Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cum vad Romania expatii din logistica (V)

Desi planuieste sa se intoarca la un moment dat in tara sa natala, Christophe de Korver, director general Gefco Romania, este pentru moment in elementul sau aici, intr-o tara in care, din punct de vedere profesional, sunt multe lucruri de dovedit, logistica noastra neaflandu-se inca la nivelul de maturitate din partea occidentala a continentului. Pasionat de gatit, francezul duce in special dorul restaurantelor si magazinelor specializate de acasa, unde se gasesc „de toate“, astfel ca weekendurile sunt impartite intre Paris si Praga, unde locuiesc copiii sai. Seful Gefco se declara „foarte european“ si nu ar vrea sa locuiasca pe niciun alt continent.
 

Christophe de Korver a venit pentru prima data in Romania in iunie anul trecut, cand s-a si stabilit aici, dupa ce a preluat functia de director general al filialei Gefco din tara noastra.
„Desi cunosc foarte bine regiunea, Romania este una din tarile pe care nu le-am mai vizitat niciodata inainte. Pentru mine, venirea aici a fost o decizie foarte usoara, de ce nu as fi venit intr-o tara pe care nu o cunosteam? Mie imi plac surprizele. Poate fi si foarte riscant, intr-adevar, dar am luat-o ca pe o aventura“, a spus directorul Gefco Romania, care, desi s-a nascut la Paris, a trait o buna perioada din copilaria sa la Londra, dupa care s-a reintors in Franta, unde si-a continuat studiile, devenind inginer dupa absolvirea facultatii la Marseille si urmand apoi un masterat in domeniul logisticii la Paris. Dar multinationalitatea lui De Korver se intinde chiar mai departe de atat, fiind pe jumatate belgian. In plus, acesta a locuit timp de aproape 15 ani la Praga. „Am trait mai mult in afara Frantei“, spune De Korver, ai carui prieteni l-au crezut „un pic nebun“ cand a decis sa vina in Romania, mai ales ca se intorsese in Franta doar de doi ani si jumatate.
„Motivatia mea principala a fost ca, din punct de vedere profesional, reprezenta o provocare interesanta. Nu a fost neaparat prima optiune, dar mi-au placut oportunitatile pe care aceasta tara le ofera. La sosire insa, a fost foarte ciudat, pentru ca ma asteptam sa fiu intr-o tara central-europeana, si mi-am dat seama ca m-am inselat total“, povesteste De Korver, care a mai spus insa ca, de fiecare data cand merge in Banat, regaseste acea atmosfera, cu oameni mai putini deschisi, care ii amintesc foarte mult de cehi si de polonezi.
In schimb, „Bucurestiul seamana foarte mult cu sudul Italiei sau cu sudul Spaniei, oamenii sunt foarte deschisi, foarte prietenosi, dar nu neaparat foarte rigurosi, si nici nu respecta prea mult legile. Functioneaza mai degraba pe principiul «daca merge, hai sa o facem»”, a mai spus De Korver.
Romanii sunt deschisi catre idei noi
Cu toate acestea, expatul crede ca sunt mai multe parti bune decat rele in ceea ce priveste colaborarea cu romanii. Astfel, francezul este de parere ca, pe o piata noua, asa cum este Romania, oamenii sunt mult mai deschisi catre idei noi si accepta mult mai usor sa lucreze cu cineva care ii stimuleaza. „Este destul de complicat sa-i impingi de la spate pe francezi. Pentru moment, cred ca imi pot satisface mai bine dorinta de a creste din punct de vedere profesional intr-o piata in curs de dezvoltare”, a spus De Korver care, desi a calatorit pe toate continentele, nu s-ar vedea lucrand nicaieri altundeva decat in Europa, unde statele au, in culturile lor diferite, si foarte multe puncte comune. „Ma consider foarte european. Pot folosi experienta pe care am acumulat-o in celelalte tari in care am lucrat atat timp cat raman pe continent, pentru ca va fi intotdeauna o intelegere intre toate statele europene, care au o istorie comuna. Nu ma pot imagina luand in piept asemenea provocari in SUA, America de Sud sau Asia”, a spus De Korver, care insa stie de pe acum ca isi va incheia cariera in Franta, chiar daca pentru moment nu intentioneaza sa se intoarca.

