Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Focus pe eficienta energetica

Eficienta energetica este un subiect fierbinte la nivel european, unde s-au impus mai multe angajamente care trebuie atinse pana in 2020, asa cum a reiesit in cadrul simpozionului „Eficienta energetica in procese industriale si logistica“, organizat in noiembrie 2013 de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK). Vorbitorii, reprezentanti ai guvernului federal si ai autoritatilor romane si experti in domeniu din ambele tari, au expus aspectele legislative actuale, dar si solutiile practice privind eficienta energetica in procesele industriale si logistica.
 

Au fost invitate, de asemenea, sapte firme germane interesate sa patrunda pe piata romaneasca, respectiv sa isi consolideze pozitia aici, si care si-au prezentat sistemele si produsele inovatoare in domeniul eficientei energetice.

Asa cum a aratat Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, „UE a reusit sa fie zona cu cea mai buna intensitate energetica la nivel mondial, de trei ori mai mare decat a statelor asiatice si de doua ori mai mare decat in Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, tinta asumata de UE, de reducere cu 20% a consumului de energie pana in 2020, nu poate fi atinsa. Zilele trecute a aparut in spatiul public ghidul UE privind masurile de promovare a eficientei energetice, in care se spune explicit ca, la nivelul anului 2020, vom putea atinge doar 16,5% din cei 20% asumati. Si tinta de reducere cu 20% a emisiilor de carbon se afla in fata unei esec, ca urmare a prabusirii schemei de tranzactionare cu certificate de CO2. Nici a treia tinta, privind cresterea procentului de energie regenerabila in mixul de energie, nu poate fi atinsa, din cauza pasului urias facut inapoi de statele europene, ca urmare a influentei directe in pretul la consumatorul final.”
Conform programului „Europa 20-20-20“, Romania are de indeplinit cateva angajamente, iar Emil Calota, vicepresedinte ANRE, a explicat ca, pentru directia schimbari climatice, tinta nationala pentru 2020 este reducerea emisiilor de CO2 cu 20%, anul de referinta fiind 1990. Astfel, in intervalul 1990-2011, emisiile totale cu efect de sera (cu exceptia utilizarii terenurilor, schimbarii utilizarii terenurilor si silviculturii) au scazut cu 51,84%, depasind nivelul stabilit pentru Romania in 2020.
Si pe segmentul Surse regenerabile de energie tara noastra este foarte aproape sa isi atinga obiectivul pentru 2020, adica o crestere a energiei din surse regenerabile la 24% din consumul final brut de energie. Potrivit raportului privind Planul National de Actiune in Domeniul Energiei din surse Regenerabile, in 2012 acest indicator a ajuns la 20,79%, iar in 2011 a fost de 20,82%.
Tot pana in 2020, Romania trebuie sa scada consumul de energie primara cu 10 Mtep (tone echivalent petrol), adica 19%. Conform datelor furnizate de Ministerul Economiei, in 2012 s-a obtinut o reducere de 7,3 Mtep.

Articole similare

Ad