Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pasi consistenti, in directia buna

In conditiile in care exporturile din Moldova catre Romania au crescut cu 20% in 2016, comparativ cu 2014, Romania fiind principalul partener comercial al Republicii Moldova, domeniul vamal a trebuit sa tina pasul, lucrurile evoluand in directia buna. Autoritatile din cele doua tari si-au consolidat colaborarea bilaterala in vederea facilitarii traficului transfrontalier si simplificarii procedurilor vamale, prin vamuirea centralizata, aplicabila din martie, urmata de intrarea in vigoare, din octombrie, a altor doua ordine prin care o companie certificata AEO poate beneficia de scutirea de la garantare a platii taxelor vamale sau de amanarea platii TVA.
 

In contextul in care intrarea in vigoare a Acordului de liber schimb dintre UE si Republica Moldova face ca o buna parte din taxele vamale aplicabile in cadrul schimburilor comerciale dintre cele doua parti sa fie reduse sau eliminate, BusinessMark, AEO Forum Romania in parteneriat cu AEO Network si Camera de Comert si Industrie din Republica Moldova au organizat conferinta „Facilitati si provocari vamale in comertul dintre Romania si RM“, intalnire care a evidentiat rolul Romaniei ca „poarta de intrare a Republicii Moldova in statele UE“.
In cadrul evenimentului a fost semnat un Acord de parteneriat intre AEO Network si AEO Forum, cu scopul de a promova programele AEO si aplicarea in practica a avantajelor certificarii AEO pentru companii. „Reprezentarea membrilor in relatia cu institutiile guvernamentale, companiile private si organizatiile non-profit, nationale si internationale, constituie pentru Asociatia AEO Forum un obiectiv esential, iar primul pas a fost facut in octombrie, cand a devenit membru al International Association of AEO Customs and Logistics, structura ce reprezinta peste 30.000 de companii din domeniul logistic si vamal. Semnarea acordului se inscrie in aceasta campanie de internationalizare, avand ca scop contributia comuna la gasirea cailor celor mai potrivite de a pune in practica avantajele certificarii AEO (fast lane la granita dintre Romania si RM si perspectivele recunoasterii mutuale, conditii de autorizare, facilitati ce urmeaza a fi introduse), dar si initierea, coordonarea si sprijinirea in comun a mediului de afaceri“, a declarat Marius Gaita, Expert Operatiuni Vamale in cadrul Euroccoper, presedinte si membru fondator AEO Forum.

Conteaza fiecare minut economisit
Acordul de liber schimb dintre UE si RM intrat deja in vigoare are in vedere, pe langa eliminarea taxelor vamale si calculul originii preferentiale, detalii despre exportatorul autorizat, informatii obligatorii privind originea marfurilor sau contingentele tarifare. De asemenea, simplificarile vamale includ vamuirea la domiciliu la import si export, declaratia vamala simplificata sau incompleta, beneficii si economii de taxe vamale. „Informarea corecta a agentilor economici despre avantajele originii preferentiale si a vamuirii simplificate a marfurilor este esentiala in relatiile comerciale dintre Romania si Republica Moldova. Fiecare traseu suplimentar catre biroul vamal, fiecare ora pierduta pe lantul de aprovizionare inseamna timp si bani care se regasesc in costul final al marfurilor“, a declarat Mihai Petre, Senior Manager Servicii Fiscale in cadrul Deloitte Romania si membru fondator AEO Forum, completat de Natalia Calenic, Vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova: „Camerei de Comert din Moldova va sustine in continuare cooperarea dintre asociatiile de afaceri din cele doua tari si va promova schimbul de experienta in toate aspectele relevante facilitarii simplificarii traficului transfrontalier“.
Mihai Petre apreciaza ca domeniul vamal din Romania evolueaza in directia buna, mai ales in ultimii doi ani, simplificarile fiind absolut necesare in conditiile in care exporturile din Republica Moldova catre tara noastra au totalizat circa 500 de milioane de dolari in 2016, mai mult cu 20% fata de volumele din 2014 (400 de milioane de dolari), devansand chiar si exporturile catre Rusia.

Personal vamal putin si imbatranit
Insa inca exista destul de multe aspecte de perfectionat, mai ales in ceea ce priveste intarzierile cauzate de cozile din vama, „legate in primul rand de aspecte interne din Directia Generala a Vamilor“, a declarat directorul adjunct al Directiei Reglementari Vamale din cadrul DGV, Octavian Botea. El a precizat ca este vorba in primul rand de elemente precum insuficienta personalului sau de faptul ca majoritatea angajatilor au o varsta destul de inaintata si asta deoarece au avut loc mai multe restructurari, iar noi angajari sunt foarte dificil de realizat in prezent. „Situatia din frontiere e jalnica, atat ca numar de oameni, cat si ca varsta medie sau dotari. Iar toate aceste lipsuri se reflecta si in activitatea celor care le tranziteaza“, a punctat Octavian Botea, completand: „la Sculeni s-a ajuns sa lucreze unul pe linia de intrare, unul la iesire, indiferent ca e zi sau noapte. Ca sa fie totul complet, incepand cu 1 august 2013, teoretic, Vama nu mai exista, transformandu-se in ANAF. DGV este o directie, cum e cea Juridica, de Achizitii, sau de Tehnologie a Informatiei, in cadrul ANAF. Asta inseamna ca pentru orice pas pe care dorim sa il facem e nevoie de 3-5 aprobari si avize, majoritatea de la oameni care nu prea reusesc sa inteleaga ce e Vama si ce vrea ea. Si atunci totul devine foarte dificil.“
Octavian Botea a mai precizat ca aceste proceduri birocratice intarzie luarea unor decizii importante. El a vorbit si despre statutul de agent economic autorizat, concept care se refera la acele firme care sunt atent verificate din punctul de vedere al tuturor procedurilor si care prezinta atat de multa incredere incat pot excede anumitor modalitati obisnuite de control vamal. „Este o prevedere aplicata la nivel european, dar care in Romania nu s-a bucurat de un interes foarte mare.“

Articole similare