.

IRU și asociațiile de transport au adresat o altă scrisoare către Comisie, îndemnând-o să intervină în procesul de negociere, chiar să ia măsurile necesare legale împotriva Austriei, dacă este cazul, pentru a rezolva problema Brenner.

Directorul de Advocacy al IRU pentru UE, Raluca Marian, a subliniat gravitatea problemei și specifică că există un deficit de capacitate în transportul feroviar de marfă și în transportul combinat. În plus, operatorii de camioane care doresc să utilizeze transportul combinat se confruntă cu o situație imposibilă.

Austria a impus interdicții de circulație foarte stricte pentru vehiculele de mare tonaj care tranzitează ruta Brenner, ceea ce a dus la blocaje de trafic, precum cel din 3 octombrie din Italia.

IRU a solicitat de mai mulți ani Comisiei Europene să acționeze în justiție împotriva Austriei pentru a asigura respectarea principiului liberei circulații a mărfurilor, dar eșecul Comisiei de a acționa a îngreunat situația și a cauzat nemulțumire în UE și în rândul furnizorilor de transport rutier, feroviar și combinat.

„O nouă rundă de negocieri ar trebui să fie organizată fără întârzieri. Dacă acest lucru eșuează, Comisia Europeană trebuie să acționeze în instanță.”,

a adăugat Raluca Marian.

Articole similare

Ad