Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Testare electronica pentru soferi, consilieri de siguranta, instructori si profesori de legislatie

Pentru mai multa transparenta, ARR a implementat luna trecuta programul electronic de examinare a soferilor profesionisti – din transport de marfa, persoane sau agabaritic – a persoanei desemnate – pentru marfa si persoane – a consilierilor de siguranta si a conducatorilor auto implicati in transportul ADR, a instructorilor si profesorilor de legislatie. Astfel s-a stopat orice alta forma de examinare, doar ca, deocamdata, partea practica a testului, studiul de caz, se va sustine tot pe hartie pana in prima parte a anului viitor.
 

Testul grila se genereaza automat dintr-o baza de intrebari, tinand cont de gradul de dificultate si de capitol.
Calculatorul este cel care da rezultatul, iar chestionarele se arhiveaza electronic, astfel ca examinatorul nu mai are decat rolul de a supraveghea persoanele testate si de a corecta studiile de caz. Iar daca in salile de examinare se vor monta camere video, factorul uman dispare de tot si transparenta creste.
Studiul de caz presupune si el o serie de intrebari privitoare la legislatie, generate tot dintr-o baza de date, dar pornind de la o situatie concreta data. De exemplu, in cazul transportului de persoane pe o anumita ruta, examinatii trebuie sa stie de ce documente e nevoie la bord, cat timp trebuie sa conduca fiecare sofer – daca sunt doi sau mai multi – daca al doilea sofer poate intalni vehiculul undeva pe traseu si in ce conditii, pentru a se considera respectati timpii de condus si odihna, cand se poate ajunge la destinatie s.a.
Testarea se organizeaza o data pe luna in fiecare judet, in toate centrele de formare profesionala de acolo, conform unui calendar stabilit de ARR la inceput de an, si cu participarea examinatorilor ARR si DTR.
In prezent, in Romania exista 180 de centre autorizate pentru formare profesionala: in unele judete cate 11, in altele, 1-2. De exemplu, in Cluj sunt examinati circa 400 de candidati pe luna, in timp ce in Giurgiu, cam 20.
In afara de transparenta, programul electronic de testare a mai avut ca avantaje durata mica de implementare si costurile reduse, de circa 12.000 de euro. Dar au existat si obstacole: „am vrut ca programul sa fie pe platforma Windows, deoarece era mai usor si mai sigur pentru noi.
Dar am constatat, dupa ce lucraseram o parte, ca cele mai multe centre nu aveau dotarea necesara, desi ordinul de autorizare prevede obligativitatea de a detine 20 de computere.
Astfel ca, pentru a-i ajuta, facem examinarea online pe net, cu conectarea la echipamentele pe care le detin. Singurele conditii sunt ca reteaua internet sa fie stabila si traficul sa fie bun“, explica Dana Dobrila, director licente ARR.
Dupa primele saptamani de testare electronica, promovabilitatea a fost buna, de 80%, dar, asa cum declara reprezentanta institutiei, numai 60% din cei care trebuia sa se prezinte la examinare au venit: restul au absentat complet sau au venit doar ca sa vada in ce consta testul si au plecat fara a-l mai sustine. In afara de teama de nou, mai ales in cazul celor care nu au urmat cursuri de pregatire, trebuie tinut cont de faptul ca persoanele mai in varsta nu prea sunt obisnuite cu folosirea computerului si au avut nevoie de indrumare.

Articole similare

Ad