Romania are printre cele mai mari suprafete agricole utilizate din UE si se situeaza anual printre performerii Europei, atat la nivelul productiei, cat si la cel al exportului de cereale. Agricultura are in continuare o pondere importanta in PIB, chiar daca, pe fondul transformarii economiei romanesti, ponderea in economie s-a diminuat considerabil in ultimele decenii.
Agricultura si dezvoltarea rurala reprezinta an de an sectorul cu cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene la nivel national. Desi afacerile antreprenorilor din sectorul agricol sunt pe un trend ascendent, agricultura romaneasca e in continuare afectata de fragmentarea exploatatiilor agricole, de rentabilitatea inca redusa, nivelul scazut al capitalizarii si lipsa sistemelor de irigatii. In plus, in ultimii ani, o provocare este capitalul uman si lipsa pregatirii profesionale a fortei de munca din agricultura.
Pentru a sustine cresterea business-urilor, evolutia pozitiva a cifrei de afaceri si competitivitatea pe piata, investitiile in noile tehnologii de optimizare a productiei trebuie sa reprezinte in continuare o prioritate pentru fermieri si antreprenorii din agribusiness. „In 2020, MADR isi propune sa sustina fermierii atat cu fonduri UE, cat si cu fonduri proprii. S-a constituit si un grup de lucru, si este imbucurator ca foarte multe asociatii, institute si entitati si-au aratat interesul pentru ca noul Programul National Strategic (PNS) pentru 2021 sa raspunda intereselor fermierilor. Tinand cont si de experienta anilor anteriori, putem corecta ceea ce nu a functionat in trecut. Vrem pe viitor sa dezvoltam partea de procesare, de produse romanesti, pentru dezvoltarea locurilor de munca si a industriei, atat pe orizontala, cat si pe verticala“, a spus Viorel Mararescu, Director General al Directiei Generale Industrie Alimentara, MADR, in cadrul celei de-a saptea editii a „Romanian Food & Agribusiness Conference“, organizata de BusinessMark. Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), completeaza: „intre 2020 si 2027, prioritatea este PNS. Suntem in intarziere, iar daca nu se realizeaza riscam sa pierdem 20 de miliarde de euro. Rugamintea catre Ministerul Agriculturii e sa ii consulte pe cei ce sunt «reali» in acest domeniu si sa creeze strategii. Sa ne gandim ca, daca pana acum 10-20 de ani, aveam o economie ciclica, acum piata e atat de volatila incat se schimba la sase luni. Ma astept la o evolutie similara si in 2020. Trebuie sa fim atenti la ce riscuri se creeaza in piata. Ma astept ca MADR si Guvernul sa devina oameni de afaceri. Ma astept ca, atunci cand statul da ajutor unui domeniu, cum ar fi „programul Tomata”, sa am beneficii si eu, ca cetatean. Insa am cumparat eu rosia mai ieftin?“, se intreaba acesta.