Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Studiul din satelit arată că anumite zone din București prezintă deformări importante pe traseul ce urmează să fie sub-traversate de infrastructura de transport

Compania specializată în soluții de monitorizare a comportării construcțiilor în timp, Sixense România a realizat cel de-al doilea studiu din satelit dedicat în mod specific mediului construit din apropierea viitoarelor proiecte de infrastructură subterană din București.

Studiul arată care sunt zonele sensibile asociate infrastructurii subterane a orașului București, în special, cartierele și zonele care vor fi traversate de liniile de metrou în curs de dezvoltare, M5 și M4, ce prezintă deformări de până la +15 mm în ultimul an. Conform analizei efectuate în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024, Piața Unirii este una dintre zonele din Capitală considerată vulnerabilă.

Analiza a fost realizată prin măsurarea a peste 2,6 milioane de puncte și s-a axat în special pe zonele și cartierele apropiate de viitoarele proiecte de infrastructură de transport subteran din București, precum M4 (Gara de Nord – Gara Progresul), M5 (tronson Eroilor – Piața Iancului) sau M7 (Voluntari – Bragadiru), precum și Piața Unirii, ca nod important unde se întâlnesc mai multe linii importante de metrou din Capitală, dar și ca zonă ce urmează să fie reabilitată de autoritățile publice în urma mai multor expertize tehnice.

Astfel, a reieșit faptul că zonele importante din proximitatea sau de la intersecția viitoarelor magistrale M5 și M4 prezintă deformări semnificative. Acestea includ cartiere precum Eroilor, Berceni, Colentina și Giulești. În același timp, în zona Piața Unirii se observă chiar deformări diferențiale.

„Ne-am propus realizarea studiului curent pentru a evidenția importanța acestui instrument de analiză, esențial în dezvoltarea infrastructurii urbane subterane. Studiul satelitar indică zone sensibile ce necesită monitorizare atentă atât în timpul execuției lucrărilor, cât și ulterior, în faza de exploatare, pentru a garanta că noile dezvoltări nu pun în pericol mediul construit din proximitate și, bineînțeles, pentru a preveni orice incidente sau accidente care ar putea afecta zona de influență.”,

a subliniat Mariana Garștea, Director General Sixense România, inițiator al studiului.

„Analiza atentă a cauzelor acestor deformări este esențială și nu trebuie să fie subiectul unor interpretări eronate sau concluzii pripite. Ceea ce contează este ca autoritățile și dezvoltatorii de infrastructură să aibă acces la informații precise, necesare pentru luarea deciziilor responsabile și proactive. Lipsa unor date clare despre impactul asupra mediului construit poate genera conflicte juridice, riscuri operaționale și, cel mai grav, pericole pentru comunități. Prin acest demers, ne propunem să oferim o abordare echilibrată, demonstrând că există soluții viabile pentru dezvoltarea unei infrastructuri sigure și sustenabile, bazate pe cunoașterea detaliată a stării de fapt și a sănătății structurale a patrimoniului construit.”,

a mai adăugat Mariana Garștea.

Tehnologie de ultimă generație, pusă la dispoziția autorităților publice, pentru a dezvolta în siguranță noi proiecte de infrastructură de transport

Analiza, realizată de Sixense România împreună cu Sixense Satellite, divizia specializată în măsurători din satelit din cadrul Sixense Group, este cea mai complexă analiză posibilă a mediului construit din Capitală și se bazează pe singura tehnologie disponibilă în prezent care poate oferi acces retroactiv la informații privind mișcările pământului și patrimoniul existent prin suprapunerea imaginilor din satelit.

Concret, studiul a fost realizat pe întreaga suprafață a Bucureștiului, măsurând peste 2.681.778 de puncte și capturând imagini cu ajutorul satelitului COSMO-SkyMed în perioada aprilie 2023 – octombrie 2024. Această tehnologie presupune utilizarea imaginilor InSar (Interferometric Synthetic Aperture Radar) captate de satelitul COSMO-SkyMed, care orbitează în jurul Pământului și colectează date privind valoarea de deformare acumulată în timp.

Imaginile rezultate sunt apoi prelucrate cu ajutorul Atlas, o soluție dezvoltată de Sixense Group, iar studiul este pus la dispoziție prin intermediul platformei digitale Beyond Monitoring într-un format ușor de înțeles și de utilizat de către toți factorii-cheie care au nevoie de el: de la gestionari de infrastructură până la dezvoltatori sau autorități publice.

Aceste studii din satelit sunt esențiale pentru proiectele majore de infrastructură rutieră și feroviară, deoarece permit identificarea tuturor zonelor vulnerabile de pe infrastructura existentă a unei autostrăzi și a zonelor vulnerabile de la suprafață în zonele urbane pe durata construirii unui proiect de infrastructură subterană, astfel încât să nu existe riscul unor accidente precum alunecări de teren sau prăbușiri.

Infrastructura de transport: risc ridicat în ceea ce privește siguranța structurală

„Experiența noastră în monitorizare geotehnică și structurală – implicit prin aplicarea unei soluții ca cea care stă la bază studiului de față – este semnificativă. Mai mult, primele proiecte pe care le-am derulat în România, în urmă cu peste 14 ani, au fost chiar colaborări legate de siguranța structurală a unor linii importante de metrou din București pentru care suntem recunoscuți și astăzi în industria noastră. Nivelul de risc pentru proiectele de infrastructură critică – cum sunt liniile de metrou, podurile, autostrăzile și altele – este extrem de ridicat. De aceea, este nevoie de soluții moderne și de o cunoaștere foarte bună a modului în care trebuie ele abordate din punct de vedere tehnic. Încă de la început, noi ne-am propus să explicăm, să orientăm și să venim în sprijinul autorităților publice care își doresc controlul investiției realizate, date transparente și menținerea în siguranță pe termen lung a proiectelor gestionate.”,

a precizat Mariana Garștea, Director General Sixense România.

Acest studiu este o continuare a eforturilor Sixense România de a oferi o perspectivă clară asupra stabilității structurale și siguranței mediului construit din Capitală, după ce o analiză similară realizată în 2021 de către companie a evidențiat deplasări semnificative ale solului în zone precum Republica, Militari, Berceni și Colentina.

Articole similare

Ad