Daca in urma cu 10 ani pana si termenul de logistica reprezenta o necunoscuta, piata a evoluat, chiar intr-un ritm destul de alert, majoritatea jucatorilor prezenti la ora actuala fiind multinationale care au avut ochi pentru potentialul oferit de o piata tanara. Totusi, logistica la temperatura controlata a ramas o provocare. A existat o evolutie, insa mai mult din inertie. Abia acum lucrurile au inceput sa intre pe fagasul normal, insa piata de frig se mentine totusi fragmentata, disputata, pe de-o parte, de operatorii logistici, dispusi sa investeasca in depozite moderne pentru a oferi servicii optime producatorilor, iar pe de alta parte, de producatori, care, din considerente financiare sau pentru ca procesele aflate sub controlul lor le ofera un soi de certitudine, prefera sa-si mentina logistica in-house.
Piata de logistica la temperatura controlata nu poate ajunge la maturitate in conditiile in care multi producatori prefera sa-si mentina in-house serviciile logistice. Procesul de externalizare a serviciilor logistice cu temperatura controlata este inca tanar si, chiar daca au mai existat si astfel de cazuri, procentul este nesemnificativ fata de potentialul pietei. „Producatorii au fost reticenti si se mentin pe aceasta linie, mai ales ca inca nu sunt operatori multi care pot oferi servicii logistice cu temperatura controlata“, a explicat Nicolae Cismasu, presedintele ArolaFrig.
Chiar daca lucrurile s-au mai asezat, o parte din depozitele nou construite nu au tinut cont de cerintele economice si energetice. In urma cu doi ani existau 195 de depozite pentru schimb intracomunitar, cu stampila ovala, numarul acestora ajungand la 272. Desi perioada de tranzitie pentru depozitele neautorizate pentru schimburi intracomunitare – cu stampila rotunda – ar fi trebuit sa se incheie la un an de la aderarea la UE, in 2009 mai existau inca 1.395 de astfel de facilitati. Acestea au pus punct operatiunilor la finalul anului trecut, cand s-a tras linie peste perioada de tranzitie, „aducand un avantaj depozitelor frigorifice moderne, pentru care acestea reprezentau o concurenta neloiala“, a spus Cismasu.
Mai mult nu insemna neaparat si mai eficient
In statele vestice, numarul depozitelor frigorifice este mai mic decat la noi, insa acestea dispun de o capacitate mai mare si mai eficiente din punct de vedere al consumului energetic. „In Germania exista un depozit la 350.000 de locuitori, iar in Romania, unul la 80.000 de locuitori“, a mai spus Nicolae Cismasu. Potrivit acestuia numarul mare de depozite nu denota neaparat eficienta, ci, dimpotriva, mai degraba o fragmentare a spatiilor disponibile, acestea fiind prea multe si prea mici.
Depozitele construite in ultimii 4-5 ani sunt mai eficiente, echipate cu sisteme performante IT, gestiune etc.
„Depozitele nou construite in Romania sunt la nivelul celor din Europa. In plus, si in Europa exista depozite de o calitate indoielnica din punct de vedere tehnic“, a apreciat Adrian Balaoi, director general AB Tehnic.
In urma cu doi ani, din punct de vedere tehnic, mai mult de 60% din depozite erau echipate cu instalatii cu amoniac, 40% fiind cu freon. „Depozitele de capacitate mare, peste 1.000 kW pentru refrigerare si mai mult de 500 kW pentru congelare sunt, in general, echipate cu instalatii de racire pe amoniac“, a mai spus Balaoi.
In ciuda dificultatilor economice, chiar si in perioada crizei a continuat constructia de depozite, cu preponderenta cu fonduri europene si dedicate produselor congelate, de capacitate foarte mare.
„Inertia necesara unui astfel de depozit a facut ca datele de piata sa se schimbe la finalizarea investitiilor, in conditiile in care cererea pentru produse congelate a ramas scazuta. Astfel, s-a remarcat o scadere a pretului serviciilor si o crestere a competitivitatii pietei“, a declarat Nicolae Cismasu.
In plus, tot in ultima perioada s-a remarcat o accelerare a ritmului de externalizare a serviciilor in domeniul produselor proaspete (legume si fructe).
Specializare pe bani europeni
Chiar daca reprezinta doar un mic segment din totalul pietei de logistica, distribuitorii de produse cu temperatura controlata si operatorii de servicii logistice care se supun aceluiasi regim s-au constituit in ArolaFrig. Sub aceasta forma de organizare au fost accesate fonduri structurale pentru pregatirea profesionala a membrilor asociatiei.
„Documentatia pentru proiectul «Transfer de bune practici in sectorul de distributie si depozitare la temperatura controlata» a fost depusa in 2009“, a mentionat Nicolae Cismasu.
Bugetul proiectului aprobat este de 1,3 milioane de euro, iar durata de implementare, de 24 de luni. Fondurile vor fi utilizate pentru pregatirea a 900 de cursanti – din randul membrilor asociatiei – care vor beneficia de sase module de training pe tematici diferite. Suplimentar, 100 de persoane vor participa in vizite de studiu in Olanda, pentru insusirea modului de lucru, tot pe tematici: echipamente de frig, siguranta muncii etc.