Ar vrea sa ajunga in Delta
In putinul timp liber pe care il are, francezul spune ca ii place sa asculte muzica si sa mearga la cinema, ceea ce face cel putin o data pe saptamana. I-ar placea sa mearga si la teatru, dar spune ca deocamdata nu cunoaste limba romana suficient de bine incat sa se bucure de o asemenea experienta. Insa prioritatea francezului o reprezinta copiii sai, care locuiesc in Praga, si pe care ii viziteaza de cel putin doua ori pe luna, in weekenduri.
„Imi mai place si sa calatoresc, desi inca nu am apucat sa fac acest lucru foarte mult de cand sunt in Romania, dar cred ca sunt multe locuri in aceasta tara care merita vizitate si sper ca voi gasi timpul sa le vad”, spune francezul, adaugand ca intotdeauna este vorba de aceeasi problema, timpul. De Korver lucreaza de la 8 dimineata la 8 seara, chiar 9, si nu a ajuns iarna trecuta nici la schi in Romania, desi este un impatimit al sportului. Totusi, directorul Gefco planuieste sa ajunga in Delta Dunarii, unul din locurile pe care vrea neaparat sa le vada in Romania. „Nu pescuiesc, dar imi place foarte mult sa admir peisaje si imi plac foarte mult si animalele, asa ca abia astept sa ma duc. In acest moment, din tot ce am vazut in Romania, si trebuie sa marturisesc ca nu este prea mult, cel mai mult mi-a placut Sibiul, care insa este cam mic”, a mai spus francezul.

Cu atitudinea potrivita, sofatul in Capitala poate fi chiar distractiv
De Korver spune ca sofatul in Bucuresti este groaznic.
„Ma distrez, e adevarat, dar una din cele mai mari provocari apare atunci cand nu mai sunt in Romania si trebuie sa ma readaptez la stilul vest-european de condus, pentru ca nu este prea usor sa treci inapoi la ce este acceptabil in Europa Occidentala din acest punct de vedere“, a spus francezul care, in urma discutiilor pe aceasta tema pe care le-a avut cu mai multi romani, a ajuns la concluzia ca lor nu le este teama de politisti si, din acest motiv, „fiecare conduce cum il taie capul si, daca se intampla un accident, spun «Opa! Scuze! C’est pas grave»“, spune amuzat francezul, care insa subliniaza ca soferii din Romania nu sunt agresivi, spre deosebire de cei din Europa Centrala, lucru ciudat, tinand cont de faptul ca acestia sunt, in general, foarte calmi. „In Bucuresti“, este de parere francezul, „toti sunt atenti, pentru ca este un lucru stiut ca oricine poate face cam orice in trafic. Unul dintre prietenii mei germani care venise de cateva zile in Romania si pe care-l duceam cu masina mi-a zis sa-i dau o arma sa-i impuste. L-am intrebat de ce, ca doar nu se intamplase nimic. Nu ma enervez cand vad oameni care nu respecta regulile de circulatie“, a mai spus De Korver, adaugand ca nu ii pare rau decat ca nu este suficient de rapid sa faca poze cand se intampla lucruri neobisnuite in trafic, pentru ca ar fi foarte amuzante. „De exemplu, zilele trecute, probabil in urma unui camion sau a unei masini care a lovit semaforul, acesta ramasese indoit la 90o. Si am vazut muncitori care incercau sa-l faca sa functioneze din nou, dar semaforul era complet indoit. Iar ei lucrau cu zel sa-l repuna in functiune, indoit.“
Pentru evitarea traficului de varf insa, francezul mai apeleaza si la metrou, mai ales ca biroul sau se afla in apropierea unei statii. „Cand ma duc la o intalnire in oras iau metroul, nu masina. Oricum, mi se pare mult mai sigur aici decat in alte tari europene. Consider ca, in general, Romania este o tara in care te simti mult mai in siguranta decat in Franta sau Cehia, de exemplu.“
Insa De Korver recunoaste totodata ca nivelul de trai din Romania este mai scazut decat in tara in care a locuit timp de 15 ani, Cehia, si compara centrul vechi al Capitalei, proaspat renovat, cu Praga anului 1995. Insa cehii au inceput renovarea cladirilor si reconstructiile imediat dupa caderea comunismului, pentru a atrage turisti, in timp ce la noi autoritatile s-au trezit abia acum 5-6 ani.

