Costurile de transport cresc continuu, unele chiar semnificativ, și în aceste condiții creșterea taxelor de drum tinde să fie neglijată, a atras atenția Claudia Barbu, Marketing Manager smart diesel, cu ocazia Galei Tranzit de Logistică de la Oradea. Dar, deși în 2025 taxele de drum nu s-au modificat atât de mult ca în 2024, ele trebuie cunoscute și cuprinse cu atenție în centrele de cost.
În 2025 au crescut deja taxele de drum din Austria (unde s-a ajuns, pentru un camion Euro 6 din clasa 1 de emisii de CO2, la 55 de cenți/km, cu 12,5% mai mult decât în 2024 și mult peste cei 39 de cenți/km din Germania), Cehia (cu 5%), Bulgaria (cu 10%, după care de la 1 septembrie va mai fi o creștere tot de 10%) Ungaria (cu3,4%) și din Polonia (cu o medie de 4,3%; tot aici au apărut 1.600 km noi de drumuri cu taxe). În plus, Danemarca a trecut recent de la eurovinietă la taxă de drum pe kilometru, Slovacia va introduce sistemul de taxare ce include și emisiile de CO2, ceea ce crește cu 40% valoarea față de 2024, iar Slovenia va face același lucru, dar deocamdată nu s-au anunțat oficial noile cifre. La acestea se adaugă tradiționala creștere de taxe din Flandra de la 1 iulie.
„Rolul nostru“, a subliniat și cu această ocazie reprezentanta smart diesel, „este să vă oferim aceste informații pentru a le putea transmite mai departe clienților și a renegocia tarifele. Deoarece creșterile de costuri vă împovărează tot mai mult, este esențial ca ele să fie cunoscute și înțelese la toate nivelurile din lanțul logistic, chiar și acolo unde poate exista o reticență în a ajusta prețurile. Vocea dumneavoastră trebuie să fie unitară și să fie auzită. Întâlnesc încă firme care nu au aceste date actualizate pentru că trebuie să fie atente la multe alte lucruri. Dar există instrumente care vă fac activitatea de zi cu zi mult mai ușoară și folosindu-le nu mai aveți nevoie să țineți minte toate costurile. Iar unele dintre aceste soluții sunt gratuite. În plus, există softuri care fac automat calculele, și le fac corect, ceea ce este util mai ales când schimbați o rută tradițională, trebuie să oferiți un tarif și nu vreți să ieșiți în pierdere.“
Claudia Barbu mai recomandă ca toate schimbările de costuri să fie cunoscute din timp – cele mai multe se și anunță din timp – pentru a le comunica beneficiarilor cât mai devreme, întrucât și ei au nevoie de toate datele pentru a face bugetele și pentru a include, total sau parțial, scumpirile.
Pentru 2026 se știe deja, deși nu cu cifre exacte, că România va trece de la rovinietă la taxă de drum pe kilometru, și la fel și Olanda. Iar majorările în contextul raportărilor de sustenabilitate sunt și ele cunoscute în avans și nu trebuie să ne așteptăm că nu vor apărea în noi țări.