Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Piata de ovine este una atipica

O piata cu multe particularitati, insa daca stii sa faci afaceri nu ai cum sa dai faliment, este de parere Mihaela Gagea, administratorul fermei cu acelasi nume – Gagea – unul dintre cele mai cunoscute nume de pe piata de ovine, care se ocupa de cresterea, comercializarea si transportul rutier de ovine si bovine. Compania are contracte importante pe piete externe din UE, dar si in tari non-UE, precum Iordania sau Israel, iar pentru anul acesta estimeaza afaceri de sapte milioane de euro, in crestere cu circa 20% fata de 2016.
 

Gagea este un vechi nume in bransa fermierilor, oieritul fiind activitatea de baza in urma cu decenii in zona Sibiului, acolo unde pastoritul se transmitea cu intelepciune si iscusinta din generatie in generatie. Iar aceasta indeletnicire se pastreaza si astazi, cand modul de viata al familiei a fost „imbracat“ intr-o afacere care se ocupa de cresterea animalelor si transportul lor. Astfel, in 2008 a aparut compania Gagea, care se ocupa initial doar de transportul oilor vii, pentru ca la un an distanta sa fie deschisa si o ferma de oi si vaci, la 75 km de Timisoara, intre localitatile Jamu Mare si Clopodia. Aici sunt crescute oile proprii, insa cele mai multe capete comercializate sunt cumparate de la ciobani si de la alte ferme, mai mici sau mai mari. „Vindem circa 120.000 de ovine anual, din care mai putin de 10% din productie proprie si restul achizitii directe. Pe un ciclu (4-5 saptamani) rulam circa 10.000 de capete“, explica Mihaela Gagea.
Pana sa ajunga la clienti, animalele sunt selectate si impartite in mai multe categorii, in functie de cateva criterii (greutate, varsta, rasa etc.) si nu parasesc ferma mai devreme de 30 de zile – cele care corespund cerintelor clientilor – si 50-60 de zile – restul. Insa ovinele si bovinele crescute aici nu ajung intotdeauna in viu la clienti. Din 2015 compania colaboreaza cu mai multe abatoare, astfel ca 30% din animale sunt comercializate sub forma de carne proaspata de vita si oaie. De altfel, carcasele reprezinta circa 50% din cifra de afaceri, cele mai multe transporturi fiind efectuate catre Italia si Grecia, acolo unde Gagea colaboreaza cu mai multe supermarketuri. „Avem transporturi saptamanale, colaboram cu terti, pentru ca nu avem flota de frig, 1.400-1.800 de carcase pe transport. Pe viitor ne gandim serios sa ne deschidem abatorul propriu“, afirma directorul companiei. Urmatoarea investitie vine insa din fonduri nerambursabile, pe masura 4.1, aferenta Programului National de Dezvoltare Rurala, si se refera la modernizarea fermei existente, pentru a dubla numarul de capete, dar si la infiintarea unei a doua ferme in localitatea Ciacova. „Urmeaza sa construim masiv anul viitor. Practic, actuala ferma va avea un efectiv dublu de animale, urmand sa existe si o linie automata pentru furajarea lor, o solutie care face diferenta. In plus, vor exista mai multe fanare si o magazie de cereale. Din estimarile noastre, investitia va fi de aproximativ un milion de euro“, marturiseste Mihaela Gagea.
La Jamu Mare, compania creste si bovine, in jur de 150, numarul acestora fiind mult diminuat in ultimii ani, de cand au fost confirmate mai multe focare de boala limbii albastre (n.r.: cauzata de un virus transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, nu prin contactul direct intre animale) in judetul Botosani la bovine, lucrandu-se cu stocuri numai pe baza de comenzi, pentru a reduce din riscuri. „Lucram doar pe contracte, comenzi clare, nu facem stocuri dinainte. Bovine vindem foarte mult in Grecia, insa, repet, nu mai achizitionam fara sa avem o siguranta. La ovine e altceva, achizitionam si fara comanda, pentru ca cererea pentru ovine, in special tineret ovin, este mult mai mare, iar pretul este unul accesibil pentru orice piata de desfacere.“

Articole similare