
În prognoza anuală privind transportul maritim pe care a publicat-o în ianuarie, Upply a identificat trei scenarii posibile pentru 2025: unul în care MSC își confirmă dominația pe piață, unul în care supremația MSC este contestată și este întărit controlul și unul în care în SUA începe o revigorare puternică a industriei de transport.
Iar acum, după șase luni, cele trei scenarii par în continuare pertinente (Our container shipping scenarios for the second half of 2025), cu excepția faptului că al treilea a căpătat proporții majore și se plasează ca importanță înainte de celelalte două.
SUA a proclamat clar că își propune să revină în sectorul navigației comerciale, după ce l-a abandonat în mare măsură în ultimii 30 de ani, și că vrea să-și consolideze poziția în sectorul maritim în general. Primele semne ale acestei reveniri au fost evidente sub administrația Biden și au fost confirmate de noua administrație Trump, care își propune să obțină un control general asupra rutelor internaționale de navigație în ambele emisfere, nordică și sudică. În al doilea rând, SUA este conștientă de vulnerabilitatea sa în sectorul maritim, câtă vreme mai puțin de 1% din flota mondială este sub pavilion american și 50%, sub pavilion chinez.
Pe 9 aprilie 2025, Donald Trump a semnat un decret puțin mediatizat, destinat „Restabilirii Supremației Maritime a Americii”, care prevede crearea unui plan de acțiune maritim. Iar pe 17 aprilie, în urma unei investigații ordonate de administrația Biden cu privire la practicile chineze în comerțul maritim, Biroul reprezentantului comercial al Statelor Unite a publicat o propunere de reglementare care implică impozitarea navelor construite în China sau deținute de chinezi, cu scopul de a revigora construcția de nave în SUA și în țări prietene precum Coreea de Sud și Japonia, unde sectorul este în declin din cauza Chinei. Astfel, revigorarea sectorului maritim din SUA va fi finanțată din impozitele aplicate transportatorilor străini.
Administrația Trump plănuiește să implementeze noua politică maritimă americană printr-o nouă entitate înființată direct de Casa Albă, care are o viziune diametral opusă celei a administrației George Bush Senior de la începutul anilor 1990, când SUA a decis să înceteze să mai cheltuie sume enorme de bani pentru a menține sectorul maritim funcțional, având în vedere faptul că economia americană era suficient de atractivă pentru a asigura că transportatorii maritimi străini sunt eficienți și oferă tarife avantajoase. Această viziune a fost corectă, apreciază analiștii Upply, dar a făcut ca țara să fie mai vulnerabilă și astăzi SUA conștientizează punctele slabe ale unei astfel de abordări.
Sursă foto: Upply