Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ČESMAD Slovacia respinge cotele obligatorii pentru achiziționarea de ZEV

În Planul său de acțiune sectorial pentru industria europeană de autovehicule, Comisia Europeană a anunțat începerea lucrărilor la o propunere legislativă de decarbonizare a flotelor, care ar trebui publicată până la sfârșitul lui 2025. În acest context, asociația transportatorilor rutieri ČESMAD Slovacia declară că respinge categoric orice încercare de a introduce cote obligatorii pentru achiziționarea de vehicule cu emisii zero (ZEV) pentru companiile private din această industrie și arată că ambițiile oricăror politici, inclusiv ale celor ecologice, ar trebui să fie în concordanță cu realitatea. Deci, deși susține obiectivele ecologizării transportului, asociația consideră că anumite propuneri sunt inacceptabile și amenință stabilitatea economică a firmelor din domeniu.

Aceste cote obligatorii le-ar impune transportatorilor să achiziționeze ZEV, care, conform datelor disponibile, sunt de cel puțin trei ori mai scumpe decât vehiculele cu motoare cu ardere internă. La acest neajuns se adaugă disponibilitatea limitată a utilitarelor electrice și a aprovizionării cu energie și infrastructura insuficientă, care, toate, ar reprezenta o povară financiară mai ales pentru firmele mici și mijlocii, majoritare pe piață. Deci multe ar putea fi obligate să-și limiteze sau să-și înceteze activitatea.

Introducerea cotelor ZEV pentru companiile private, mai crede ČESMAD Slovacia, ar reprezenta și o limitare a libertății lor de a-și decide strategiile de afaceri – ce vehicul este mai potrivit pentru ele din punct de vedere financiari și operațional – și a drepturilor de proprietate. În plus, dacă s-ar impune aceste cote s-ar putea ajunge la o penurie de vehicule electrice, ceea ce le-ar crește prețurile.

O altă problemă importantă este lipsa sprijinului pentru achiziționarea vehiculelor electrice și a infrastructurii necesare. De exemplu, din cele 27 de țări ale UE, doar 11 oferă o anumită formă de susținere în 2025, deci transportatorii slovaci sunt deja într-un dezavantaj competitiv față de cei din aceste state. În Lituania, de exemplu, se pot primi până la 60.000 de euro, iar în Polonia până la 750.000 de zloți (179.500 de euro) pentru achiziționarea unui vehicul cu emisii zero.

Prin urmare, ČESMAD Slovacia le solicită autorităților competente din această țară și deputaților europeni să respingă ferm o astfel de propunere la nivel european, să promoveze o tranziție voluntară la transportul cu vehicule electrice, bazată pe stimulente pozitive, și să mențină principiul neutralității tehnologice, astfel încât operatorii să poată alege liber cele mai potrivite soluții pentru activitatea lor.

Articole similare

Ad