Cu un vot net in favoarea respingerii articolului 61 din Regulamentul de procedura, cel care retrimitea cele trei dosare catre Comisia Europeana, membrii Comisiei TRAN au decis astazi, 19 septembrie, in cadrul unei sesiuni extraordinare care a avut loc la Strasbourg, inceperea Trilogului cu presedintia Finlandei.
De fapt, decizia oficiala pentru deschiderea negocierilor va fi data tot de Comisia TRAN in sedinta de marti, 23 septembrie, atunci cand se va supune la vot inceperea Trilogului. „Insa cu aceasta majoritate de astazi va fi dificil sa intoarcem votului“, este de parere coordonatorului grupului PPE, Marian Marinescu. Alaturi de ceilalti eurodeputati romani cu drepturi depline in TRAN, Maria Grapini, Chris Terhes si Gheorghe Falca, acesta a votat astazi pentru aplicarea art. 61, fara succes insa. De altfel, daca in S&D scorul a fost egal, respectiv 5 voturi pentru si 5 impotriva, in PPE departajarea in favoarea aplicarii articolului a fost de 8 la 4, cel mai clar vot pentru. Nu a fost de ajuns insa, celelalte grupuri parlamentare, in frunte cu Verzii, votand impotriva. Scorul final a aratat un dezamagitor 30 la 19 in favoarea respingerii articolului de procedura mentionat anterior. Mai departe este foarte important ce se va intampla la Trilog, rolul noului comisar european pe Transporturi nefiind atat de important ca cel al Presedintiei. „Sunt sanse ca sa se obtina cat de cat un compromis acceptabil. PPE are 2 raportori din umbra foarte tari ( Andor Deli si Elisabeta El?bieta ?ukacijewska), deci va fi batalie in Trilog“, a explicat Marinescu.
O sansa mai buna pentru compromisuri ar putea veni chiar de la eurodeputatul Maria Grapini, care ar putea fi desemnata raportor din umbra pe dosarul privind modificarea Regulamentului 561. „Am solicitat noului coordonator S&D – Johan DANIELSSON (S&D, Suedia), care a castigat la diferenta de un vot in fata colegului bulgar, sa ma numeasca raportor din umbra, tocmai pentru a avea mai multe sanse“, a declarat Maria Grapini. In opinia eurodeputului, daca Trilogul continua pana la 1 noiembrie, data la care se va instala noua Comisie, iar Romania are un Comisia European pe Transporturi in persoana Rovanei Plumb, atunci noul comisar ar putea sa sustina propunerea raportorilor din umbra pentru anumite compromisuri la Trialog. „Daca nici asta nu se poate, putem face demersuri in Parlament sa solicitam amendarea Pachetului proaspat votat, insa asta e un parcurs mai lung“, a mai spus Maria Grapini.