Transportul express se confrunta cu unele probleme intalnite si in transportul cu vehicule grele – noile legislatii sociale, lipsa de soferi bine pregatiti, migrantii, efectele Brexit s.a. – dar are si particularitati legate de lipsa reglementarii – care face ca viata soferilor sa fie pusa adesea in pericol prin faptul ca li se impun timpi foarte scurti de tranzit sau mersul cu suprasarcina. Tarifele oferite firmelor romanesti sunt in general cu mult sub media europeana, iar o crestere ar fi posibila numai daca ele ar fi mai unite si si-ar lua inima in dinti sa o ceara clientilor. Despre acestea, dar si despre alte subiecte pe care le puteti gasi dezbatute mai pe larg pe www.traficmedia.ro, s-a discutat in cadrul Conferintei Anuale a Transportatorilor Express de Marfuri din Romania.
Asa cum a aratat Zsolt Gogucz, directorul general Kefren Expres si organizatorul conferintei, aceasta piata a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 6,5 miliarde de euro, din care primele 20 de companii detin 15% – insa numai cinci au depasit o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro.
Firmele mari, cu peste 50 de masini, sunt putine – printre ele numarandu-se Atlas, Kefren, Roxemi, Bitu sau Excelent – iar principalii clienti sunt Dacia-Renault, Ford Craiova, Honeywell, Takata, Autoliv, Valeo si Fujikura.
Germania ocupa primul loc in schimburile comerciale realizate cu utilitare usoare si la import, si la export, urmata la export de Italia, Franta, Ungaria si Turcia (cele mai multe exporturi sunt pentru industria automotive, iar marile centre de productie din aceste tari se aprovizioneaza cu piese de la fabricile din Romania) si la import de Polonia (pentru ca Romania este o tara de consum si in Polonia se afla depozitele regionale ale celor mai multe companii).
Zsolt Gogucz a vorbit si despre provocarile specifice pe care le intampina firmele de profil, cum ar fi scandalul Dieselgate, care a afectat mai toti producatorii, nu doar Grupul Volkswagen, Renault declarand deja ca in curand va intrerupe productia de motoare diesel din cauza costurilor foarte mari de fabricare a unor propulsoare care sa nu polueze. „Pentru noi aceasta ar fi o amenintare, intrucat cele mai multe masini pe care le folosim sunt diesel.“
Reprezentare foarte slaba in relatia cu autoritatile
Augustin Hagiu (FORT) a aratat ca transportul express nu este reprezentat in Romania, realitate pe care a simtit-o acum 2-3 ani, cand se discuta despre licentierea utilitarelor de 3,5 t si cand „nu am avut cu cine sa stau de vorba, de aceea am facut pasul in spate in Parlament – moment in care multi mi-au spus ca a fost o prostie, ca trebuia sa se impuna autorizarea, deoarece asta ar fi dus la eliminarea concurentei neloiale“.
Iar Dumitru Blaga a subliniat faptul ca APULUM s-a infiintat tocmai ca urmare a aparitiei, in 2013, a Ordonantei de Urgenta privind licentierea vehiculelor comerciale usoare. „Atunci am pornit o revolutie si am reusit sa ne facem auziti dupa un an si jumatate de drumuri la minister. Cred ca suntem singura asociatie care si-a inceput activitatea strict in acest domeniu, dar din pacate transportatorii express contra cost nu sunt uniti, nu constientizeaza ca numai impreuna putem face ceva, nu se apropie de asociatiile profesionale si nu se organizeaza la nivel local. Avem noroc in mare parte de transportatorii cu vehicule grele, deoarece unele dintre probleme sunt comune, insa pentru neajunsurile specifice acestui domeniu e nevoie sa ne organizam in continuare pentru a ne apara interesele, altfel vom ramane de caruta, nu ne va apara nimeni. Vesticii vor sa ne licentieze si sa ne controleze la fel ca pe transportatorii cu masini de peste 3,5 t si pe urma sa ne trimita acasa. De asta ar trebui sa tina cont aceia – putini – care mai sustin licentierea si care cred ca ea le-ar permite sa obtina tarife astronomice. E dreptul lor sa creada asta si e adevarat ca preturile de acum sunt un dezastru. Dar licentierea nu va rezolva nimic. Vedeti la camioane ce tarife mici sunt, desi camioanele sunt licentiate. Licentierea nu va duce decat la mai multe amenzi la nivel european, deci va face foarte mult rau.“
Probleme care pun in pericol viata soferilor
Tamas Mehesz, desemnat ca reprezentant la conferinta al grupului soferilor profesionisti de pe Facebook, care numara circa 12.000 de membri, apreciaza ca una dintre cele mai mari probleme, care apare tot mai des in ultimul timp, este aceea a timpului scurt de tranzit cerut de clienti. „O solutie ar fi ca o cursa mai mare de 2.000 km sa se imparta la doi soferi sau sa fie timpul de tranzit mai mare.“
Zsolt Gogucz a aratat ca in ultimul timp au fost 4-5 decese cauzate de aceasta problema, ca soferii sunt intr-adevar foarte nemultumiti si ca multi nu mai vor sa lucreze in Comunitate. In Franta, de exemplu, este foarte obositor de circulat, deoarece se dau 18 ore timp de tranzit, dar pentru a-l realiza trebuie sa fii foarte experimentat, sa cunosti foarte bine traseele ca sa nu stai mereu cu ochii pe GPS. Si aici ar fi bine daca s-ar putea merge pe autostrazi, asta ar scuti timp si soferii ar ajunge mai odihniti la descarcare, poate ar avea timp si sa doarma putin sau sa manance.
