In situatie de criza, si solutiile sunt de criza. Astfel, Consiliul Concurentei a dat o serie de comunicari care anuntau operatorii economici ca pot coopera intre ei. „E o abordare noua. Li se transmite celor implicati in aprovizionarea cu produse esentiale, ca pot, si chiar ar fi bine, sa coopereze in a asigura, de exemplu, transportul marfurilor catre magazine sau de la magazine la persoane in izolare. Se pot folosi curieri in comun, pentru costuri eficiente care care sunt in favoarea consumatorilor. De asemenea, platformele de e-commerce, precum emag, pot frana cresterea pretului la produse vandute prin intermediul lor. Nu e schimbare in lege, ci e doar o schimbare de abordare. Statul are deocamdata o atitudine sanatoasa“, apreciaza Valentin Mircea, Senior Partner al companiei Mircea si Asociatii, in cadrul „Pria Challenges and Opportunities for Industry during Crisis“.
Acesta este de parere ca in prezent traim o economie a fricii. „Criza economica nici nu a sosit, e doar o anticipare a ei. Ar fi fost daca aveam o problema, de exemplu, cu factorii de productie, pentru ca s-a oprit difuzarea de energie electrica. Acum e vorba de o criza de incredere in functionarea societatii, a economiei. Intreprinzatorii sunt oameni care isi asuma riscuri intr-un context de piata pe care il cunosc, iar aici nu e cazul. Insa nu e niciodata tarziu sa se gandeasca la schimbarile pe care oricum ar fi trebuit sa le faca in activitate. In istorie, toate socurile negative au dus si la transformari pozitive in modul de lucru sau in societate. E realist sa ne gandim ca la jumatatea lunii mai lucrurile se reiau in economie si va urma o frenezie pentru cumparaturi, vacante etc, mai ales ca pot aparea si alte perioade de carantinare. Ca om de afaceri trebuie sa iti asiguri lichiditatea si te gandesti la perioada asta.“
Pentru moment, cei care vor reusi sa minimineze dezavantajele lucrului la distanta si sa maximizeze avantajele, care totusi predomina, vor avea success si pe viitor, mai ales ca economiile de costuri sunt foarte mari. „Vom vedea schimbari de ierarhie in diverse industrii, care nu vor fi efectele unui soc economic propriu-zis, ci a faptului ca unii se adapteaza unei modalitati noi de lucru, iar altii mai putin. Exista si cadrul legal pentru telemunca, insa nu suficient. E o ocazie ca fiecare sa adopte metode noi.“