Guvernul a aprobat prin HG prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni, până la 30 iunie a.c., ca urmare a propunerii primite din partea Autorității de Supaveghere Financiară (ASF). Motivația este aceea că „în piața asigurărilor RCA se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare”.
Deși scopul principal al Guvernului este de a preveni dezechilibrele în piață și posibilele creșteri de tarife, reversul medaliei în cazul menținerii plafonării RCA este descurajarea potențialilor noi investitori de a intra pe piața românească de profil, ceea ce, implicit, va face să rămânem în continuare cu un număr relativ mic de societăți de asigurare cu apetit pentru RCA. Concentrarea va rămâne mare, concurența, scăzută, iar jucătorii existenți vor fi vulnerabili din cauza gradului mare de expunere pe clase de asigurare.
ASF a mai argumentat că se observă în piață o creștere semnificativă a asiguraților cu risc ridicat, numai în primele două luni ale acestui an numărul mediu de cazuri preluate lunar de societățile de asigurare fiind de aproximativ 8.000.
Din păcate, plafonarea din ultimii doi ani nu i-a încurajat pe români să încheie mai multe polițe obligatorii de răspundere civilă, așa cum prevede legea, gradul de cuprindere în asigurare a parcului auto național fiind în continuare scăzut.