Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cum să scazi tarifele de transport când toate se scumpesc?

Consumul populației din Europa a crescut în 2024 cu 3,7% față de 2019, conform unor statistici prezentate la Gala Tranzit de Logistică de la Oradea de Bogdan Steliean, general manager Romania și director Operations Central Europe în cadrul sennder. Pe de altă parte, capacitatea industrială este în scădere vizibilă, de la 83,6% în 2018 la 74,8% în timpul pandemiei, după care și-a revenit doar parțial, până la 78,3% în 2024. „Deci din 2022 există o divergență semnificativă între cerere și producție, ceea ce semnalează un dezechilibru economic masiv.“

În aceste condiții, tarifele spot (conform unei analize realizate de Transporeon și sennder) au atins un vârf în decembrie-ianuarie, urmat de scăderi semnificative și de o revenire în martie-aprilie 2025, iar față de perioada similară din 2024 nivelul este cu 16-20% mai jos. Tarifele din contracte au crescut ușor, cu 2% față de începutul anului trecut, semn al încrederii în relațiile comerciale de durată. Relația dintre tarifele spot și cele din contracte indică o tendință pozitivă și o cerere în recuperare, dar acest lucru este influențat de factori sezonieri, ca Paștele. Faptul că în ultimul timp a crescut capacitatea de transport poate duce la temperarea tarifelor spot în următoarele luni, iar contractele pe termen lung vor oferi stabilitate și vor reduce volatilitatea.

Dat fiind contextul economic, transportatorii ar trebui să-și scadă costurile, „dar e greu de făcut asta când toate se scumpesc. Totuși, aceasta este situația și dacă cereți creșteri de tarife mă îndoiesc că vor accepta clienții. Anul trecut, când a crescut taxa de drum din Germania, puțini clienți au fost de acord să crească imediat și tarifele – au făcut-o treptat.“

Cum se adaptează sennder la această situație? Strategia companiei presupune două direcții: digitalizarea relației cu clienții și cu transportatorii și diversificarea activității prin servicii cu valoare adăugată.

Bogdan Stelian a declarat că nu acceptă reduceri de tarife, deși clienții uneori solicită asta, ci încearcă să discute cu ei, „deoarece suntem preocupați să facem profit, nu doar cifră de afaceri. Deci dacă un tarif nu este în zona de profitabilitate nu îl acceptăm. În plus, există clienți care oferă tarife mici și impun condiții draconice, așa că la final de an poți constata că nu ți-au adus un profit la fel de mare ca penalizările. Astfel de clienți trebuie evitați.“

Articole similare

Ad