Dupa ce a cunoscut o crestere constanta din 2009 pana in 2012, Brazilia a traversat timp de trei ani cea mai grea criza economica de pana acum. Cu toate acestea, piata braziliana se dezvolta in ritmul ei, companiile infiintate in special de europenii care si-au gasit refugiul aici dupa cel de-al doilea razboi mondial crescand treptat, odata cu importul de tehnologie si know-how de pe batranul continent si din America. Cu ocazia lansarii proiectului pilot de camion autonom Volvo Trucks pentru culturile de trestie de zahar din Brazilia, am vizitat doi clienti importanti ai Volvo de pe plan local – un industrias din agricultura si unul din transporturi – afacerile acestora nearatand criza, ci inovatie si spirit antreprenorial de nivelul afacerilor de succes din Europa.
Dupa un boom care a atras rand pe rand aproape toti producatorii importanti de autovehicule din Europa, Brazilia bate pasul pe loc, luptandu-se, ca si Romania, cu politicieni corupti si cu o multime de probleme economice si sociale. Piata de camioane e aproape in colaps, producatorii care si-au deschis fabrici aici cautandu-si salvarea pe pietele de export din celelalte tari sud-americane.
Ca un exemplu, daca in 2013 s-au vandut 92.000 de camioane grele si semigrele, in 2014 piata a cazut la jumatate, iar in 2015 s-a micsorat cu inca 25%. 2017 a debutat cu o noua scadere cu 23% fata de primul trimestru al anului trecut, insa reprezentantii Volvo Brazilia cred ca situatia incepe sa se imbunatateasca din al doilea trimestru si ca piata s-ar putea inchide anul acesta la aproape acelasi nivel ca si anul trecut, cand s-au vandut aproape 30.000 de camioane.
Iar criza se simte si prin preferinta brazilienilor pentru vehiculele rulate. Daca anii trecuti piata de second-hand era de circa cinci ori mai mare decat cea de vehicule noi, anul acesta a crescut la de sapte ori piata de vehicule noi. Totusi, este important de precizat ca importurile de autovehicule second-hand sunt interzise, iar cele de masini noi sunt taxate cu aproape 35%, astfel ca singura sansa sa vinzi camioane in Brazilia este sa produci local.
Daca in urma cu multi ani varsta medie a parcului auto folosit in Brazilia era de 25-30 de ani, acum este de circa 17 ani, in ultimul timp achizitionandu-se mai ales camioane ale producatorilor europeni stabiliti acolo. De aceea camioanele „traditionale“ cu nas se vad tot mai rar pe soselele din Brazilia, mai ales in Sao Paulo, unde strazile par populate cu acelasi gen de camioane ca in Europa. Mai mult decat atat, Brazilia a trecut in 2012 de la Euro 3 la Euro 5, estimandu-se ca trecerea la Euro 6 va avea loc abia in 2022.
Iar daca in trecut majoritatea transportatorilor trebuia sa formeze asa-numite consortii pentru a putea cumpara masini – adica toti membrii consortiului plateau cate o rata lunara, iar camioanele cumparate pe grup erau alocate unul cate unul fiecarui membru, pe sistemul CAR, cunoscut de romani pe vremea comunismului – de cativa ani guvernul brazilian acorda firmelor de transport o subventie a dobanzii bancare, care poate ajunge, astfel, de la 14-16%, cat este in mod obisnuit dobanda la bancile braziliene, pana la 7-8%.
In acest fel, tot mai multe firme de transport cu traditie si viziune din Brazilia au ajuns sa se dezvolte la dimensiuni foarte mari, de la 100 la 1.000 de camioane, flotele reinnoindu-se periodic la 4-5 ani dupa modelul european.
Influenta continentala este vizibila si in ceea ce priveste legislatia, soferii avand obligatia, de curand, sa respecte aproape aceiasi timpi de conducere si odihna ca in Europa. Diferenta este legata de control, deoarece, desi Volvo si alti producatori europeni ofera solutia constructiva cu tahograf digital, autoritatile braziliene nu au banii necesari pentru a-si achizitiona echipamentele necesare controlului cardurilor digitale. Nefiind obligatoriu tahograful digital, majoritatea transportatorilor prefera sa comande camioane cu diagrame.
In schimb, camioanele care transporta marfa periculoasa au obligatia de a fi echipate cu sisteme de urmarire prin GPS, controlate si de Politie.
Volvo, lider pe piata de camioane grele in Brazilia
Volvo Brazilia a incheiat ultimii trei ani pe primul loc pe segmentul camioanelor grele (75 t greutate totala autorizata) si semigrele (peste 45 t), avand anul trecut o cota de piata de 28%. Pe locurile urmatoare se afla Mercedes-Benz si Scania, impreuna cele trei marci ocupand peste 75% din piata de camioane grele. Pe locurile urmatoare se claseaza grupul Volkswagen, care de curand a inceput sa vanda si MAN in Brazilia, apoi DAF si Ford Trucks.
Volvo a facut progrese si in Brazilia in ceea ce priveste promovarea contractelor de service, 20% dintre camioanele vandute pe aceasta piata fiind sub contract Gold, iar alte 35%, Blue.
Pentru ca greutatile transportate in Brazilia sunt superioare celor din Europa, cele mai multe configuratii comandate sunt 6×2 sau 6×4, in cazul Volvo echipate cu motor de 540 CP. Volvo vinde preponderent FH si VM, dar mai produce in Brazilia (in Curitibe) si FMX, FM si FL. Jumatate din productia Volvo din Brazilia se vinde pe piata interna, iar restul se exporta in Argentina, Chile, Peru etc.