Companiile implicate in industria carnii au avut un an extrem de greu, marcat de diverse probleme, cum ar fi pesta porcina, boala limbii albastre etc. si, mai ales, de embargoul Rusiei. Toate acestea au dus la scaderea vanzarilor in multe cazuri, iar producatorii de carne si preparate din carne acuza statul roman ca are strategii fara sens si greu de pus in aplicare, in conditiile in care ei au nevoie de un ajutor imediat, nu de promisiuni pentru urmatorii ani.
In cadrul seminarului organizat de Industria Carnii.ro in noiembrie 2014, Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc, a explicat ca embargoul Rusiei a avut un efect devastator asupra fermierilor.
Blocarea exporturilor in aceasta tara a influentat schimburile comerciale ale tuturor statelor, dar in unele producatorii, cu ajutorul autoritatilor, au reusit fie sa isi vanda marfa in alte tari, fie s-au concentrat asupra pietei proprii. Daniel Botanoiu, secretar de stat in cadrul MADR, a explicat ca in Franta, de exemplu, companiile mari au aratat un interes crescut pentru piata lor interna, dupa ce inainte isi duceau produsele catre Rusia prin Polonia, Belarus etc., numai ca asta a afectat producatorii din statele europene mai mici, si aici este si cazul Romaniei. Reprezentantul MADR este de parere ca „solutiile de garantare a veniturilor producatorilor si mecanismele de raspuns la riscurile de pe piata trebuie regandite“. Problema producatorilor romani este, asa cum a aratat Radu Timis, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Carnii si presedinte Cris-Tim, faptul ca nu au pe ce piata sa se intoarca, deoarece 70% din produsele din magazine sunt din import si inca 10-15% sunt produse romanesti ale multinationalelor de la noi. Nici exportul nu se face la un nivel prea ridicat. Conform datelor furnizate de acesta, in 2013 exporturile industriei agricole au avut o valoare de 5,3 miliarde de euro si au fost reprezentate in principal de cereale si animale in viu. Doar 80 de milioane au fost exporturi de produse finite, in conditiile in care Romania importa produse finite in valoare de circa 800 de milioane de euro.
Si pe segmentul carnii de pasare embargoul din Rusia a facut ravagii, Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, explicand ca, „desi Romania nu exporta in Rusia, suporta efectele indirecte, in sensul ca se importa carne de pasare din tarile care exportau in Rusia si o parte din surplus a venit la noi. Au crescut importurile cu circa 25%, in principal din Olanda si Polonia, si au scazut exporturile cu circa 10% fata de aceeasi perioada a lui 2013. Romania avea o autosuficienta de 97% la carne de pasare in 2014 si din cauza embargoului aceasta a scazut sub 90%. Avem surplus pe piata de circa 15% raportat la productia interna, ceea ce a dus la scaderea pretului la poarta fermei cu 10-15%, in functie de produs. In aceasta situatie, fermierii s-au vazut nevoiti sa congeleze foarte multa carne, sa tina pasarile mai mult decat ciclul normal, …