O alta problema despre care discuta mult soferii este consumul care li se impune, in conditiile in care „nici producatorii masinilor nu-l pot aprecia exact, pentru ca depinde de incarcatura, de traseu, de timpul de tranzit si de odihna“.
Tamas Mehesz a mai mentionat si supraincarcarea printre problemele care pun in pericol siguranta soferilor, a vehiculelor si a celorlalti participanti la trafic. „Se vede clar cand esti in spatele unei astfel de masini sau la depasire ca are mult peste greutatea maxima admisa, si nu cu 200-300 kg, ci chiar cu o tona. Casele de expeditii in general respecta tonajul, dar multi patroni de firme de transport isi asuma supraincarcarea sub pretextul ca ei platesc amenda. Insa nu amenda e cea mai mare problema, ci modul cum functioneaza masina si faptul ca se pot intampla tragedii.“
Augustin Hagiu a remarcat faptul ca soferii alcatuiesc o comunitate mare pe Facebook si a intrebat daca nu sunt tentati sa se organizeze intr-un sindicat, cu atat mai mult cu cat nu exista astfel de parteneri de dialog social nici la Ministerul Transporturilor, nici la alte ministere. Tamas Mehesz a raspuns ca au avut si ei aceasta idee, dar pe parcurs cei mai multi au dat inapoi si au mai ramas circa 500 de doritori. „Multi se asteptau ca acest sindicat sa rezolve problemele tuturor soferilor, mai ales sa le aduca o marire de salariu, si cand au vazut ca nu se poate au dat inapoi.“
Romanii primesc cele mai mici tarife din UE
Tarifele de transport express pot creste, a declarat consultantul in transporturi Alin Burlan, deoarece la un moment dat cineva va avea curajul sa dea tonul si piata va trebui sa se cearna. Pentru ca nu e normal ca romanii sa mearga cu 0,28 euro/km, in timp ce media europeana la transport express este de 0,68 euro/km.
Kefren lucreaza pe segmentul de spot operational, iar Zsolt Gogucz declara ca in acest domeniu se simte lunar sau chiar saptamanal schimbarea pretului, in functie de cerere. „Poti avea si 0,68 euro/km, dar sunt si situatii in care o fabrica auto ramane in intarziere de livrare si se trezeste cu 100-200 de vanuri in Spania sau Polonia care stau acolo saptamani intregi pana se pot incarca, si atunci se ajunge si la 0,18-0,20 euro/km. In orice caz, este clar ca nu suntem o tara de rangul intai, iar clientii din Germania trateaza strainii diferentiat, noi fiind cei mai ieftini la transport express: daca un neamt primeste 800 de euro pentru o cursa, un polonez va primi 600, un maghiar 500 si un roman nu mai mult de 400 de euro. Poate doar clientii castigati pe termen lung sa incerce sa corecteze asta.“
Iar Alin Burlan a punctat faptul ca tocmai de aceea companiile din Polonia folosesc mai nou carausi romani.
Transportul in Franta s-a scumpit cu 10-20%
Alin Burlan a aratat ca, in calitate de manager de casa de expeditii, intelege problemele pe care MiLoG si Macron le ridica pentru transportatori si este afectat de ele, dar clientul final, de obicei o multinationala, nu arata aceeasi intelegere. De aceea cei mai multi transportatori express au refuzat in vara sa preia curse in Franta pana nu ar fi aflat exact ce presupune noua lege, si la fel s-a intamplat in cazul MiLoG. „Noi lucram cu circa 20 de firme pe relatia Franta si am ramas cu patru mari. Iar preturile au crescut cu 10-20% fata de perioada de dinaintea introducerii Macron.“
In prezent exista zvonuri ca o lege similara s-a implementat in Ungaria si ca urmeaza Italia si Spania, drept pentru care Alin Burlan declara ca a inceput sa se orienteze spre transport express aerian, unde transfera cantitatile mici, de 100-300 kg „pentru ca marfa oricum trebuie transportata, in ciuda tuturor acestor reglementari“.
Acesta a mai declarat ca deocamdata nu se stie ce va fi in 2017, dar ca spera ca transportatorii express sa-si uneasca fortele. Iar Augustin Hagiu crede ca este important ca firmele din domeniu sa aiba contracte pe termen lung, cat mai serioase, si echipe cat mai profesioniste, pentru ca se estimeaza ca la nivel mondial in a doua jumatate a lui 2017 va incepe o noua criza, care o va depasi ca gravitate pe cea de acum cativa ani. „Deci trebuie sa fiti foarte atenti la investitii, la contracte si la personal!“