Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat „Raportul privind evoluția pieței asigurărilor în primul trimestru al 2025“. Datele analizate indică o tendință de consolidare a pieței, cu rezultate pozitive la nivelul volumelor subscrise, al profitabilității, al rezervelor și al eficienței operaționale. Creșterea robustă a volumului de prime brute subscrise, alături de scăderea ratei combinate și diversificarea în creștere a pieței RCA reflectă tendința de maturizare treptată a sectorului de asigurări din România, se arată într-un comunicat ASF.
„Într-un context macroeconomic caracterizat de incertitudine și presiuni inflaționiste, piața asigurărilor continuă să evolueze stabil și să câștige încrederea participanților, dar această dinamică reclamă o gestionare riguroasă a aspectelor legate de solvabilitate și lichiditate, pentru a asigura sustenabilitatea sectorului pe termen lung. Nivelul ușor mai redus al indicatorilor de solvabilitate, consemnat în primele trei luni ale anului, trebuie înțeles în contextul unui comportament mai activ al companiilor în ceea ce privește reținerea riscului în România. Companiile au cedat mai puțin în reasigurare, ceea ce se traduce printr-un nivel crescut de încredere în capacitatea pieței autohtone de a gestiona daunele. Această abordare implică însă o nevoie mai mare de capital pentru acoperirea obligațiilor asumate, motiv pentru care ratele de solvabilitate înregistrează o ușoară scădere, fără a ridica semnale de alarmă privind stabilitatea sectorului. Astfel, rata de acoperire a cerinței de capital de solvabilitate (SCR) a fost de 159%, iar cea a cerinței minime de capital (MCR) de 376%. Ambele valori rămân confortabil peste limitele reglementate, însă sunt în scădere față de finalul trimestrului întâi al anului trecut, pe fondul creșterii mai rapide a cerințelor de capital comparativ cu dinamica fondurilor proprii eligibile.“
Evoluții cheie ale pieței asigurărilor în T1 2025
- Volum total al primelor brute subscrise: Aproximativ 6 miliarde de lei (+7% față de T1 2024), din care asigurările generale reprezintă 4,7 miliarde lei (+5%, fără prime brute subscrise de companii cu licență FoS) și asigurări de viață 1,3 miliarde de lei (+14%).
- Profitabilitate în creștere: Profit net total de 1,34 miliarde de lei în 2024 (+43% față de 2023).
- Scăderea ratei combinate: 87,2% în 2024 (vs. 89,36% în 2023), pe fondul unei gestionări mai eficiente a riscurilor în special pe clasele cheie A3 – CASCO (-2,6 puncte) și A10 – RCA (- 0,85 puncte).
- Diversificare pe segmentul RCA – Au intrat companii noi pe piață (FoE/FoS), iar ponderea din piață deținută de Top 3 asigurători în T1 2025 este de 55% versus 60% în T1 2024. În plus, numărul contractelor RCA a crescut cu 8%, până la 1,8 milioane unități anuale.
- Asigurările auto (clasele A3 și A10) rămân principalul segment al asigurărilor generale, cumulând 69% din totalul subscrierilor pe segmentul AG. În T1 2025, primele brute subscrise pentru RCA au înregistrat o creștere de 11%, ajungând la 2,38 miliarde de lei.
- Creștere accelerată pe segmentul asigurărilor de sănătate, cu prime brute subscrise (inclusiv sucursale) de 380 milioane de lei (+13%), 255.325 de contracte în vigoare (+10%, doar societăți autorizate ASF) și rezerve tehnice (Solvency II) de 22,7 miliarde lei (+15%).
- Indemnizații brute plătite se ridică la 2,81 miliarde de lei (+13%), cu o daună medie RCA de 10.228 lei (+5%).
- Portofoliul de investiții totalizează 33,4 miliarde de lei, fiind dominat de obligațiuni guvernamentale (64%).
- Ponderea clasei A10 (RCA și CMR) în asigurările generale reprezintă 49% din totalul primelor. Nivelul de concentrare pe segmentul asigurărilor generale rămâne ridicat, în condițiile în care cinci societăți dețin o cotă de piață de 74%, plus că se menține dependența ridicată de distribuția prin brokeri (79% din asigurările generale). Potrivit ASF, evoluțiile structurale indică o adaptare pozitivă a sectorului la noile condiții de piață.
Rămâne de văzut cum va evolua piața după ridicarea plafonării tarifelor RCA, de la 1 iulie 2025. De la momentul introducerii plafonării RCA, în februarie 2023, prețul asigurării obligatorii de răspundere civilă a crescut cu 18%, din care 6,8% a fost dat de ajustările legate de rata anuală a inflației. Acum, după ridicarea plafonării, se preconizează o creștere între 15 și 50% a tarifelor RCA, a declarat Viorel Vasile, șeful Safety Broker, pentru Profit.ro. Principalii asigurători din România au evitat să comenteze eventuale creșteri de tarife, iar declarația vicepreședintelui ASF, Sorin Mititelu, cu privire la faptul că nu există motive de îngrijorare pentru majorări semnificative la RCA în perioada următoare nu oferă prea mult optimism în piață. Până la urmă, o pondere însemnată a polițelor RCA încheiate în ultimii 2 ani la vehiculele de transport marfă a trecut pe la BAAR, ofertele primite din piață fiind mai mari decât tariful de referință x factorul N x coeficientul pentru clasa de bonus-malus aferent.