La Azuga, unul din cei mai mari imbuteliatori de apa de izvor din Romania, volumul de comenzi impune un program de lucru non-stop, cu incarcari si livrari permanente. Cu toate acestea, compania reuseste sa acopere doar 80% din cereri, motiv pentru care intentioneaza sa isi extinda capacitatea si permanent este in cautare de noi surse de apa. In conditiile in care cei mai multi clienti impun penalitati importante pentru orice intarzieri, livrarile sunt ingreunate de interdictiile de circulatie de pe DN1, dar si de aglomerarile din sezon de pe valea Prahovei.
Azuga Waters acopera intreg spectrul de productie – apa minerala, de izvor si de masa – si detine trei facilitati de productie la Azuga (in incinta fostei fabrici de bere Azuga), la Catalina (langa Targu Secuiesc) si la Amnas (langa Sibiu). Iar luna trecuta urma sa ia deciziile daca va prelua si operatiunile Perla Covasnei si daca fabrica de langa Amnas va functiona in continuare.
Centrul de la Azuga detine patru linii de productie, unde imbuteliaza apa de izvor si de masa in toate tipurile de SKU (stock keeping units), de la 0,5 pana la 8 l. Iar la fabrica de la Catalina se imbuteliaza apa minerala si de masa in sku de 0,5 l, 2 l si 5 l.
Fiecare fabrica detine un spatiu dedicat pentru depozitare.
Pana in aprilie, compania va implementa un ERP (enterprise resurse planning) care sa integreze toate activitatile sale, iar alte investitii urmeaza sa se faca in roboti pentru infolierea marfii. „Punem un mare accent pe calitatea apei si a ambalajelor. Asa ca acordam o atentie deosebita modului in care aceasta este infoliata. Tocmai am finalizat o investitie intr-un robot automat de infoliere la o linie de imbuteliere de 2 si 0,5 l, iar in urmatoarele doua luni vine un alt robot pentru SKU mari de 5, 6 si 8 l“, a explicat Adrian Diaconescu, directorul general Azuga Waters.
Creste capacitatea de depozitare
Deoarece se gestioneaza un numar mare de SKU de apa plata, minerala sau usor carbogazoasa, este nevoie de o atentie sporita pentru gestionarea stocurilor. In fiecare an, compania si-a marit capacitatile de depozitare. De exemplu, centrul de la Azuga a fost extins anul trecut cu 500 m2, iar anul acesta urmeaza o alta extindere cu 360 m2. Capacitatea de depozitare de aici ar trebui sa ajunga la 2.000-4.000 m2, constructia urmand a fi realizata cu fonduri europene.
Incepand din februarie, compania opereaza si doua depozite externe la Ploiesti si Brasov. Spatiile urmeaza sa fie inchiriate de Azuga Waters, iar operatiunile de aici vor fi externalizate.
Materiile prime sunt scumpe
Deoarece Azuga Waters este unul dintre cei mai mari imbuteliatori din Romania, compania inregistreaza si un important consum de preforme. Cele mai multe sunt aduse de la producatorii locali, iar o mica parte vine din Bulgaria. Desi preformele din Bulgaria sunt mai ieftine cu 7-8% decat cele din Romania, nevoile companiei nu ar putea fi acoperite eficient din cauza timpului mare de livrare, mai ales ca necesarul fabricii …