Sezonul de vara se apropie cu pasi repezi, iar specialistii Nokian Tyres explica care sunt principalele trei motive pentru presiunea din anvelope trebuie verificata periodic. Aceasta influenteaza siguranta, durata de viata a anvelopelor si totodata consumul de combustibil.
1. O experienta de condus mai usoara si mai sigura
Presiunea anvelopelor influenteaza puternic manevrabilitatea masinii si siguranta soferului. Anvelopele cu presiune scazuta sau anvelopele cu presiune neuniforma fac ca masina sa reactioneze mai lent din punctul de vedere al directiei si, totodata, sa se comporte neasteptat in situatii extreme.
“Importanta unei presiuni corecte a pneurilor se resimte mai ales in situatiile extreme, ce implica miscari rapide de directie, cum ar fi schimbarea benzii de circulatie sau evitarea unei coliziuni cu un animal de pe drum. Pe timp de ploaie, de exemplu, anvelopele cu presiunea prea mica pot creste distantele de franare si pot reduce rezistenta la acvaplanare”, explica Martin Draík, Product Manager, Nokian Tyres Europa.
Manipularea instabila devine si mai accentuata atunci cand incarcatura este una mare. Spre exemplu, cand conduci un vehicul de mare greutate, remorca sau rulota, presiunea in anvelope trebuie marita.
2. O durata de viata mai mare a anvelopelor
Presiunea din anvelope influenteaza, de asemenea, si durata de viata a anvelopelor. Cele cu presiune sub norma sunt mult mai predispuse deteriorarii.
Presiunea scazuta a anvelopelor duce la supraincalzire si, implicit, la cresterea uzurii acestora. Avand in vedere ca elementele structurale ale anvelopei devin mai calde, este posibil sa apara defectiuni, care pot duce chiar si la cedarea acesteia.
Presiunea scazuta reduce distanta dintre roata si suprafata anvelopei. Acest lucru creste riscul ca anvelopa sa loveasca roata si, implicit, posibilitatea de deteriorare a anvelopei atunci cand se deplaseaza pe o bordura. In timpul verii, loviturile si gropile pot spori impactul asupra pneurilor.
3. Reducerea consumului de combustibil si a emisiilor de CO2
Presiunea anvelopelor influenteaza in mod direct consumul de combustibil al autovehiculului si emisiile de carbon. Presiunea redusa sporeste rezistenta la rulare a anvelopei, ceea ce duce la consumul inutil de carburant.
“Multi producatori de automobile enumera o asa numita recomandare de presiune ECO pentru anvelope, alaturi de recomandarile pentru cel mult 1-3 persoane si sarcina maxima admisa. Aceasta setare minimizeaza rezistenta la rulare si emisiile de carbon”, explica Draík.
Aerul se scurge in timp si nu iti poti da seama in timpul condusului daca o anvelopa nu este umflata suficient. Prin urmare, ar trebui sa verifici presiunea din anvelope chiar si dupa schimbarea acestora, la fiecare trei saptamani sau cel putin inainte de o calatorie lunga. Nu este nevoie ca presiunea in anotimpul cald sa fie redusa, deoarece o usoara suprapresiune nu dauneaza anvelopei.