
Scania și DHL Group au dezvoltat împreună un camion electric cu un generator alimentat cu combustibil, făcând posibilă trecerea la transportul rutier electric pe baterii fără a fi nevoie să se aștepte o rețea completă de încărcare. Vehiculele complet electrice reprezintă soluția finală pentru un sistem de transport durabil, iar trecerea la electricitate trebuie accelerată acum.
Cu toate acestea, există obstacole, cum ar fi lipsa punctelor de încărcare, costurile ridicate ale asigurării unei capacități de încărcare suficiente la depozite în timpul vârfurilor sezoniere, precum și presiunea asupra rețelei și prețurile mari ale energiei electrice, de exemplu în zilele liniștite de iarnă. Aici intră în scenă vehiculul electric cu autonomie extinsă (EREV) al Scania și DHL. Vehiculul ajută la depășirea acestor obstacole, permițând în același timp DHL să utilizeze în proporție de 80 – 90% energie electrică regenerabilă.
Generatorul alimentat cu combustibil înlocuiește unul dintre pachetele de baterii
Noul e-truck va fi utilizat de divizia Post & Parcel Germany în februarie pentru transportul coletelor între Berlin și Hamburg, pentru a-i testa performanțele în operațiunile zilnice, înainte ca alte vehicule să fie adăugate la flota DHL. Generatorul alimentat cu combustibil înlocuiește unul dintre pachetele de baterii ale unui camion complet electric care nu este necesar pentru majoritatea rutelor de transport, reducând astfel autonomia provenită de la baterii, dar furnizând energie de rezervă pentru scenariile menționate.
Vehiculul are o autonomie posibilă de 650 până la 800 km (în funcție de rezultatele testului) și poate fi realimentat la orice stație de benzină convențională, dacă este necesar. Aceasta se compară cu cei 550 km ai celor mai moderne și mai performante camioane Scania 100% electrice cu o greutate maximă echivalentă.
„O soluție pragmatică pentru a face logistica mai durabilă”
Tobias Meyer, directorul general al grupului DHL: „Va dura ceva timp până când electricitatea regenerabilă, rețeaua și infrastructura de încărcare vor fi disponibile și suficient de robuste pentru a ne putea baza complet pe camioanele electrice pe baterii, în special pentru un sistem la scară largă precum rețeaua germană de colete a DHL. În loc să aștepte ca această zi să vină, DHL și Scania colaborează la o soluție pragmatică pentru a face logistica mai durabilă și pentru a reduce emisiile de CO2 cu mai mult de 80%. Acest vehicul este o soluție sensibilă, practică, care poate contribui imediat la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transportul de marfă pe termen scurt. Aceste reduceri ar trebui să se reflecte în mod proporțional în tariful de utilizare a drumurilor și în sistemul UE de emisii pentru flote. Considerăm că această colaborare este un proiect de inovare de succes al două companii angajate în lupta împotriva schimbărilor climatice.”
EREV a fost dezvoltat de Scania Pilot Partner, explorând noi tehnologii și soluții, în acest caz împreună cu partenerul strategic DHL. Vehiculele electrice cu autonomie extinsă oferă o soluție provizorie promițătoare pentru reducerea semnificativă a emisiilor de CO₂e, în special acolo unde lipsește infrastructura și alte condiții pentru transportul complet electric. Politicile UE și naționale ar trebui să recunoască și să stimuleze acest concept prin recunoașterea adecvată a intensității realiste a emisiilor și prin reduceri proporționale ale taxelor de drum.

Ar trebui să fie acceptate în timp ce infrastructura este construită
Christian Levin, CEO, Scania: „Viitorul este electric, dar perfecțiunea nu trebuie să fie dușmanul binelui, deoarece suntem pe cale să ajungem acolo. Vehiculul pe care l-am dezvoltat împreună cu DHL este un exemplu de soluții interimare care pot îmbunătăți extinderea transportului greu decarbonizat înainte ca sistemul de transport să devină în cele din urmă 100% electrificat. O tranziție eficientă în materie de climă necesită ca factorii de decizie politică să accepte astfel de soluții, sporindu-și în același timp investițiile în infrastructura publică și în alte condiții favorabile.”
EREV este un camion de 10,5 m lungime, cu o greutate maximă de 40 de tone, propulsat de un motor electric de 230 kW (295 kW vârf). Energia este furnizată de o baterie de 416 kWh și de un generator alimentat cu benzină de 120 kW. Cu ajutorul generatorului de la bord – alimentat inițial cu benzină și ulterior cu motorină/HVO – autonomia camionului se extinde până la 800 km.
EREV-urile pot fi echipate cu un software care limitează utilizarea generatorului alimentat cu combustibil, permițând astfel reducerea emisiilor de CO2 și limitarea acestora la un anumit nivel. Viteza sa maximă este de 89 km/h, cu o capacitate de încărcare de aproximativ 1.000 de colete (volumul unei cutii mobile). Camionul poate trage și o remorcă cu o cutie mobilă suplimentară. Vehiculul urmează să fie utilizat pentru „transportul principal” între orașele Berlin și Hamburg.