Ad
Ad
Ad
Ad

Cei mai mulți transportatori din Polonia nu negociază contracte, doar le semnează

Aceasta este concluzia unui raport prezentat recent de asociația de transport și logistică din Polonia TLP, din care mai reiese că uneori contractele conțin clauze neloiale sau chiar ilegale, deci practicile utilizate de clienți seamănă mai mult cu un dictat economic decât cu un parteneriat. Ceea ce este un abuz sistemic care distruge fundamentele pieței și securitatea lanțului de aprovizionare.

La baza raportului stă un sondaj la care au participat transportatori din întreaga țară, care fac intern și internațional, și din care 95% declară că în contracte sau comenzi există clauze clar nefavorabile sau injuste pentru ei, referitoare la distribuția inegală a îndatoririlor, responsabilităților sau penalităților. Cei care nu acceptă condițiile comenzii sunt excluși din joc, iar puterea mare de negociere pe care o au clienții a fost consolidată de această criză pe termen lung prin care trece de doi ani piața transportului rutier din Europa.

Până la 88% dintre transportatori declară că nu au o influență reală asupra conținutului contractului: acesta este unilateral, trimis de client și considerat nenegociabil.

74% dintre companii declară că trebuie să facă mai mult decât transport, dar fără plată: încărcare, descărcare sau operarea unui stivuitor care îi aparține clientului. Deci transportatorul pierde timp și resurse, iar riscurile cresc, deoarece șoferii nu au instruire adecvată sau protecție în fața riscurilor când prestează acele activități.

Mai mult de 56% dintre respondenți confirmă că în contracte există penalități pentru fiecare întârziere, chiar dacă aceasta rezultă din vina clientului, a condițiilor de drum, a opririlor la încărcare sau din situații neașteptate, ca defecțiuni, accidente sau controale la frontieră. Deci transportatorul poate fi pedepsit și dacă a făcut totul conform contractului și regulamentelor.

Peste 60% dintre companii s-au confruntat cu prevederi referitoare la penalități contractuale care depășesc valoarea comenzii, deci nu doar că riscă să nu fie plătite pentru serviciul prestat, dar pot fi constrânse să plătească în plus, iar o astfel de situație neprevăzută poate distruge o firmă atâta timp cât în transport marja de profit este atât de mică și costurile tot cresc.

46% dintre transportatori se confruntă cu o situație în care expeditorul sau destinatarul nu este responsabil pentru erorile și omisiunile care au cauzat daune transportatorului, nici pentru încălcările regulilor și condițiilor de transport rutier care s-au produs din vina lor. Iar când sunt întrebați despre cauzele pentru care apar astfel de situații 59% dintre transportatori dau vina pe clienții care își folosesc avantajul pe piață și presiunea timpului, 38% spun că responsabilitatea le revine ambelor părți și că situația este provocată de lipsa unei alternative viabile și 2% cred că sunt de vină transportatorii care acceptă orice condiții pentru a lua o comandă.

TLP și actorii din transportul rutier polonez avertizează că situația actuală duce la încălcări profunde ale legii și la degenerarea întregii industrii, cu consecințe grave pentru siguranța rutieră (din cauza presiunii de a încălca reglementările privind timpul de muncă al șoferilor), ocolirea legilor privitoare la muncă și salarizare, falimente și la o piață coruptă, în care supunerea în fața celor mai puternici devine cea mai importantă, nu calitatea serviciului.

Asociația crede că autoritățile și publicul nu mai trebuie să rămână tăcute în fața acestei violențe economice care afectează sute de mii de șoferi și antreprenori, ci trebuie să caute să o contracareze. Și promite că va crea standarde pozitive și că va încuraja clienții să le aplice.

Sursă: TLP

Articole similare

Ad