
Afluent Arad South Terminal și-a extins în 2024 portofoliul de servicii și parteneri, activitățile de bază au crescut, iar terminalul a operat în medie 6-8 trenuri/săptămână, gestionând atât containere maritime, cât și produse agricole și mărfuri generale. Astfel că firma și-a dublat cifra de afaceri față de 2023 și și-a consolidat poziția pe piața logistică din România și nu numai, așa cum subliniază Nicoleta Oală, Commercial Manager în cadrul Afluent.
Terminalul a fost bine primit de exportatori datorită proximității față de zonele industriale din Arad și Timișoara. Compania a atras clienți din industrii diverse – producție, energie regenerabilă, agricultură – și manipulează containere maritime și organizează logistica pentru produse agricole, adaptându-se cerințelor pieței.
În plus, în 2024 Afluent a avut oportunitatea de a participa la un proiect pilot alături de TTS, care a transportat containere încărcate cu cereale pe barjă, de la Viena până în portul Lom (Bulgaria), de unde Afluent a preluat transportul rutier până la clientul final, utilizând pentru descărcare șasiuri basculabile din propria flotă.
În ceea ce privește investițiile din 2024, a fost implementat un sistem digital dedicat gestionării fluxurilor logistice, care permite coordonarea eficientă a operațiunilor, optimizarea proceselor și reducerea erorilor, și au fost achiziționate echipamente pentru transbordarea mărfurilor (chiar și paletizate și big bags). Aceste investiții au fost finalizate și au avut un impact pozitiv asupra eficienței operaționale și a capacității de manipulare a terminalului.
În 2021, compania a început un parteneriat cu METRANS care a constat din trei conexiuni feroviare săptămânale între terminalul din Arad și hub-ul din Budapesta Csepel, care să faciliteze transportul containerelor maritime între România și porturi importante precum Koper, Bremerhaven, Rotterdam și Hamburg, oferind legături eficiente către întreaga rețea METRANS.
Iar în ianuarie 2025 Afluent a început un proiect cu compania de tracțiune feroviară EMA Rail, prin care sprijină dezvoltarea rețelelor feroviare și transformarea transportului de mărfuri, pentru a reduce traficul rutier și a permite un viitor sustenabil. „Prin intermediul EMA Rail, aducem valoare adăugată terminalului Afluent Arad South Terminal, optimizând operațiunile de tracțiune feroviară și reducând costurile. Parteneriatul solid dintre METRANS și Afluent reprezintă temelia succesului acestei noi inițiative, iar colaborarea noastră sprijină creșterea și succesul tuturor celor implicați în proiect.“
Planurile Afluent pentru 2025 includ optimizarea rutelor existente prin creșterea frecvenței trenurilor și dezvoltarea de noi conexiuni directe cu terminale intermodale din Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Olanda, atât pentru transporturile de containere, cât și pentru semiremorci. Aceste inițiative vor reduce timpul de tranzit și vor îmbunătăți eficiența logistică între Europa de Est și Europa Occidentală.
Despre oportunităţile şi soluţiile pe care le oferă, mai nou, transportul intermodal pentru cărăuşii români vom discuta la Oradea, pe 10 aprilie, împreună cu Eugen Sucea, reprezentantul Helrom, cel mai nou şi mai inovativ organizator de transport intermodal din Europa, Istvan Wagner, managerul celui mai mare terminal intermodal din România, Railport Arad, Maarten Moller, responsabilul diviziei de transport intermodal a H.Essers, compania care a oferit primele soluţii de transport intermodal din România, şi Nicuşor Pisică, reprezentantul Grupului Renault, Dacia fiind şi unul dintre primii clienţi ai serviciilor de transport intermodal.
Cu această ocazie veți afla care sunt noutăţile în transportul intermodal şi cum se transformă acesta pentru a atrage volume mari de marfă şi a face serviciul cât mai eficient şi profitabil.
Programul întregului eveniment poate fi consultat pe pagina evenimentului: