La final de martie, echipa de economisti a Federatiei Firmelor Belgiene (FEB) a analizat consecintele de pana atunci ale crizei declansate de coronavirus, pornind de la informatiile furnizate de federatiile membre din fiecare sector de activitate si de la datele despre somajul temporar si a calculat impactul economic al masurilor luate in tara pentru limitarea raspandirii virusului.
La acel moment s-a estimat faptul ca, daca aceste masuri ar fi mentinute inca sase saptamanii, adica aproximativ pana la jumatatea lui mai, costul s-ar ridica la circa 14,5 miliarde de euro, adica 3,3% din PIB. Si cu cat va dura mai mult criza cu atat vor fi mai mari daunele: daca situatia actuala s-ar prelungi 12 saptamani s-ar ajunge la 25-30 de miliarde de euro.
Cu alte cuvinte, fiecare saptamana in plus de criza costa Belgia circa 2,3 miliarde de euro, putin peste 0,5% din PIB-ul anual.
De aceea FEB indeamna la respectarea restrictiilor impuse de guvern, astfel incat curba imbolnavirilor sa scada cat mai repede si sa se limiteze dezastrul economic deja semnificativ, si la continuarea productiei si a serviciilor din industriile importante, inclusiv a lantului de aprovizionare, precum si a muncii de acasa, acolo unde este posibil.