Cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, lider în producția de lapte de vacă, DN AGRAR Group (simbol BVB: DN) a anunțat că intenționează să finanțeze noi proiecte de investiții care vor începe în 2025, în valoare totală de aproximativ 3,4 milioane de euro.
Printre investițiile planificate se află noua fabrică de compost la ferma Lacto Agrar, a doua din cadrul Grupului, și instalarea de panouri solare pe acoperișurile clădirilor de la fermele Apold, Lacto Agrar și Cut (DN AGRAR Service). Proiectul va fi supus aprobării acționarilor în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor pe 25 martie 2025.
„Suntem dedicați să ne consolidăm în continuare strategia de sustenabilitate prin investiții în energie regenerabilă și soluții pentru agricultura circulară. Aceste proiecte vor fi finanțate printr-un mix de fonduri europene și credit bancar, întărind astfel poziția noastră de lider în industrie. După operațiunile începute la prima noastră unitate de compostare de la ferma Apold, care a generat un interes semnificativ în piață, ne bucurăm să anunțăm planurile de extindere a operațiunilor prin instalarea unei a doua unități de compostare la ferma Lacto Agrar. Se estimează că această nouă unitate va deveni complet operațională în al patrulea trimestru din 2025. În linie cu angajamentul nostru față de sustenabilitate, am inițiat și procesul de obținere a certificării voluntare de carbon pentru compostul produs.
Pentru instalarea panourilor solare, investiția totală este de aproximativ 1,7 milioane de euro, iar 60% din valoarea totală va fi rambursată după instalare prin fonduri nerambursabile din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență al României). Instalarea panourilor va începe în al doilea trimestru din 2025. Estimăm că, prin acest proiect, vom deveni complet independenți energetic la fermele noastre Lacto Agrar, Cut și Apold.”,
a declarat Peter de Boer, Membru CA & Director Strategie și IR, DN AGRAR Group.
Fabrica de compost de la ferma Lacto Agrar va avea o capacitate de 7.000 de tone de îngrășământ organic anual.
Dezvoltarea va începe în acest an și ar trebui să fie complet operațională în al patrulea trimestru. Investiția totală se ridică la 1,7 milioane de euro, urmând a fi finanțată printr-un credit bancar. Odată cu punerea în funcțiune a celei de-a doua fabrici de compost, DN AGRAR își va extinde capacitatea de producție a îngrășămintelor organice cu încă 7.000 de tone pe an, ceea ce va duce producția totală anuală la 14.000 de tone începând cu 2026.
Astfel, îngrășământul organic produs va fi utilizat atât intern, cât și vândut către terțe părți, generând surse suplimentare de venituri.
Planurile proiectului includ certificarea organică a produselor și extinderea în piețele specializate. Conform estimărilor anual vor fi generate aproximativ 32.000 de certificate voluntare de carbon pentru a sprijini obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.
Panourile solare au o capacitate instalată de 2.218 kW
Obiectivul panourilor solare de instalare pe acoperișurile clădirilor din fermele Apold, Lacto Agrar și Cut (DN AGRAR Service) este planificat pentru al doilea trimestru al lui 2025, având o valoare totală de aproximativ 1,7 milioane de euro ce va fi finanțată prin fonduri nerambursabile din PNRR (60% din suma totală, proiectul având deja toate aprobările necesare), iar restul de 40% va fi finanțat printr-un credit bancar. În a doua etapă, fermele vor fi echipate și cu baterii de stocare pentru a crește eficiența acestui proiect.