Pachetul Mobilitate 1 a intrat in Trilog cu o rapiditate extraordinara, insa raportorii din umbra, alaturi de reprezentantii tarilor aflate la granita externa a Europei din Consiliul de ministrii, vor incerca sa faca tot posibilul pentru ca acest pachet de legi sa treaca numai cu anumite compromisuri care sa le permita transportatorilor estici sa ramana in joc. Cel mai probabil, o varianta finala va fi posibila in toamna anului viitor, a afirmat eurodeputatul Marian-Jean Marinescu in cadrul conferintei „Trialogul privind Pachetul Mobilitate 1 – provocari si solutii pentru transportatorii rutieri romani“, organizata de UNTRR vineri, 11 octombrie.
„In PPE am avut o intalnire ieri cu cei trei colegi ai mei, unul e raportor pe Modificarea Regulamentului 561/2009, ceilalti sunt raportori din umbra ai PPE pe Cabotaj si Detasare si ne-am facut o strategie“, a explicat Marinescu, care a aratat cum este compus un dosar in Trilog. Astfel, coordonatorul PPE in Comisia TRAN a explicat ca sanse mai mari sunt daca un text este adoptat doar de Consiliu, in schimb daca si Parlamentul si Consiliul adopta aceeasi propunere de modificare, atunci este mult mai greu de scos la negociere. „Insa noi vom continua sa ne batem pentru aceste regulamente. Vom incerca sa avem un pachet de propuneri care cuprind aproape toate punctele care sunt in discutie, incepand cu perioada de cabotaj – propunerea de la Consiliu este mai buna -, intoarcerea camionului acasa – la Consiliu nu exista -, aplicarea Regulamentului Roma I – aici avem o problema in ambele texte, dar putem negocia -, si interzicerea repausului saptamanal normal de 45 de ore in cabina – pe care incercam sa-l scoatem. Apoi vom incerca sa avem un acord pentru a forta putin lucrurile pe detasare, unde din pacate cele 2 texte sunt identice“, a mai declarat Marinescu in cadrul conferintei organizate de UNTRR. De altfel, acesta a mai spus ca cel mai probabil vom avea o varianta finala a Pachetului Mobilitate 1 dupa vara lui 2020, deci catre finalul anului viitor.
Totodata, in cadrul discutiilor a luat cuvantul si Marius Alban, reprezentantul Directiei Transporturi Rutiere Internationale din cadrul Ministerului Transporturilor, care a oferit mai multe detalii despre demersul autoritatilor pentru ca Pachetul sa treaca intr-o forma cat mai favorabila transportatorilor rutieri romani. „Suntem sase state – Polonia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Lituania, Letonia – si incercam sa mai convingem si alte tari (n.r. – Spania, Portugalia), iar saptamana viitoare incercam sa definitivam o pozitie comuna, cu variante de compromis din care sa rezulte un Pachet mai echilibrat. Daca nu merge asa, atunci macar vrem sa intarziem Trilogul“, a declarat Marius Alban. In opinia sa, luna noiembrie este decisiva avand in vedere rapiditatea cu care s-au initiat negocierile, insa oficialul ministerului de resort nu crede ca dosarele vor fi inchise acum. „Sunt doar doua trialoguri prevazute, e putin probabil sa se inchida. Nu s-a intamplat niciodata acest lucru, mai ales la importanta dosarelor, dar cine stie ce se poate intampla. Desi se fac presiuni mari, sunt inca probleme deranjante pentru mai multi, nu doar pentru aceste sase state“, a punctat Marius Alban. Acesta se refera inclusiv la intoarcerea obligatorie acasa a vehiculelor si a soferilor la patru saptamani, masuri prin care vor creste emisiile poluante.
De altfel, secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu, a explicat ca estimarile realizate de diferiti operatori arata o cifra cuprinsa intre 100.000 si 360.000 de tone de CO2. „Aceasta problema nu este generata numai de camioanele romanesti care se intorc acasa, ci de toate vehiculele care ar fi obligate sa faca acest lucru. Bineinteles, asta va duce si la o crestere a pretului produselor. In principiu, este o contradictie flagranta cu ceea ce inseamna politicile de decarbonizare lansate de Comisia Europeana si de Carta Alba a Transporturilor care vorbeste de o Piata Unica a Transporturilor. Masura privind intoarcerea acasa a vehiculelor si cea cu restrictionarea cabotajului au fost facute fara sa existe o analiza de impact reala. Pentru transportatorii romani impactul este absolut dezastruos, pentru ca ar fi eliminati de pe piata de transport din Europa de Vest. Daca socotim circa 50.000 – 60.000 de camioane care zicem sa lucreaza in Europa de Vest din Romania, ar insemna ca 2.000 de camioane ar trebui sa vina zilnic spre Romania si sa de duca inapoi spre Europa de Vest in plus fata de cele care deja fac transport pe aceasta ruta", a afirmat Radu Dinescu. La dezbaterea organizata de UNTRR au mai luat cuvantul Maria Grapini, eurodeputat S&D membru in Comisia TRAN, si Clotilde Armand, eurodeputat Renew Europe, de asemenea membru in TRAN. Mai multe detalii vom publica in numarul urmator al revistei TRANZIT.