2011 va fi un an plin pentru Regia Autonoma de Transport Craiova, care va primi 20 de autobuze, ca urmare a unei licitatii organizate de Primarie, investitie in valoare de 25 de miliarde de lei. In plus, tot in cursul acestui an vor fi continuate eforturile de modernizare a tramvaielor, care pentru companie sunt un mijloc de transport mult mai eficient decat autobuzele.
Transportul in comun in Craiova a aparut in 1948 si se baza doar pe doua autobuze primite de la Bucuresti, care circulau pe un singur traseu, ce facea legatura intre Gara de Nord si Parcul Romanescu, zonele orasului cele mai importante la ora respectiva, iar acum autobuzele regiei circula pe 17 trasee (de 7-19,6 km), din care doua interurbane, organizate in sistem radial, care leaga periferia cu centrul, si 15 locale, dispuse circular.
In prezent, RAT Craiova opereaza 176 de autobuze si minibuze, BMC, Iveco si Prestij (Mitsubishi), cu capacitati de transport cuprinse intre 30 si 70 locuri, si autobuze MAN, Rocar de Simon, UDM 112 si Ikarus, cu peste 100 de locuri. Cele mai multe vehicule au depasit deja limita de exploatare.
Cele mai noi modele sunt 17 MAN Lion’s City, cumparate acum doi ani, cand a avut loc ultima licitatie.
Deoarece flota companiei de transport este foarte veche, anul acest va avea loc o licitatie pentru achizitionarea a 20 de autobuze noi, de capacitate mare. Achizitia este facuta de primarie, care a realizat si caietul de sarcini. Astfel, este posibil ca, in perioada iunie-iulie, autobuzele sa ajunga la RAT Craiova.
„Beneficiem de un suport foarte bun din partea autoritatilor locale. Anul acesta avem 25 de miliarde de lei pentru investitii in autobuze. Caietul de sarcini a fost realizat de primarie impreuna cu doi specialisti de la noi. Pretul este principalul criteriu de selectie, mai ales in aceasta perioada dificila. In plus, am vrea sa fie vorba despre o marca deja existenta in flota, deoarece deja avem sapte tipuri de autobuze. Altfel apar probleme de intretinere si service“, a explicat Marinel Florescu, director general RAT Craiova.
Ca urmare a cresterii pretului la combustibil, in august anul trecut s-au scumpit biletele de calatorie, iar anul acesta nu se prevad alte modificari decat in cazuri extreme, de exemplu, daca se va scumpi combustibilul cu 20-25%.
In prezent, calatorii au la dispozitie mai multe tipuri de bilete. Cel cu 10 calatorii costa 15 lei, cel cu doua calatorii, 3,5 lei, iar cel cu o calatorie, 2 lei. In autobuz sau tramvai, biletul costa 2,5 lei, prin aceasta diferentiere a tarifelor incercandu-se motivarea calatorilor sa isi cumpere bilete de la tonete sau de la automatele de bilete, nu de la soferi sau vatmani. In oras sunt 10 automate de bilete, 20 de tonete si circa 70 de agenti economici care comercializeaza biletele. Si impiegatii de miscare de la capetele de linie vand bilete.
Viitorul apartine vehiculelor electrice
In afara de autobuze, RAT Craiova detine si 34 de tramvaie, din care 26 in circulatie, pe trei linii, care leaga platforma industriala de est cu cea de vest.
Doua dintre ele au fost modernizate in cadrul proiectului MoTram si li s-au inlocuit motoarele cu niste choppere care realizeaza o economie de energie electrica de 30-40% si, printr-un alt proiect UE, inca noua tramvaie sunt echipate cu aceste sisteme.
Tramvaiul este mult mai eficient din punctul de vedere al costurilor. Potrivit lui Nicolae Drinceanu, directorul de exploatare al regiei de transport, in 2010, cheltuielile cu motorina au reprezentat de 6.871.903 lei, iar cele cu energia electrica, 858.228 de lei, si aici este inclus si consumul de energie din spatiile administrative. Aceste vehicule sunt mult mai economice daca ne gandim ca tramvaiele preiau aproximativ 30% din calatori, prin faptul ca circula in zonele cu cel mai mare flux (acopera aproape toate hipermarketurile din Craiova), traversand orasul.
Incepand cu 18 martie, tramvaiele mai circula doar pe linia Universitate-Ford, activitatea reducandu-se astfel cu 40%.
„Intentionam sa dam o atentie crescuta tramvaielor, avand in vedere faptul ca sunt mai economice si, oricum, daca pretul combustibilului va creste in acelasi ritm, transportul electric va deveni o alternativa din ce in ce mai importanta. Consider ca trebuie revazute proiectele care au existat in Craiova pentru prelungirea liniei de tramvai si constructia celei de trolee. Acest aspect este cuprins in programul de dezvoltare durabila a orasului“, a afirmat Nicolae Drinceanu.
In ultimii ani s-a reusit inlocuirea tramvaielor achizitionate odata cu aparitia transportului electric in Craiova, in 1987, cu tramvaie de capacitati medii, cu consumuri energetice reduse. In 2005 au fost achizitionate 16 tramvaie articulate, urmarind trecerea la tensiunea de alimentare a retelei la standardele UE.
Resapatele ar putea fi o solutie
Pentru a reduce costurile, conducerea RAT Craiova intentioneaza ca in cazul autobuzelor Lion’s City sa inceapa derularea unui program de monitorizare a uzurii anvelopelor, astfel incat, atunci cand se va impune, acestea sa fie duse la resapat, folosind carcasele proprii. Avantajele acestor produse au fost testate deja. „Am incercat la un moment dat niste resapate, dar putine. Am lucrat cu doi furnizori, unul care sa ni le furnizeze folosind carcasele noastre si unul care ni le dadeau cu carcasele lui. Diferenta de pret este mare, insa pentru a derula un astfel de program mai intai vom avea nevoie de o monitorizare foarte buna“, a aratat directorul de exploatare al companiei.
RAT Craiova detine un depou de tramvaie si doua autobaze, in toate aceste trei locatii ale regiei existand si ateliere de reparatii. Aici se fac operatiuni de service obisnuite, insa masinile implicate in accidente sunt trimise la punctele de service agreate de asigurator.