Lucratorii sezonieri si nu numai se pot baza si pe noua Autoritate Europeana a Muncii (AEM), institutie care urmareste imbunatatirea cooperarii transfrontaliere. Odata operationala la capacitate maxima, explica comisarul european pentru Locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit, AEM se va asigura ca toate conditiile privind angajarea si munca propriu-zisa vor fi respectate.
„Comisia Europeana este in contact cu autoritatile germane in acest sens”, a precizat oficialul CE, intr-un raspuns pentru Tranzit. Astfel, noua autoritate va sprijini autoritatile nationale in aplicarea normelor, de exemplu, prin facilitarea inspectiilor comune. Exista deja multe structuri de cooperare la nivel european, care faciliteaza dialogul intre autoritatile din diferite state membre, si care, in curand, vor face parte din nou infiintata AEM:
• Comitetul tehnic pentru libera circulatie a lucratorilor a schimbat constant detalii cu privire la restrictia actuala declansata de focarul COVID-19;
• Birourile nationale de coordonare EURES se concentreaza suplimentar pe libera circulatie a lucratorilor si conditiile de viata si de munca din respectivul stat membru;
• Platforma pentru munca nedeclarata poate facilita dialogul dintre inspectorii de munca in diferite cazuri.
La inceputul lunii mai, strict pe situatia lucratorilor sezonieri, comisarul Schmit a avut o discutie cu Federatia Europeana a Sindicatelor Alimentare, Agricultura si Turism (EFFAT), in cadrul careia a subliniat faptul ca acestia sunt esentiali si ca toate statele membre ar trebui sa asigure conditii de munca decente, precum si protectia sanatatii si securitatii lor in munca. Potrivit legislatiei, principiul egalitatii in munca este consacrat in articolul 45 din Tratatul privind functionarea UE, fiind expus si dezvoltat in Regulamentul 492/2011 privind libera circulatie a lucratorilor.
Intrebat daca i se pare ca romanii si, in general, est-europenii sunt platiti la fel ca nemtii pentru aceeasi munca prestata, comisarul Schmit s-a multumit sa declare ca autoritatile europene, in speta CE, s-au angajat pentru a se asigura ca mobilitatea fortei de munca este organizata in mod echitabil, inclusiv pe principiul egalitatii „plata egala pentru munca egala”. In acest sens, UE a adoptat recent Directiva 2018/957 privind revizuirea Directivei detasarii. Noua directiva aplica principiul potrivit caruia lucratorii detasati nu pot fi tratati ca muncitori de rang II si merita salarii egale pentru aceeasi munca in acelasi loc. „Protectia sanatatii si sigurantei cetatenilor, in special a celor care se asigura ca restul europenilor au mancare pe mese, este de o importanta extrema. Toti lucratorii au dreptul la acelasi nivel de securitate si protectie a sanatatii”, a concluzionat comisarul Nicolas Schmit.