„Pot sa fiu amuzant, dar ma si enervez foarte repede“
De Korver se afla inca la inceputul dezvoltarii unei retele sociale in Romania, fiind doar de un an aici.
„Nu am avut timp suficient. Ma duc la Praga o data la doua weekenduri si mai merg si la Paris. Dar tot mai ramane un pic de timp si pentru socializare, pentru ca ma duc la diferite petreceri de companie, insa de cele mai multe ori tot cu straini ma intalnesc. Singurii romani pe care ii cunosc si cu care ma inteleg bine sunt cei cu care lucrez“, spune francezul, care crede ca romanii il percep ca pe o persoana deschisa si amuzanta, insa sunt intotdeauna surprinsi de viteza cu care isi poate schimba dispozitia.
„Pot sa fiu amuzant, glumesc despre diferite lucruri, dar, cand ceva nu se face cum trebuie, ma enervez foarte repede si cred ca cei din jurul meu sunt surprinsi, pentru ca nu se asteapta la asta“, spune De Korver, care crede ca romanii apreciaza transparenta sa.

Romanii cheltuiesc bani pe haine, francezii, pe mancare
In opinia lui De Korver, aceasta este o trasatura a romanilor in general, in special la femei, si declara ca a fost o mare surpriza sa vada cat de mult au grija localnicii de modul in care arata, cu atat mai mult cu cat cunoaste nivelul salariilor din Romania.
„Sunt intotdeauna foarte surprins de eforturile pe care le depun pentru a arata cat mai bine, ordonat, cu minimum de bani, o surpriza foarte placuta. Intr-adevar, vin din Paris, capitala mondiala a modei, dar acolo este de inteles cum de oamenii arata asa, pentru ca noi avem bani“, spune francezul pe un ton glumet, subliniind ca multe marci de imbracaminte sunt mai scumpe la noi decat in afara, ceea ce face ca efortul romanilor de a arata bine sa fie si mai apreciat. „Daca e vorba de irosit un pic banii, francezii ar cheltui pentru o cina buna, un pranz bun, pe cand aici, oamenii cheltuiesc foarte multi bani doar pentru a se imbra-ca frumos“, a spus De Korver, adaugand ca si in Cehia oamenii se concentreaza mai putin asupra modului in care se imbraca.
De asemenea, francezul crede ca masinile din Capitala nu sunt reprezentative pentru situatia intregii tari.

Radacinile nu se uita
„Imi lipseste mancarea din Franta. Cea de aici nu este la fel de buna. Chiar si cand te duci la magazin, optiunile sunt limitate aici comparativ cu Franta, iar legumele si fructele nu sunt foarte proaspete, imi lipsesc pietele de acasa“, spune De Korver, care obisnuieste sa gateasca si sustine ca un francez care nu face asta nu este francez adevarat. Totusi, se consoleaza cu faptul ca vinurile din Romania sunt foarte bune.
De asemenea, francezul s-a aratat cu totul impresionat de Afi Palace. „Nicaieri in Franta nu se intalneste ceva asa de nebunesc. Iti ia jumatate de zi doar sa treci din magazin in magazin, dar este o constructie impresionanta“, a spus acesta.
Expatul s-a aratat incantat de vremea din Romania, spunand chiar ca iarna trecuta, de care s-a plans toata lumea, a fost o nimica toata in comparatie cu vremea din Praga, unde timp de 4-5 luni temperaturile se mentin sub zero grade, iar alte sase luni cerul este acoperit de o masa de nori gri.
Unul din lucrurile cu care De Korver nu se poate obisnui insa este prezenta abundenta a cainilor comunitari pe strazile Capitalei. „Merg destul de mult pe jos si mi-ar placea sa si alerg, dar nu pot sa o fac, pentru ca, daca treci pe langa un caine, te va urmari cu siguranta“, a spus acesta.

Articole similare

Ad