Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Accidentele rutiere mortale din UE scad cu 3% în 2024, dar progresele sunt lente

Comisia Europeană a publicat cifrele preliminare privind decesele rutiere în 2024, raportând o scădere de 3%, ceea ce echivalează cu aproximativ 600 de decese în minus față de anul precedent. Deși reducerea reprezintă un pas pozitiv, experții avertizează că ritmul progreselor rămâne prea lent, majoritatea statelor membre nereușind încă să atingă obiectivul UE de a reduce la jumătate decesele rutiere până în 2030.

Scăderea mortalității rutiere la nivelul UE reprezintă aproximativ 600 de decese în minus, însă media ascunde diferențe semnificative între statele membre. Țări precum Grecia, Spania, Franța și Italia au înregistrat doar reduceri ușoare în ultimii cinci ani, în timp ce decesele rutiere au crescut în Irlanda și Estonia, deși țările mai mici tind să înregistreze fluctuații anuale. Pe de altă parte, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Polonia și Slovenia sunt pe cale să atingă obiectivul de reducere cu 50% a deceselor și rănirilor grave pe șosele până în 2030. România, care a înregistrat o scădere semnificativă de 21% a numărului de decese începând din 2019, deține în continuare cea mai mare rată a deceselor din UE.

Clasamentul general al deceselor a rămas în mare parte neschimbat, Suedia (20 de decese la un milion de locuitori) și Danemarca (24 de decese la un milion) menținând cele mai sigure drumuri. În același timp, Bulgaria (74 de decese la un milion de locuitori) și România (77 de decese la un milion de locuitori) au raportat cele mai ridicate rate ale deceselor în 2024. Media UE se situează la 44 de decese rutiere la un milion de locuitori. Între 2019 și 2023, s-au înregistrat cu aproximativ 1 000 mai puține decese în autoturisme și cu 900 mai puține decese în rândul pietonilor. Cu toate acestea, reducerea deceselor pentru motocicliști și bicicliști a fost mai puțin semnificativă, cu o scădere de sub 100 pentru fiecare grup. Pentru fiecare deces, se estimează că cinci persoane sunt rănite grav, ceea ce echivalează cu aproximativ 100.000 de răniri grave anual în UE. Datele poliției indică faptul că tendința de scădere a numărului de răniri grave se aliniază cu scăderea numărului de decese, deși există diferențe notabile între țări.

Drumurile rurale continuă să fie cele mai periculoase, 52% dintre decesele rutiere având loc în aceste zone, comparativ cu 38% în zonele urbane și 9% pe autostrăzi. Bărbații reprezintă 77% din totalul deceselor rutiere, în timp ce persoanele în vârstă (65 de ani și peste) au reprezentat 31% din decese, o creștere semnificativă față de 28% în 2019. Această grupă de vârstă cuprinde doar 21% din populație. În schimb, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au fost responsabili de 12% din decesele rutiere, deși reprezintă doar 7% din populație. Ocupanții automobilelor (șoferi și pasageri) au reprezentat 44% din totalul deceselor, utilizatorii de vehicule cu două roți motorizate (motociclete și mopede) reprezentând 20%, pietonii 18% și bicicliștii 10%. Riscul de accident pentru autovehiculele cu două roți motorizate este deosebit de ridicat, kilometrii parcurși de pasagerii autoturismelor fiind de până la 35 de ori mai mari decât cei ai autovehiculelor cu două roți motorizate. În zonele urbane, utilizatorii vulnerabili ai drumurilor – pietonii, bicicliștii și utilizatorii de vehicule motorizate cu două roți și dispozitive de mobilitate personală – reprezintă aproape 70% din totalul deceselor. Majoritatea acestor decese au loc în accidente în care sunt implicate autoturisme și camioane, subliniind necesitatea de a îmbunătăți protecția acestor grupuri vulnerabile.

Apostolos Tzitzikostas, comisarul pentru transport durabil și turism, a declarat: „Deși reducerea cu 3 % a deceselor rutiere este un pas în direcția cea bună, nu este suficient. Prea multe vieți sunt încă pierdute pe drumurile noastre în fiecare an. Trebuie să accelerăm eforturile de îmbunătățire a siguranței rutiere, în special pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor și în zonele cu risc ridicat, cum ar fi drumurile rurale. Fiecare deces este unul în plus și ne menținem angajamentul de a ne atinge obiectivul Vision Zero.”

Articole similare

Ad