Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

COVID-19: Comisia UE prezinta recomandari privind ridicarea treptata a masurilor de izolare

Comisia, in cooperare cu presedintele Consiliului European, a prezentat o foaie de parcurs europeana pentru ridicarea treptata a masurilor de izolare luate in urma pandemiei cauzate de coronavirus.

Masurile luate de statele membre in contextul pandemiei de COVID-19, desi dau rezultate, au costuri uriase pentru populatie, societate si economie si nu pot dura la infinit, apreciaza Comisia 
 
Europeana. Prioritatea noastra numarul unu o constituie salvarea de vieti omenesti si protejarea europenilor impotriva coronavirusului. In acelasi timp, a sosit momentul sa ne indreptam privirea catre viitor si sa ne concentram asupra protejarii mijloacelor de subzistenta. Desi situatia difera inca foarte mult de la un stat membru la altul, toti europenii se intreaba, pe buna dreptate, cand si in ce ordine vor putea fi ridicate masurile de izolare. Din acest motiv, Comisia a elaborat un catalog de orientari, criterii si masuri pe baza caruia se poate actiona in mod judicios, a declarat Ursula von der Leyen, Presedintele Comisiei Europene. 

Foaia de parcurs elaborata de Comisie prezinta mai multe recomandari concrete pe care statele membre ar trebui sa le ia in considerare atunci cand planifica ridicarea masurilor de izolare:
• Este indicat sa se actioneze pas cu pas: masurile ar trebui sa fie retrase in mai multe etape, lasandu-se suficient timp intre acestea pentru a evalua impactul masurilor.
• Masurile generale ar trebui sa fie inlocuite treptat cu masuri specifice. De exemplu, protejarea grupurilor celor mai vulnerabile pe o perioada mai indelungata; facilitarea reluarii treptate a activitatilor economice necesare; intensificarea curatarii si dezinfectarii periodice a terminalelor de transport, a magazinelor si a locurilor de munca; inlocuirea regimurilor de stare generala de urgenta cu interventii precis directionate din partea guvernelor, astfel incat sa se asigure transparenta si responsabilitatea democratica.
• Controalele la frontierele interne ar trebui sa fie eliminate in mod coordonat. Restrictiile de calatorie si controalele la frontiera ar trebui sa fie eliminate odata ce se atinge un grad suficient de convergenta intre situatia epidemiologica a regiunilor frontaliere. Redeschiderea frontierelor externe ar trebui sa aiba loc in a doua etapa, in functie de raspandirea virusului in afara UE.
• Reluarea activitatii economice ar trebui sa aiba loc in mod treptat: se pot aplica mai multe modele, cum ar fi telemunca in cazul profesiilor care se preteaza la aceasta, importanta economica, organizarea muncii in schimburi etc. Este indicat sa se evite situatia in care intreaga populatie ar reveni la locul de munca in acelasi timp.

Articole similare

Ad