Volumul spatiilor industriale si logistice inchiriate in Romania in 2019 a totalizat aproape 476.000 de metri patrati, valoare comparabila cu 2018, cand au fost inregistrate in total tranzactii de 514.000 de metri patrati. Din totalul cererii, Bucurestiul a atras cea mai mare parte, respectiv un procent de 76%, urmat de Slatina, cu 13%, potrivit unui raport intocmit de compania de consultanta imobiliara JLL Romania.
JLL a inregistrat in primul semestru o cota de piata de aproape 42% din volumul tranzactiilor de inchiriere de spatii industriale si logistice intermediate de consultantii imobiliari. Compania a realizat cea mai mare tranzactie inregistrata in 2019, respectiv inchirierea a aproape 72.000 metri patrati de catre retailerul Profi in CTP Bucharest West. Alte tranzactii de referinta in care JLL a fost implicata in 2019 sunt inchirierea a 16.000 de metri patrati de catre Urgen Cargus in P3 Bucharest A1 Park si inchirierea a 8.400 de metri patrati de catre Marelvi Impex in parcul MLP Bucharest West.
De mentionat, ca din totalul spatiilor inchiriate la nivel national anul trecut, peste 150.000 metri patrati (aproximativ 32%) au facut obiectul unor tranzactii inchise direct de catre proprietar si chirias. Evolutia din 2019 s-a ridicat la nivelul anilor anteriori, cand au fost consemnate cereri record pe piata spatiilor industriale. Bucurestiul a atras cea mai mare parte din cererea de spatii industriale si logistice din tara, respectiv aproape 76% (aproximativ 360.000 metri patrati), acesta fiind urmat de Slatina, cu 13% din cerere (62.000 de metri patrati tranzactionati).
„Cererea de spatii industriale si-a pastrat evolutia pozitiva din ultimii ani. Aparitia unor noi investitori si diversificarea locatiilor in care acestia dezvolta noi proiecte au adus un plus de competitie in piata, pastrand dinamica. Urmarim cu interes evolutia cererii, avand in vedere faptul ca piata industriala a raportat in ultimii patru ani o cerere record, mai ales pe fondul extinderii retailerilor si a logisticienilor”, a declarat Costin Banica, Head of Industrial Department JLL.
Am observat si o crestere a interesului pentru spatii de productie si industriale, mai ales din partea companiilor care activeaza in sectorul automotive. Cu toate acestea, proiectele de acest tip au un termen de implementare mai lung, ajungand si pana la 18-24 luni de la momentul inceperii discutiilor. Pentru proiectele de logistica, termenul de implementare este de pana intr-un an, de obicei, mai spune sursa citata. In 2019 stocul de spatii industriale modern a depasit 4,3 milioane de metri patrati, reprezentand dublu fata de volumul inregistrat in 2015. Un alt trend pe care l-am remarcat in 2019, este interesul crescut al dezvoltatorilor pentru a atrage clienti cu suprafete mai mici, insa care au potential puternic de crestere. Acesti clienti, cei mai multi localizati astazi in spatii din foste platforme industriale din marile orase, vor fi nevoiti sa migreze catre spatii industriale moderne pentru a oferi angajatilor conditii mai bune de lucru, dar si de a fi in conformitate cu reglementarile mai stricte legate de autorizatia de securitate la incendiu. „Observam un interes sporit din partea unor noi investitori de a dezvolta proiecte industriale moderne in interiorul orasului Bucuresti. Vorbim atat de proiecte care ofera posibilitatea inchirieirii de unitati mici, de 800-1.500 mp, cat si de unitati mari, in cladiri industriale pe mai multe etaje. Acest gen de cladiri este luat in considerare in zonele in care pretul terenului este ridicat si o dezvoltare industriala nu ar aduce randamentul asteptat de investitori. Suntem de parere ca 2020 va duce in Romania primele proiecte industriale dezvoltate pe mai multe etaje”, a mai spus Costin Banica, Head of Industrial Department JLL Romania.