Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dezvoltarea continua, stocul de spatii logistice va depasi 5 milioane m2

Daca la finalul anului trecut, marii dezvoltatori estimau ca la finalul lui 2020 se vor livra aproximativ 500.000 m2 de spatii logistice si industriale noi, depozite clasa A, acum, o parte din aceasta suprafata a fost amanata pentru prima parte a anului viitor.
 
Asta pentru ca stocul si disponibilitatea pentru astfel de spatii sunt limitate pe piata locala, iar livrarile noi estimate se bazeaza, in proportie de peste 70%, pe antecontracte de inchiriere sau intelegeri ferme cu clientii. „Astfel, cum mare parte dintre proiecte au fost doar amanate si nu anulate, este de asteptat ca o parte din acest volum estimat sa fie livrat la inceputul anului 2021”, precizeaza Laurentiu Duica, Partner & Head of Industrial Agency, Colliers International. In opinia lui Gabriel Sftecu, Managing Partner, GS Capital, mai important decat stocul existent este cel disponibil, care se situeaza undeva in jurul cifrei de 200.000-250.000 m2. „Romania poate absorbi inca multe firme care doresc relocarea sau inceperea unei activitati noi, iar dezvoltatorii de spatii industriale au capacitatea de a livra rapid la standarde inalte”
 
Cu un stoc actual situat intre 4,3-4,6 milioane de m2, din care aproape jumatate in Bucuresti, piata de spatii logistice si industriale va ajunge la circa 5 milioane de m2, dupa cum arata datele Cushman & Wakefield Echinox, care estimeaza ca pragul va fi atins la jumatatea lui 2021, prin mai multe suprafete care urmeaza a fi livrate, majoritatea fiind deja preinchiriate. „Pana la finalul anului sunt estimati a fi livrati aprox. 350.000 m2, din care 50% in Bucuresti. Majoritatea spatiilor au deja contracte de inchiriere semnate, unele proiecte 100%, altele peste 50%. Oricum dezvoltatorii vor avea o atitudine prudenta fata de piata si isi vor reconsidera dezvoltarile in functie de cerere si de contractele pe care le vor semna”, explica Rodica Tarcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox. 
 
Totusi, conform JLL Romania, o parte din cei aproximativ 600.000 m2 anuntati pentru inaugurare anul acesta, este dezvoltare speculativa, fara existenta unui contract de inchiriere. Exista totusi o distributie la nivel national a acestor constructii speculative, fara a avea un impact major asupra ratei de neocupare dintr-un anumit oras, crede specialistul JLL, Costin Banica, Head of Industrial Department JLL Romania, care mentioneaza si precautia cu care dezvoltatorii au abordat perioada anterioara de crestere. „Mai exact, ponderea dezvoltarilor speculative a fost in majoritatea cazurilor redusa, fiind de obicei o dezvoltare aditionala unor contracte de pre-inchiriere. Au existat si proiecte mai ambitioase pornite speculativ, insa doar in pietele industriale cu potential mare si venind din partea unor dezvoltatori noi pe aceste piete, in cautarea diversificarii portofoliului de spatii”

Articole similare

Ad