Volumul spatiilor industriale si logistice inchiriate in prima jumatate a anului a totalizat 240.700 de metri patrati, mai mult decat dublul nivelului inregistrat in perioada corespunzatoare a anului trecut, de aproximativ 100.800 de metri patrati. Capitala a atras cea mai mare parte din cerere, respectiv 43% (aproximativ 103.600 m2), urmata de Slatina (62.000 m2), Oradea (34.000 m2) si Timisoara (aproape 22.300 m2).
JLL a inregistrat in primul semestru o cota de piata de aproape 30% din volumul tranzactiilor de inchiriere de spatii industriale si logistice intermediate de consultantii imobiliari.
Asteptarile JLL privind cererea din 2019 sunt optimiste, catre un volum de tranzactii comparabil cu cel inregistrat in ultimii trei ani (circa 500.000 m2/an). „Trebuie sa tinem cont de faptul ca piata industriala a raportat in ultimii trei ani o cerere record, mai ales pe fondul extinderii retailerilor si a logisticienilor si ca majoritatea companiilor care furnizeaza servicii logistice si-au consolidat deja operatiunile pentru a raspunde volumului crescut de marfuri generat de ascensiunea consumului din ultimii ani”, a declarat Costin Banica, Head of Industrial Department JLL Romania.
Am putea insa sa vedem o crestere a cererii pentru spatii de productie si industriale, mai ales din partea companiilor care activeaza in sectorul automotive, pentru ca, in primul semestru, peste jumatate din cerere (121.600 m2) a venit din partea companiilor de productie, majoritatea din domeniul automotive. „Anumite companii din sectorul auto traverseaza o perioada de tranzitie spre productia de componente pentru autovehicule electrice. Romania ar putea profita de aceasta tranzitie si ar putea atrage investitii importante din partea marilor companii pentru acest tip de capacitati de productie. In acest context, preconizam o crestere a cererii de spatii de productie in perioada 2020-2022”, a adaugat Costin Banica.
Un alt trend remarcat in acest an, care genereaza o parte a cererii, este migrarea companiilor din spatiile pe care le ocupa in locatii amplasate pe foste platforme industriale, in proiecte moderne. ”Observam un interes sporit al dezvoltatorilor de a oferi suprafete mai mici, de 1.500-3.000 m2, din dorinta de a acomoda cererea in crestere din partea companiilor care isi muta activitatea din spatii de pe vechile platforme industriale in proiecte industriale moderne. Aceasta migrare are la baza, pe de o parte, dorinta companiilor de a oferi angajatilor conditii mai bune de lucru, iar pe de alta parte, este determinata si de reglementarile mai stricte legate de autorizatia de securitate la incendiu”, a mai spus Costin Banica.